• Pampasgras of Cortaderia selloana, beschrijving, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de nazomer met grote witte bloempluimen gesierde pampasgras, Cortaderia selloana, het gras der grassen. Wat is de beste standplaats voor dit siergras, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en het vermeerderen van Pampasgras.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Pampasgras, Cortaderia, Siergras

  Pampasgras

  Pampasgras, Cortaderia selloana, is een uit Zuid-Amerika afkomstige, overblijvende grassoort die op de Pampas, natuurlijke, subtropische grasvlaktes van Zuid-Amerika, wordt aangetroffen.

  Na een lange periode van populariteit verdween Pampasgras uit onze tuinen om vervolgens weer aan een revival te beginnen. In het Verenigde Koninkrijk en in Ierland wordt Pampasgras in de voortuin aangeplant door zogenaamde swingers die hiermee aangeven in te zijn voor partnerruil. De lange pluimen worden gebruikt voor droogboeketten.

  d230c735e27d2bba85af663a415241ba_medium.

  Etymologie Cortaderia selloana

  De botanische benaming van Pampasgras is Cortaderia selloana. De geslachtsnaam Cortaderia is afgeleid van het oud-Spaanse woord cortadera wat beitel betekent. Het verwijst naar de scherpe randen van de bladeren. De soorttoevoeging selloana is een eerbewijs aan de Duitse botanist Friedrich Sellow die in Zuid-Amerika onder meer planten, zaden, houtmonsters, insecten en mineralen verzamelde. Pampasgras wordt ook wel onder het synoniem Cortaderia argentea verkocht.

  Beschrijving Pampasgrase1b0f94fb010202dbf8337c1127f7e2b_medium.

  Papmpasgras is een één tot twee meter hoge grasplant waarvan de pluimen met zaad een hoogte van drie tot vier meter kunnen bereiken.  Pampasgras groeit vanuit een grote pol. De lange grashalmen zijn puntig en vlijmscherp. Van augustus tot oktober verschijnen de opvallende tot wel tachtig centimeter lange pluimen. De zaden rijpen in de periode september tot en met november.

  Niet elke plant krijgt zaden. Er zijn mannelijke planten en vrouwelijke planten. Beiden zijn noodzakelijk voor de bevruchting, die plaatsvindt via de wind. Vrouwelijke planten worden doorgaans in tuinen geplant omdat de pluimen groter en donziger zijn. Mannelijke exemplaren treffen we maar weinig aan.  In onze tuinen vormen ze dan ook geen zaad.

  Toepassing Pampasgras in de tuin

  Pampasgras wordt door tuinarchitecten vooral gebruikt als solitair, als dramatische blikvanger die kleur en vorm geeft aan een tuin. Ze zijn echter ook mooi in een groep, mits je een grote tuin hebt. In grote tuinen wordt Pampasgras ook wel aangeplant als heg . De vlijmscherpe bladeren zijn een goede bescherming tegen indringers. Er zijn een aantal aantrekkelijke cultivars die te koop zijn in de tuincentra:

  • Cortaderia selloana ‘Albolineata’, compacte groei, ongeveer twee meter hoogte en groen-wit blad
  • Cortaderia selloana 'Aureolineata', compacte groei, ongeveer twee meter hoogte en goudgeel
  • Cortaderia selloana 'Mini Goldpampas' , compacte groei met goudgroen blad
  • Cortaderia selloana 'Mini Silverpampas', compacte groei met goud-wit blad
  • Cortaderia selloana 'Pink Feather', roze pluimen
  • Cortaderia selloana 'Pumila', compacte groei, ongeveer anderhalve meter hoogte
  • Cortaderia selloana 'Rosea', compacte groei, bijzonder vanwege de roze pluimen
  • Cortaderia selloana 'Rosea', grote bloempluimen
  • Cortaderia selloana 'Sunningdale’, extra veel pluimen

  Is Pampasgras winterhard?bc54a072307665f6841028480d74c6b5_medium.

  Pampasgras is een subtropische plant en daarom gevoelig voor strenge vorst. De eerste jaren hebben planten daarom winterbescherming nodig in de vorm van dennentakken of stro maar na een jaar of drie zijn ze heel sterk. De plant mag in de winter niet te nat staan.

  Standplaats en planten Pampasgras

  Pampasgras heeft een zonnige en luchtige standplaats nodig met goed doorlatende grond. Omdat Pampasgras niet van natte voeten houdt dient zand en grit in de grond te worden gespit. Verrijk de grond met een organische mest. In het eerste jaar water gieten indien het droog is.

  Snoeien Pampasgras

  Pampasgras kan in het voorjaar (maart) worden gesnoeid. Knip het gras af op een hoogte van vijftien tot twintig centimeter boven de grond. Pas op voor de scherpe bladranden. Snoeien dient altijd te worden uitgevoerd met een paar goede sterke tuinhandschoenen. Gebruik een lange broek/rok en een shirt met lange mouwen. Uitgebloeide pluimen kunnen eventueel in het najaar worden afgeknipt en in een vaas worden gezet.

  47c1063a23613fcc133ef723de8c04cb_medium.

  Vermeerderen Pampasgras

  Pampasgras wordt vermeerderd door middel van scheuren.  Graaf de plant in het najaar of voorjaar op en verdeel de kluit met een spade in meerdere delen. Poot deze delen weer uit.

  Pampasgras

  Een prachtige blikvanger met een dramatisch effect in de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load