• Paradijsvogelbloem, verzorging, planten, snoeien en overwinteren van Strelitzia reginae

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Paradijsvogelbloem, Strelitzia reginae, een prachtige kamerplant met exotische bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Paradijsvogelbloem.

  Tags/labels: RobsKamerplanten,Strelitzia, Snijbloem, Kuipplant

  Paradijsvogelbloem

  Strelitzia is een uit vijf soorten bestaand geslacht van planten uit de Strelitzia familie of Strelitziaceae. Strelitzia reginae is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika waar de plant vooral aan de oostkust groeit aan de kust en aan de oever van rivieren.

  Symboliek Strelitzia reginae

  De Paradijsvogelbloem is een romantische bloem die staat voor liefde en trouw. Het is de officiële bloem voor het negenjarig jubileum van een huwelijk. Het is daarnaast de officiële bloem van Los Angeles, Californië. c243c777e1be7ce74e034656a49a7e9a_medium.

  Etymologie Strelitzia reginae

  De botanische naam van de Paradijsvogelbloem is Strelitzia reginae. De naam is in 1773 bedacht door Sir Joseph Banks, toenmalig directeur van Kew Gardens in Londen. De geslachtsnaam ‘Strelitzia’ is een eerbetoon aan Koningin Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, vrouw van koning George de derde. De soortnaam ‘reginae’ is afgeleid van het Latijnse ‘regina’ of ‘koningin’ en betekent ‘van de koningin’.

  De Nederlandse naam ‘Paradijsvogelbloem’ is verwijst naar de vorm van de exotische bloemen. De bloemen bestaan uit drie feloranje bloemblaadjes en drie blauwe kelkblaadjes en als deze successievelijk opengaan lijkt dat op een tropische vogel in de vlucht. De naam komt ook in andere talen terug. In het Engels noemt men deze plant ‘crane flower’, in Duitsland noemt men haar ‘Paradiesvogelblume’ en in het Frans ‘Oiseaux de paradis’.

  Beschrijving Paradijsvogelbloem

  De Strelitzia is een anderhalf tot twee meter hoge plant. Vanuit dikke, vlezige wortels groeien de stevige bladstengels met aan het uiteinde één groot, blauwgrijs, lancetvormig blad dat twintig tot vijftig centimeter groot is. De bloeitijd van de Paradijsvogelbloem is niet vaststaand, maar de plant heeft hoe dan ook een koud periode nodig. daarna gaat de plant pas bloeien. Bij mij bloei de plant vaak in de winter, omdat ik lang wacht eer ik ze binnen zet en ze zo een lange koude periode meemaken. De bloemen bestaan uit drie feloranje bloemblaadjes en drie purperblauwe kelkblaadjes en als deze successievelijk opengaan. Na de bloei komt het fruit. 

  Is de Paradijsvogelbloem giftig?

  Strelitzia Reginae is licht giftig, niet direct gevaarlijk voor mensen, maar kan kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten. De plant bevat geen eetbare delen. 

  c5312ecabb45c9bfa0e52d5c730a4e9f_medium.

  Standplaats en verzorging Paradijsvogelbloem

  De Paradijsvogelbloem houdt van een lichte standplaats, hoe meer licht des te beter. Zelfs een raam op het zuiden kan geen enkel kwaad. Ideaal is een serre met licht van boven. Direct na de IJsheiligen zet ik de planten altijd buiten. De Strelitzia is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. Deze planten hebben liever vaker water, maar niet heel veel in een keer. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter één keer per week.

  Is de Paradijsvogelbloem winterhard?6a7d0528e693f6e40de31ac076f75d24_medium.

  Strelitzia reginae is beperkt winterhard. Een wat grotere plant kan buiten, aan de kust, gemakkelijk een zachte winter overleven, maar verliest dan wel haar bladeren. Het beste is echter om de plant die buiten staat naar binnen te brengen in november.

  Paradijsvogelbloem snoeien

  Strelitzia hoeft niet te worden gesnoeid, maar gele bladeren en uitgebloeide bloemen kun je het beste verwijderen.

  Planten en bemesting Paradijsvogelbloem

  De Paradijsvogelbloem kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden geplant, verrijkt met eenvierde deel kleikorrels. Bemest Strelitzia, alléén in de groeiperiode èèn keer per twee weken met een vloeibare kamerplantenmest, want deze plant heeft heel wat bouwstoffen nodig. Verpot de plant elk  jaar, waarbij je een deel van de potgrond vervangt door nieuwe.

  Temperatuureisen Paradijsvogelbloem

  De ideale temperatuur bedraagt tussen de vijf en vijfendertig graden Celsius.

  Ziektes Paradijsvogelbloem

  Een Strelitzia heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes. Als je gele bladeren hebt, dat is dat meestal een teken van te veel vocht en/of te weinig voeding. Ook als de plant in de winter te warm staat, worden de bladeren geel.

  Paradijsvogelbloem vermeerderen

  De Strelitzia kan heel eenvoudig worden vermeerderd door deze te scheuren. Vers zaad is heel kiemkrachtig en zaaien is dus ook niet moeilijk.

  Paradijsvogelbloem kopen

  De Strelitzia is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn verkrijgbaar:

  • Strelitzia reginae, gewone Paradijsvogelbloem
  • Strelitzia reginae ‘Dwarf’, dwergvorm
  • Strelitzia reginae 'Mandela's gold’, gele bloemen
  • Strelitzia reginae 'Orange Bird of Paradise’, fel oranje bloemen, doorbloeier

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Strelitzia

  Een plant met prachtige bladeren.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load