• Oosterse anemoon: standplaats, verzorging, snoeien, vermeerderen en overwinteren van Anemone blanda

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Iedereen wordt vrolijk als in het voorjaar de eerste Anemonen bloeien. De Oosterse anemoon is een voorjaarsbloeier die prachtige blauwe bloemen heeft met een geel hart. Hoe verzorg je Anemone Blanda, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe kun je het Blauwe anemoon vermeerderen en zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bodembedekker, Anemone, Knolgewas

  Blauwe anemoon of Oosterse anemoon

  De Blauwe anemoon is een in Zuid-Europa en Azië in het wild groeiend, bladverliezend, knolgewas uit de ranonkelfamilie. Het is een plant die we vooral aantreffen in bossen onder bladverliezende struiken en bomen maar ook op rotsachtige bodem en in de bergen, tot een hoogte 1700 meter. Deze Anemoon is inmiddels een veel geziene tuinplant die in allerlei kleuren en variaties wordt aangeboden en is uitgeroepen tot lentebloeier van het jaar 2007.

  bcd2d9b447037ec0c39c6c4064940fb7_medium.

  Etymologie Anemone blanda

  De botanische naam van Blauwe anemoon is Anemone blanda. De geslachtsnaam Anemone stamt uit de klassieke oudheid en is afgeleid van het Griekse ‘ánemos’ of wind.  Anemone betekent letterlijk ‘dochter van de wind’ en verwijst naar het feit dat de Anemoon volgens de oude Grieken haar bloemen pas opende als er wind stond. De soorttoevoeging ‘blanda’ is van Latijnse afkomst. De naam is afgeleid van het  Latijnse ‘blandus’ en betekent ’attractief’. In het Engels wordt het Blauwe anemoon met de namen Balkan anemone of Mountain Windflower aangeduid. In het Frans heet de plant Anémone de Grèce en in Duitsland noemen ze haar Balkan-Windröschen.

  Beschrijving Blauwe anemoon

  Anemone blanda groeit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet uit een bol maar uit een knol. Een knol is botanisch gezien een verdikte wortel terwijl een bol, zoals bijvoorbeeld bij de tulp, bestaat uit ondergronds bladeren waarin het reservevoedsel is opgeslagen. De Blauwe anemoon is dus een knol, net als bijvoorbeeld de Dahlia en de aardappel.

  Vanuit de knol verschijnen kleine, sterk vertakte, haast varenachtige blaadjes op stengels van vijf tot tien centimeter hoog. In de periode maart - april verschijnen de opvallende blauwviolette bloemen met het gele hart. Na de bloei maakte plant zaad aan en sterft het blad af.

  Is de Oosterse anemoon giftig?

  Alle delen van het Blauwe anemoon zijn giftig en niet eetbaar

  Is de Oosterse anemoon winterhard?

  Deze Anemoon is winterhard tot 25 graden onder nul, maar het kan geen kwaad ze iets af te dekken in het eerste jaar.

  6fe0b04aed067eeda2ce10ad5b645dc3_medium.

  Toepassing de Blauwe anemoon in de tuin

  De Oosterse anemoon is heel geschikt om in de tuin als bodembedekker onder bladverliezende struiken en bomen aan te planten. Anemonen Blanda is typisch zo’n plant die je in een groep moet aanplanten voor een maximaal effect. Plant daarom minimaal 20 knollen op een plek van 50 bij 50 centimeter. Deze plant is geschikt als onderbeplanting van bladverliezende struiken en bomen, in de rotstuin, in potten en gemengd met bolgewassen zoals krokus. Er zijn een aantal prachtige cultivars gekweekt zoals:

  • Anemone Blanda, wildvorm, met lilablauwe bloemen
  • Anemone blanda 'Blue Shades’, blauwe bloemen
  • Anemone blanda ‘Charmer', roze bloemen met wit centrum
  • Anemone blanda 'Pink Star', roze bloemen
  • Anemone blanda ‘Radar’, lila bloemen met wit centrum
  • Anemone blanda 'White splendour’, helder witte bloemen

  Grond en standplaats Blauwe anemoon

  Het Blauwe anemoon houdt van een standplaats met veel licht zon in het voorjaar. Plant ze daarom bij voorkeur onder bladverliezende struiken of bomen. Ze houden van een humusrijke grond, goed gedraineerd zijn maar wel vochtig. Verder dient de plant jaarlijks een beetje te worden bijgemest met organische mest. 

  f6200d7d84bdf9ff44b85de15c4775cc_medium.

  Oosterse Anemoon planten

  Voor het planten kun je de knolletjes het beste een nacht in een emmer met lauw water leggen. Dat bevordert een snelle groei na het planten. Plant ze op een diepte van ongeveer vijf centimeter. De beste planttijd voor Anemone blanda is rond september. 

  Oosterse anemoon vermeerderen

  Blauwe anemoon vermeerderen is uiterst eenvoudig. Vermeerdering plaats doordat de planten zichzelf uitzaaien. Daarnaast kunnen de knollen in het najaar worden opgegraven en dan opnieuw verdeeld. 

  568ffdefdc948a7d81cfa0e298bbb7d5_medium.

  Blauwe anemoon snoeien

  Het Blauwe anemoon mag niet gesnoeid te worden. 

  Als je niet wil dat de plant zich uitzaait met je natuurlijk de uitgebloeide bloemen verwijderen. 

  Blauwe anemoon kopen

  Oosterse anemonen zijn vrij algemeen te koop. Verreweg het goedkoopst is het om rond augustus/september de knolletjes te kopen. In het voorjaar worden ze ook in pot aangeboden maar de prijs per plant is veel hoger.

  Oosterse anemoon

  Blauwe anemoon, een prachtige tapijtvormende voorjaarsbloeier.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load