• Orpheusbloem, standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Haberlea rhodopensis

  Gepost in Vijver planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de wederopstandingsplant Haberlea rhodopensis, een rotsplant, met unieke, onverwachte eigenschappen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Orpheusbloem en waar kun je ze kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsplant Haberlea, Wederopstandingsplant

  Haberlea of Orpheusbloem

  Haberlea is een bloeiende plant uit de tweezaadlobbige planten familie Gesneriaceae. In het gebied van herkomst, het ‘Rhodopegebergte’, vinden we de deze plant in het zuiden van Bulgarije en het noorden van Griekenland. Meestal op een hoogte tussen 600 en 1700 meter, op relatief vochtige, beschaduwde, kalkrijke rotsen. De Orpheusbloem is een heel oude soort die stamt uit het Tertiair en slechts op een klein gebied de miljoenen jaren heeft doorstaan. Haberlea extracten worden gebruikt voor cosmetische producten, met name huidcrèmes.

  ed0f90d9e5430e22116c971b7a3149c1_medium.

  Etymologie Haberlea rhodopensis1eff84d0b1e0e2baeb8a0881609f86eb_medium.

  De botanische benaming van de Orpheusbloem is ‘Haberlea rhodopensis’. De plant is in 1835 wetenschappelijk beschreven door de Hongaarse botanist Imre Frivaldszky. De geslachtsnaam ‘Haberlea’ is een eerbetoon van Frivaldszky, aan zijn leraar, de Duitse botanist Karl Haberle. Het geslacht ‘Haberlea’ kent slechts één soort. De soortnaam ‘rhodopensis’ is een verwijzing naar het gebied van herkomst, het ‘Rhodopegebergte’. 

  In het Engels wordt Haberlea aangeduid met de naam ‘Orpheus flower’ of ‘Resurrection plant’, in het Frans wordt de plant ‘Haberléa du Rhodope’ genoemd en in het Duits ‘Haberlee’.

  Etymologie ‘Orpheusbloem’

  De Orpheusbloem heeft een bijzonder eigenschap. Tijdens grote droogte gaat deze plant in een overlevingsstand: het blad wordt bruin en krult op. De plant ademt tijdens deze periode door de wortel. Na regen komt de plant, zelfs na twee jaar droogte waarbij de plant 90% van haar sap verliest, weer tot leven en worden de bladeren weer groen. Voor de ruimtevaart is deze eigenschap van wederopstandingsplanten, zoals ze genoemd worden, zeer interessant. Stel je voor dat je tijdens lange ruimtereizen organismen in deze droogtestaat kunt laten reizen om mee later weer te wekken? Orpheus, een persoon uit de Griekse mythologie reisde naar Hades, waar hij de heerser over de doden overhaalde hem zijn overleden vrouw Eurydice weer terug te geven: een opstanding uit de dood dus. Vandaar de naam Orpheusbloem. 

  Beschrijving Haberleaacb1787aa963dbcb40bf65530a082e90_medium.

  Haberlea is een bladverliezende, polvormende plant met een hoogte van maximaal 10 centimeter, die groeit in een plat rozetvorm. De lancetvormige bladeren zijn donkergroen, leerachtig, getand en behaard. De bloeitijd is van Haberlea  loopt van april tot en met mei. De trompetvormige bloemen zijn paars, wit-paars, roze-wit of geheel wit met een geel hart. Ze staan op kleine steeltjes. De planten worden in de natuur bestoven door zweefvliegen.

  Is Haberlea winterhard

  Haberlea is winterhard tot een temperatuur van ongeveer -25 graden Celsius.

  Toepassing Haberlea in de tuin

  Haberlea is een typische rotsplant, een plant voor liefhebbers. Plant de Orpheusbloem bij voorkeur schuin tussen rotsen of stapelmuurtje want de plant heeft er een hekel aan als water op het rozet blijft staan.

  Standplaats, verzorging en planten Haberleac48f03cd878dd831e757231f395f5d55_medium.

  Haberlea is geen gemakkelijke tuinplant maar met een beetje aandacht worden ze elk jaar mooier. Zorg voor een plek in de halfschaduw met een ochtend- of avondzonnetje. De grond mag uitdrogen en moet goed gedraineerd zijn. Zorg voor voldoende water in de eerste maanden na het planten, zodat de plant kan bewortelen.

  Haberlea snoeien

  Haberlea hoeft niet gesnoeid te worden.

  Haberlea vermeerderen

  Haberlea is, na enkele jaren groei, gemakkelijk te scheuren. Gebruik hiervoor een scherp mes en snijd rozetten los van de moederplant. De ideale periode is na de bloei als de grond voldoende warm is. Zaaien van Haberlea is vrij lastig omdat er doorgaans slechts weinig kiembare zaden worden gevormd. Bladstek en wortelstek is ook mogelijk. 

  Haberlea rhodopensis kopen

  Haberlea is uitsluitend verkrijgbaar in webshops en gespecialiseerde tuincentra. De volgende zijn heel mooi:

  • Haberlea rhodopensis, wildvorm
  • Haberlea rhodopensis ‘alba’, witte bloemen
  • Haberlea rhodopensis ‘Virginalis', witte bloemen met een geel hart

  5a0bc41318e147afba449ac85d6bdd42_medium.

  Haberlea

  Bijzondere rotsplant voor de liefhebber.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load