• Oranjeboompje, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Solanum pseudocapsicum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de plant met de kleine oranje bolletjes, het Oranjeboompje, Koraalstruik of Jeruzalemkers. Solanum pseudocapsicum is een decoratieve kamerplant die van laat in de herfst tot vroeg in de winter prachtige, decoratieve oranje appeltjes draagt. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Solanum

  Oranjeboompje of Koraalstruik

  Solanum is een uit meer dan 1500 soorten bestaand geslacht van planten uit de nachtschadefamilie of Solanaceae, waartoe ook de bekende aardappel en de tomaat behoort. Het uit Peru en Ecuador afkomstige Oranjeboompje of Koraalstruik, Solanum pseudocapsicum, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen. Via Portugese zeevaarders die het oranjeboompje meenamen naar Madeira kwam de plant naar Europa toe. In Europa was de plant aanvankelijk alleen beschikbaar voor rijke mensen en het struikje werd een statussymbool voor de adel. 

  Etymologie Solanum pseudocapsicum

  De botanische naam van het Oranjeboompje is ‘Solanum pseudocapsicum'. De geslachtsnaam ‘Solanum' is de Latijnse naam voor ‘Zwarte nachtschade’. De naam ‘’ is afgeleid via het Latijnse ‘sol’ of ‘zon’, van het woord ‘solacium’ dat ‘troostend, of verlichtend’ betekent, een verwijzing naar het medicinale gebruik van Solanum nigrum. Je kunt ‘Solanum’ dus vertalen als ‘verlichtend’. De soortnaam pseudocapsicum is samengesteld uit het Griekse ‘pseudo’ of ‘valse’ en het Latijnse ‘capsicum’ of ‘peper’, een ‘neppeper’ dus. 

  De Nederlandse naam Oranjeboompje verwijst natuurlijk naar het fruit, net als de andere Nederlandse  namen Koraalstruik, Jeruzalemkers en Appeltje der liefde.

  Beschrijving Oranjeboompje

  Solanum pseudocapsicum is een compact groeiende heester die eruit ziet als een minisinaasappelboom.De bladeren bevinden zich met een afwisselende bladstand aan de stengel: aan elke knoop één blad. Het donkergroene blad is lancetvormig, iets gekruld en geurt als het wordt gekneusd. De bloeitijd van het Oranjeboompje loopt van juli tot en met augustus als de onopvallende witte bloempjes verschijnen. Na de bloei verschijnen in de late herfst en in de vroege winter de decoratieve oranje ‘appeltjes’ die vol zaad zitten.

  Is de Oranjeboompje giftig?

  De Oranjeboompje is zoals alle planten uit het Solanum geslacht giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. 

  Standplaats Oranjeboompje

  Oranjeboompje heeft een lichte standplaats nodig. hoe meer licht des te beter. Vanaf het voorjaar moet deze plant, als het kan, buiten worden gezet. Ik plant ze zelf meestal in de volle grond maar in een pot doen ze het buiten ook prima. 

  Planten Oranjeboompje

  Plant de Oranjeboompje liefst in gewone kamerplantengrond. Verpot de plant daarom elke twee jaar. Tijdens het verpotten verwijder je waar mogelijk de oude grond en vervang je deze door nieuwe.

  Snoeien Oranjeboompje

  De Oranjeboompje hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Gele bladeren dienen periodiek verwijderd te worden. Eventueel kunnen de toppen worden verwijderd. De plant zal dan compacter en voller worden.

  Temperatuureisen Oranjeboompje

  Solanum dient op kamertemperatuur te worden gehouden. Een rustperiode in de winter is noodzakelijk voor een rijke bloei. De minimumtemperatuur voor de winter ligt rond de tien graden en maximaal vijftien graden. In de zomer kan deze plant hoge temperaturen aan. 

  Water geven en sproeien Oranjeboompje

  De Oranjeboompje heeft regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. In de winterperiode is maximaal één keer  per week water geven voldoende, in de zomer elke twee tot drie dagen. De grond moet altijd vochtig blijven. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld. Sproei de plant verder binnen wekelijks met kalkvrij water.

  Ziektes Oranjeboompje

  Het Oranjeboompje is erg sterk, maar soms hebben ze last van luizen.

  Oranjeboompje vermeerderen

  De Oranjeboompje kan in de zomer worden gestekt. De grondtemperatuur moet boven de 20 graden zijn en stekpoeder is noodzakelijk. Nog veel gemakkelijker is het de zaadjes uit de oranje balletjes te gebruiken: zaai ze in het voorjaar en in in no time heb je prachtige jonge plantjes. 

  Oranjeboompje kopen

  De Oranjeboompje is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze geregeld bij diverse supermarkten aangeboden. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Solanum pseudocapsicum, standaard plant
  • Solanum pseudocapsicum ‘Joker’, dwergvorm
  • Solanum pseudocapsicum ‘Megaball’, supergrote rode vrucht
  • Solanum pseudocapsicum ‘New Paterson’, gele en oranje balletjes
  • Solanum pseudocapsicum 'Red Giant’, grote rode balletjes
  • Solanum pseudocapsicum ‘Thurino’, donkergroen blad
  • Solanum pseudocapsicum ‘Variegata’, witgroen blad
  • Solanum pseudocapsicum 'White Berry’, witte vrucht

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Oranjeboompje

  Een opvallende heestertje waar je jarenlang plezier van zult hebben.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load