• Oosterse Papaver of papaver oriëntale, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende vaste plant oosterse papaver, een echte bijenplant. Hoe verzorg je de oosterse papaver, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, PapaverPlanten, Bijenplant

  Oosterse papaver of Papaver oriëntale

  De Oosterse papaver of reuzenklaproos is een uit Centraal-Azië afkomstige, meerjarige plant uit de papaverfamilie of klaproosfamilie (Papaveraceae).

  De prachtige bloei vroeg in het jaar, is indrukwekkend. Eerst verschijnen de prachtige bloemknoppen die voorzichtig hun buitenste schil verliezen.  Daarna ontrolt de frêle bloem zich, waarvan de bloemblaadje op crêpepapier lijken.

  Etymologie Papaver

  De wetenschappelijke benaming van de 72923667529e4e5d4262bedd528f30f4_medium.oosterse papaver is Papaver oriëntale. De geslachtsnaam Papaver is nieuw latijn voor de naam “papāver” die de oude Romeinen aan de klaproos gaven. Die naam is weer afgeleid van het Latijnse pappa ofwel melk en verwijst naar het gebruik om sap van de Papaver toe te voegen aan de melk om zo kinderen beter te laten slapen. De soorttoevoeging oriëntale verwijst naar de afkomst uit het verre Oosten

  Beschrijving Oosterse Papaver

  fe027fffb118d358a8e8edf5d929ec3d_medium.

  De Oosterse papaver is een prachtige tuin plant. De uit een rozet groeiende, geveerde bladeren hebben een grijsgroen kleur, zijn sterk behaard en diep ingesneden. Er groeien ook bladeren aan de stengels. De wortels groeien diep naar beneden.

  De bloemen die 4 tot 6 bloemblaadjes hebben zijn prachtig en groot . Ze bloeien helaas maar even. Ze staan op stelen met een lengte van 50 tot 90 centimeter en zijn oranje tot rood gekleurd.

  Inmiddels zijn er sedert de introductie van de plant in onze tuinen, in 1714, tal van cultivars gekweekt en is de Oosterse papaver ook in roze, paars, wit en crème te verkrijgen. Na de bloei verschijnt een zaaddoos waarin de zaden zich ontwikkelen.

  Na de bloei in mei, juni sterft de plant volledig af. Dat is een aanpassing aan de droge zomers uit de streken waar de plant oorspronkelijk vandaan komt: Iran, Turkije en delen van Rusland, in en rondom het Kaukasus gebergte. In het najaar komen de bladeren weer te voorschijn en soms bloeien ze dan nog een tweede keer. Oosterse papaver is winterhard en kan strenge winters aan.

  Cultivars papaver oriëntale5f5c1f7b3b6295b6f4345e0740f40e5f_medium.

  Omdat de plant al 300 jaar gecultiveerd wordt zijn er inmiddels ontelbare prachtige cultivars gekweekt met aparte kleuren, vlekvorming en dubbele bloemen.

  Prachtige cultivars zijn onder meer Beauty of Livermere, Brilliant, Goliath, Helen, Patty’s Plum, Perry’s White en Salmon.

  Toepassing in de tuin

  De oosterse papaver is een plant voor de bloeiende borders. Doordat ze het groot deel van het jaar geen bladeren hebben is het handig ze tussen andere planten in te zetten met veel blad. De kleuren van de papavers komen heel mooi uit als je er grote sieruien tussenin plant. Deze bloeien ongeveer dezelfde tijd. Ook gipskruid staat er heel mooi bij. Zoek altijd een plek in de volle zon voor de allermooiste kleuren.

  Verzorging en grondsoort Oosterse Papaver

  De planten doen het best als de grond goed afwatert. Heb je kleiachtige grond voeg dan zand en grit toe. Bemest de papavers met beendermeel. Dit bevat veel kalk. De reuzenklaproos is dol op calciumhoudende grond. De planten worden steeds mooier en groter als ze een aantal jaren op dezelfde plek staan.   

  Vermeerdering Oosterse Papaver

  7efed8f0e8ab58368725e958af5bb109.jpg

  Vermeerdering uit zaad is heel gemakkelijk. Je weet dan echter nooit wat voor kleur de jonge planten hebben. Dit kan namelijk afwijken van de moederplant.

  De beste manier om de kleur te behouden is wortelstek. Snij een stuk van de wortel in stukjes van 5 tot 6 centimeter lang en zet deze in een potje met stekgrond, waarbij je één van de kanten net boven het grondoppervlak laat uitsteken. Het beste doe je dit in de nazomer.d03524b5b5a00d20fb925f2c213a61d7_medium.

   

  Oosterse papaver

  Een prachtige en gemakkelijke tuinplant die je elk jaar weer de meest fantastische bloemen voorschotelt.

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen