• Pannenkoekenplant, verzorging, planten en stekken van Pilea peperomioides

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, Pilea peperomioides, een kamerplant met ronde bladeren aan het uiteinde van stengels. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Pilea peperomioides.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Pilea

  Pannekoekenplant of Pannenkoekplant

  Pilea is een uit 600 tot 715 soorten bestaand geslacht van bloeiende planten uit de brandnetelfamilie of Urticaceae. Dit geslacht, dat in 1821 beschreven door Engelse botanicus John Lindley, ontbeert echter de typische prikkende netels van andere geslachten uit deze familie. Een plant uit dit geslacht die we regelmatig in de huiskamer tegenkomen is de uit China afkomstige Pannenkoekenplant of Pilea peperomioides. Haar habitat is het bergachtige gebied van de provincie Yunnan waar de plant op schaduwrijke plekken groeit in mos kussens tussen rotsen.

  Etymologie Pilea peperomioides

  De botanische naam van de Pannenkoekenplant is ‘Pilea peperomioides’. George Forrest vond de plant voor het eerst in 1906 en later nog eens in 1910, in het Cang Shan gebergte in Chinese provincie Yunnan. De plant werd in 1912 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Duitse botanist Friedrich Diels. Door de Noorweegse missionaris Agnar Espegren werd de plant opnieuw ontdekt in 1945. Via de door hem meegenomen stekjes verspreidde de plant zich eerst over Scandinavië en later over de rest van Europa. Dit gebeurde in eerste instantie door de verkoop van jonge plantjes op parochie bijeenkomsten, waarvan de opbrengst naar de kerk ging.

  93f0fdcd923905d31bb52d4dadb5e83f_medium.

  De geslachtsnaam ‘Pilea’ is afgeleid van het Latijnse ‘pileus’ een ‘Romeinse, vilten hoed of muts’ en kent zijn oorsprong in het Griekse ‘pilos’. Het is een verwijzing naar de bloemkelk het vruchtje omsluit. De soortnaam ‘peperomioides’ is een verwijzing naar de bloeiwijze, die lijkt op die van planten uit het geslacht ‘Peperomia’. De Nederlandse naam Pannenkoekenplant verwijst naar de ronde vorm van de bladeren. Er worden ook nog andere namen gebruikt zoals Chinese geldplant, UFO plant en Missionaris plant.

  Beschrijving Pannenkoekenplant

  De Pannenkoekenplant is maximaal dertig centimeter hoog wordende, kruidachtige, bloeiende plant, die groeit vanuit een rozet met zijscheuten. De ronde, succulente bladeren hebben een doorsnede van drie tot tien centimeter en staan op tien tot dertig centimeter lange, bruine stengels. De bladeren zijn glanzend als ze jong zijn en worden daarna langzaamaan doffer. De bloeitijd loopt gewoonlijk van mei tot en met juni. De plant is dan bezet met wit-roze bloemen, die wat lijken op die van een Kamerbegonia, op een lichtgekleurde stengel.

  6eb0dfbd58e37d9ac36e969ff5accdfb_medium.

  Is de Pilea giftig?

  Pilea staat niet bekend als giftig voor mens of dier, maar bevat ook geen eetbare delen voor mensen.

  Standplaats en verzorging Pannenkoekenplant

  De Pilea peperomioides houdt van een lichte standplaats maar mag niet in de volle zon staan op het heetst van de dag. De Pilea is een plant die licht vochtig, maar nooit nat mag staan. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter één keer per week.

  f5a154a12568ed61ac7c069dc29f0c6f_medium.

  Pannenkoekenplant winterhard

  De Pannenkoekenplant groeit in China tot hoog in de bergen en zou dus winterhard moeten zijn. In de praktijk moet de temperatuur niet onder de 5 graden komen. Zet de plant in de winter in een onverwarmde kamer, dit stimuleert de bloei later in het jaar. In de zomer kan deze plant buiten worden gezet, op een voor de zon beschutte plek.

  Pannenkoekenplant snoeien

  Pilea hoeft niet te worden gesnoeid maar oude en/of bruine bladeren kunnen gewoon worden weggeknipt.

  Planten en bemesting Pilea

  Pilea kan in gewone potgrond worden geplant. Neem steeds een pot die één maat groter dan de kluit. Tijdens de bloei regelmatig bemesten met een vloeibare plantenvoeding. Één keer per jaar haal je de plant uit de pot en verwijdert eventueel de jonge scheuten. Tevens vervang je dan een deel van de grond.

  Ziektes Pilea

  Een Pilea heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes, met uitzondering van spint. Wortels rotten weg als de plant (lang) te nat staan. 

  Pilea vermeerderen

  Pilea kan heel eenvoudig worden vermeerderd door de kleine scheutjes van de plant los te snijden en op te potten. Deze scheutjes hebben al wortels en groeien uit tot prachtige nieuwe planten.

  91ac795c936a515711871ebdb97ea42f_medium.

  Pannekoekenplant kopen

  De Pannenkoekenplant is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en bloemen- en plantenzaken.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Pilea

  Een mooie plant met frisgroen en grappige bladeren.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen