• Oriëntaals komkommerkruid standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Trachystemon orientalis

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Oriëntaals komkommerkruid, Trachystemon orientalis, een bladverliezende. kruidachtige schaduwplant met ruwe bladeren en sierlijke blauwe bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te vermeerderen en hoe Oriëntaals komkommerkruid te snoeien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Trachystemon, Schaduwplant, Bodembedekker, Bijenplant

  Oriëntaals komkommerkruid of Oosterse bernagie

  Oriëntaals komkommerkruid behoort tot Ruwbladigenfamilie of Boraginaceae, een familie waartoe onder meer Komkommerkruid behoort. Oriëntaals komkommerkruid, Trachystemon orientalis,  is afkomstig uit het Karpaten, Bulgarije, Klein Azië en Kaukasus. De plant groeit in bossen op zowel vochtig plekken als in de droge schaduw. 

  Etymologie Trachystemon orientalis

  De botanische naam van Oriëntaals komkommerkruid is ‘Trachystemon orientalis’. Deze plant werd in 1753 wetenschappelijk beschreven door Linnaeus als ‘Borago orientalis’. De Schotse botanist George Don deelde de plant in 1938 echter in, in een eigen geslacht: ‘Trachystemon’. De geslachtsnaam ‘Trachystemon’ is samengesteld uit het Griekse ‘trachys’ of ‘ruw’ en ‘stemon’ of ‘meeldraad’, een verwijzing naar de ruwe meeldraden. De soortnaam ‘Orientalis’ is afgeleid van het Latijnse ‘oriēns’ of ‘oosten’ en betekent ‘oostelijk’, het verwijzing naar de herkomst: Oost-Europa. 

  In het Engels wordt Oriëntaals komkommerkruid aangeduid met de naam ‘Abraham-Isaac-Jacob’ of  ‘Oriental Borage’. In Frankrijk noemen ze Oriëntaals komkommerkruid ‘Bourrache du Caucase’ of ‘Bourrache orientale’. In Duitsland wordt de naam ‘Kaukasischer Boretsch’ gebruikt.  

  Is Trachystemon orientalis giftig?

  Oriëntaals komkommerkruid is licht giftig. In Turkije, waar de plant ‘Aci hodan’ wordt genoemd, worden bloemen, scheuten, jonge bladeren en wortels gekookt en gegeten. In Bulgarije, waar de plant lopushka heet, wordt vis in de bladeren bereid. Het consumeren van grote hoeveelheden wordt echter afgeraden vanwege de aanwezigheid van pyrrolizidine alkaloïden. De plant zou schimmeldodend zijn en daarmee medicinale eigenschappen bezitten. 

  Is Oriëntaals komkommerkruid winterhard?

  Oriëntaals komkommerkruid is winterhard tot maximaal twintig graden Celsius, onder nul, mits de grond goed afwatert. 

  Beschrijving Oriëntaals komkommerkruid

  Oriëntaals komkommerkruid is een bodembedekker die groeit vanuit dikke, kruipende wortelstokken. Zowel het blad, de stengel als de bloemknoppen zijn behaard. De bloeitijd van Oosterse bernagie loop van april tot en met mei: meestal gelijk met het verschijnen van de bladeren in het voorjaar, maar soms verschijnen de bloemen nog voor het blad. De opgaande stengels zijn vertakt en behaard en dragen trosjes bloemen. De opvallende bloemen hebben vijf van wit naar violetblauw verlopende schutbladeren die naar achter zijn omgekruld. De meeldraden, wit met een purperen punt, staan in een punt naar voren gericht rondom een lange roze witte stamper. Het ruw behaarde blad is hartvormig en geeft na kneuzing een frisse geur vrij. 

  Toepassing Oriëntaals komkommerkruid in tuinen

  Oriëntaals komkommerkruid is prachtig als grondbedekker, onder struiken en bomen, in de tuin. De grote bladeren zorgen voor een volledige bodembedekking, waardoor onkruid geen kans maakt. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en hommels. 

  Standplaats en planten Oriëntaals komkommerkruid

  Oriëntaals komkommerkruid heeft behoefte aan een schaduw of met gefilterd licht. Plant ze onder struiken en bomen of tegen een muur aan het noorden van het huis. Zorg voor vochthoudende en goed doorlatende grond. . Een ruime plek is noodzakelijk, want hij kan uitgroeien. Op een plek meer zonlicht Oriëntaals komkommerkruid  ook worden geplant, maar kan moet de grond vochtig zijn. 

  Snoeien Oriëntaals komkommerkruid

  Snoeien is niet noodzakelijk. 

  Vermeerderen Oriëntaals komkommerkruid

  Oriëntaals komkommerkruid is het eenvoudigst te vermeerderen van door de plant de delen. Het vroege voorjaar is hiervoor de beste tijd of anders de late nazomer. Zaaien kan gewoon direct  in de tuin. Zaai in het najaar voor optimaal resultaat.

  Oriëntaals komkommerkruid kopen

  Oriëntaals komkommerkruid vinden we vooral in gespecialiseerde kwekerijen en webshops, slechts een enkele keer in tuincentra. Koop bijvoorbeeld:

  • Trachystemon orientalis, wildvorm
  • Trachystemon orientalis 'Sundew', prachtig goudgeel blad

  Oriëntaals komkommerkruid

  Een onverwoestbaar sterke, licht woekerende en onkruid onderdrukkende bodembedekker!

  Méér lezen? Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load