• Paddenlelie of tricyrtis verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Tricyrtis , de Paddenlelie ook wel Armeluisorchidee genoemd, een bloeiende, winterharde plant die opvalt met haar orchideeachtige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Paddenlelie, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Schaduwplant, Herfstbloeier, Tricyrtis

  Paddenlelie of Armeluisorchidee

  Tricyrtis is een uit Oost-Azië stammend geslacht van planten behorende tot de leliefamilie (Liliaceae). Het geslacht kent een twintigtal soorten waarvan een aantal in onze tuinen zijn te vinden. Het geslacht Tricyrtis werd in 1784 in Japan ontdekt door de Zweed Carl Peter Thunberg en vond rond 1820 zijn weg naar de Europese tuinen.

   

  8e4a6502971ffd4ac2214f0d3203f9b6_medium.

  Etymologie Tricyrtis Paddenlelie

  De geslachtsnaam Tricyrtis is een samentreksel van de Griekse woorden en “tries“ ofwel “drie” en “kyrtos” ofwel “bolrond”. De naam verwijst naar de drie aan de basis verdikte kelkbladeren. De Nederlandse benaming Armeluisorchidee verwijst naar het feit dat de gespikkelde bloem orchideeachtig uitziet.

  De andere Nederlandse benaming Paddenlelie kent een bijzonder verhaal. De bladeren van de Filipijnse soort Tricyrtis imeldae , genoemd naar Imelda vrouw van de dictator Marcos, zouden door jagers van de Tasaday stam gebruikt om hun handen mee in te wrijven. De geur zou padden en kikkers aantrekken die ze vervolgens opaten. Het hele verhaal rondom de Tasaday bleek later een hoax te zijn net als de vermeende aantrekkingskracht van de “Paddenlelie”. De naam Paddenlelie wordt echter nog steeds gebruikt.

  Beschrijving Paddenlelie

  Paddenlelie is een klomp-vormende plant met een kruipende wortelstok. Vanuit de wortels groeien tot tachtig centimeter lange stengels met een verspreide bladstand. De stengelomvattende bladeren zijn lichtgroen, soms gemarmerd of gespikkeld, lancetvormig tot ovaal.

  f3a8fc9fa13fdaaedbf6bb92bca54407_medium.

  Aan het eind van de stengels verschijnen laat in het jaar, soms pas in september of oktober, de bijzondere bloemen. De zes bloemblaadjes staan in stervorm en in het midden van de bloem de rechtopstaande stamper met de naar buiten gerichte helmknoppen.

  Is Paddenlelie giftig?

  Alle delen van de Paddenlelie zijn giftig en niet geschikt om te eten.

  Is de Paddenlelie winterhard?

  Paddenlelie is redelijk winterhard, maar bijna ernstige vorst kan de plant bevriezen en afsterven. Ik gebruik zelf vanaf november een vijf centimeter dikke mulchlaag van stro om de plant extra te beschermen. In het voorjaar verwijder ik het stro dan weer.

  Toepassing Paddenlelie in de tuin

  De Paddenlelie is een ideale plant voor plekken waar de zon niet goed bij kan. Vaak worden ze in een groep aangeplant voor een mooi effect. Voor bijen en hommels zorgen ze voor nectar en stuifmeel in een tijd dat de meeste planten al lang zijn uitgebloeid. Paddenlelie is prachtig te combineren met andere schaduwplanten zoals de Astilbe, Indiaanse medicijnplant, Hosta en Elfenbloem.

  De volgende soorten en cultivars van de Paddenlelie zijn erg mooi:

  • Tricyrtis hirta, wit met roze gestippelde bloemen
  • Tricyrtis hirta ‘Variegata’, blad met een wit randje
  • Tricyrtis formosana, wit met paars gestippelde bloemen
  • Tricyrtis formosana ‘Purple Beauty’, wit met donkerpaars gestippelde bloemen
  • Tricyrtis formosana 'Seiryu', blauw met paars gestippelde bloemen
  • Tricyrtis lasiocarpa, blauw met paars gestippelde bloemen
  • Tricyrtis latifolia, geel met bruinrood gestippelde bloemen
  • Tricyrtis ohsumiensis 'Nakatsugawa', blad met een wit randje, geel gestippelde bloemen

  Standplaats en planten Paddenlelief3d467cc1c2e8d5b89c86bfeddf49ef2_medium.

  Paddenlelie heeft een standplaats in de halfschaduw of schaduw nodig, enkel een ochtendzonnetje of avondzonnetje is prima. De grond dient bij voorkeur goed gedraineerd te zijn, maar voorzien van voldoende compost om vocht vast te houden en de juiste zuurgraad te borgen. Paddenlelie groeit niet snel maar wel constant dus verwerk rijkelijk organische mest in de grond.

  Paddenlelie snoeien

  Gele of bruine stengels moeten weggeknipt worden omdat de plant er anders lelijk uitziet. Verder kunnen we de plant in het najaar, na de bloei, afknippen op ongeveer tien centimeter boven de grond.

  Ziektes Paddenlelie

  Paddenlelie is redelijk bestand tegen ziekten maar heeft veel last van slakken. Een slakkenval in het voorjaar kan een plaag binnen de perken houden. Mensen die lelies in de tuin hebben, krijgen soms te maken met het oranje leliehaantje, een soort van kever die ook van Tricyrtis soorten houdt.

  Paddenlelie vermeerderen

  De Paddenlelie is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te scheuren in het najaar als de bladeren afsterven of in het voorjaar als de plant net uitloopt. Zaaien van Tricyrtis kan gewoon buiten in de volle grond in het najaar of het voorjaar.

  43d10b8c444ea4995cbbaf736395fdbb_medium.

  Paddenlelie kopen

  Paddenlelie wordt vooral door specialistische kwekers aangeboden en vinden we minder in de grote tuincentra. Daarnaast is Tricyrtis te bestellen via webshops. In Engeland is het aanbod aanmerkelijk groter dan in Nederland. Mijn persoonlijke favoriet is Tricyrtis formosana 'Seiryu'.

  3829eabfbf7d1e4d6d6f1f687353e027_medium.

  Paddenlelie

  Een plant met een bijzonder mooie bloem.

 • End of content

  No more pages to load