• Palmlelie yucca filamentosa, beschrijving, verzorging, overwinteren en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de imposante Palmlelie met haar grote stengels vol bloemen. Hoe verzorg je de Palmlelie, waar kun je ze het beste planten, hoe kun je Yucca vermeerderen en overwinteren.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Yucca, Bijenplant, Rotstuin, Wintergroen

  Palmlelie of Yucca filamentosa3c60869cbdb8dac87fe63dd17a53ce1a_medium.

  De Palmlelie is een uit Noord-Amerika afkomstige, langzaam groeiende, vaste plant uit de Aspergefamilie. De Palmlelie is een semi-woestijn plant die vrij exotisch overkomt met haar lange spitse bladeren.

  Verschillende Indianenstammen zoals de Cherokee, Catawba en Nanticoke gebruikten vrijwel alle onderdelen van de Palmlelie. De wortels van Palmlelie, die saponine bevatten, werden gebruikt in de bereiding van zeep en shampoo.

  Ook werden ze ingezet bij de behandeling van kaalheid, gonorroe, rheuma en huidziektes. De vezels van de bladeren werden gebruikt voor het maken van touw en voor het vlechten van manden. De bloemen werden zowel rauw als gekookt gegeten.

  Etymologie Yucca filamentosa

  De wetenschappelijke benaming van de Palmlelie is Yucca filamentosa. De geslachtsnaam Yucca is afgeleid van het Spaanse woord voor Cassave: juca. Deze naam is gekozen vanwege de grote, verdikte wortel van de Palmlelie. De soorttoevoeging filamentosa is Latijn en betekent draadvormig.  Deze naam verwijst naar de losse vezels die we aan de randen van uitgegroeide bladeren vinden.

  d5216fddd666e287e855f94824d43e45_medium.

  De Nederlandse naam Palmlelie verwijst naar de vorm van bloemen de vorm van de bladeren. De Engelse naam van de Palmlelie is Adam’s needle, de Duitse naam is Fädige Palmlilie en de Franse naam is  Yucca Filamenteux.

  Beschrijving Palmlelie

  De Palmlelie is een prachtige, decoratieve tuinplant. De dikke wortels groeien diep naar beneden en deels naar opzij, waar zich jonge planten vormen. Vandaaruit, dicht bij de grond, groeien vanuit een rozet zwaardvormige bladeren met een donkergroene kleur. Inmiddels zijn er sedert de introductie van de plant in onze tuinen, heel wat cultivars gekweekt en is de Palmlelie ook ander bladkleuren te krijgen. De bladeren zijn leerachtig en hebben een spitse punt. Kenmerkend voor deze Yucca zijn de vezels die aan de randen van de bladeren loslaten.bb4212b0b8927cef57c7c3a9377c092b_medium.

  In de periode juli - augustus verschijnen de dikke bloemstengels met een lengte van 90 tot 150 centimeter. Ze zijn bezaaid met prachtige, ruim twee centimeter grote, klokvormige bloemen. De klokjes zijn meestal crèmewit maar soms witgroen van kleur. Na de bloei verschijnt een zaaddoos waarin de zaden zich ontwikkelen. De zaden verspreiden zich met de wind. De plant sterft af na de bloei maar de zijscheuten ontwikkelen zich tot nieuwe planten die op hun beurt weer kunnen bloeien. Zo ontstaat na een tijdje een hele klomp Yucca’s met soms meer dan één bloemstengel.

  Cultivars Palmlelie

  Er zijn een aantal prachtige cultivars en hybriden gekweekt. Voor onze tuinen zijn onder meer heel mooi:

  • Yucca filamentosa, de standaard Palmlelie
  • Yucca filamentosa 'Bright Edge’ , compacte vorm, groene bladeren met heldergele rand
  • Yucca filamentosa 'Golden Sword', groene bladeren met een heldergele rand
  • Yucca filamentosa 'Ivory Tower’, groene bladeren met een witte rand
  • Yucca filamentosa ‘Color Guard’, heldergele tot lichtrode bladeren met een groene rand

  Is Yucca filamentosa winterhard?

  De palmlelie is geheel winterhard, mits de grond goed gedraineerd is. Hele jonge planten kunt je eventueel afdekken met wat stro.

  780f222ddd0342adb854cf08e5cc998e_medium.

  Toepassing Palmlelie in de tuin

  De Palmlelie is een plant die meestal in een gazon of in een bloeiende plantenborder als solitair wordt geplant vanwege het dramatisch effect. Deze grote imposante plant is zeker tijdens de bloei een echte blikvanger. Ze kunnen echter ook in groepen worden aangeplant, mits er voldoende ruimte is tussen de planten. De Palmlelie brengt de tuin meteen in een Zuid-Amerikaanse sfeer. Waar de meeste planten de lucht ingroeien, groeit de Palmlelie met uitzonderling van de bloei met name in de breedte. De Palmlelie is goed te combineren met laagblijvende grassoorten en planten met en grasachtig blad zoals vuurpijl en daglelie.

  Standplaats, verzorging en grondsoort Palmlelie

  Geef de Palmlelie altijd een plekje in de volle zon. De planten doen het best als de grond goed afwatert. Heb je kleiachtige grond voeg dan ruimhartig zand en grit toe. Bemest de Yucca’s jaarlijks met een kalkhoudende mest zoals beendermeel. De Palmlelie is dol op kalkhoudende grond.   

  Vermeerdering Palmlelie

  Vermeerdering gaat heel simpel via het afsnijden van worteluitlopers, jonge planten die naast de oude plant te voorschijn komen. Het zaaien van de Palmlelie is vrij moeilijk en daarom niet aan te raden.

  Palmlelie kopen

  Palmlelie’s worden vrij algemeen aangeboden in tuincentra en webshops. Een Yucca soort die we ook vaak zien aangeboden worden, is Yucca flaccida. Volgens sommige botanisten is dit een aparte soort en andere zien het als een ondersoort van Yucca filamentosa. Beiden hebben dezelfde verzorging nodig.

  Palmlelie

  Een prachtige exotisch aandoende blikvanger in je tuin.

 • End of content

  No more pages to load