• Tongvaren: standplaats, verzorging en vermeerderen van Asplenium scolopendrium

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Geen varen heeft zulke mooie bladeren als de elegante Tongvaren.  Hoe verzorg je Asplenium Scolopendrium, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Tongvaren vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Wintergroen, RobsKamerplantenKamerVaren, Asplenium

  Tongvaren, Hertstong of Streepvaren

  De Tongvaren, ook wel Hertstong of Streepvaren genoemd is een plant uit de uit de streepvaren familie (Aspleniaceae). Het is een plant die wijdverbreid aantreffen in Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika en in Azië tot in Japan. We vinden ze in de natuur op humusrijke, beschaduwde en altijd vochtige plekken, met name op kalk- en magnesiumrijke plekken.

  baba81d101a28209d34d35b4dbcb9227_medium.

  Etymologie Asplenium scolopendrium

  De botanische naam van Tongvaren is Asplenium scolopendrium. Het Latijnse Asplenium  is afgeleid van het Griekse asplènon, een soort breekvaren waarvan men dacht dat deze aandoeningen aan de milt en de lever genas. Asplènon bestaat uit ‘a’ ofwel ‘geen’ en ‘splen’ ofwel ‘milt’. De soorttoevoeging Scolopendrium, is afgeleid van het Griekse ‘scolopendra’, ofwel ‘duizendpoot’. De naam verwijst naar de langwerpige sori (sporenhoopjes) die aan beide kanten van de hoofdnerf van het blad staan, als de poten van een duizendpoot. Soms wordt als botanische benaming het synoniem Phyllitis scolopendrium gebruikt.

  5f8dcc8bc4ffbbd02ed52445ce1060a4_medium.

  Etymologie Tongvaren

  De Nederlandse namen Tongvaren en Hertstong verwijzen naar de tongvormige bladeren.  In het Engels wordt Tongvaren Hart's-tongue of Hart's-tongue fern genoemd. In het Frans heet de plant Fougère scolopendre of Langue de cerf en in Duitsland noemen ze haar Hirschzunge.

  Beschrijving Tongvaren

  Tongvaren is een tot vijftig centimeter hoge varen met een glanzen groen lancetvormig blad. Vanuit een pol ontrollen zich de bladeren die in de wilde vorm wel tien centimeter breed en vijftig centimeter lang kunnen worden. Op de achterkant  van het blad vinden we de langwerpige sorti of sporenhoopjes in een soort van visgraat patroon. De zijkanten van het blad vinden we in allerlei soorten: gekruld, golvend ,gekuifd, et cetera. De wortels liggen deels onder en deels boven de grond.

  5fce6c0d9303afb0cae7000535f08929_medium.

  Toepassing Tongvaren in de tuin

  Tongvaren is heel geschikt voor tuinen op het noorden, onder struiken of bomen, tegen muren, tussen stenen, maar altijd op humusrijke, vochtige grond. Ze doen het prima langs de waterkant maar groeien ook op stukken hout of stapelmuurtjes.. Zolang het maar vochtig is. Tongvaren is mooi te combineren met andere schaduwplanten zoals Elfenbloem, Schuimbloem en Leliegras. In de loop der jaren zijn er tal van cultivars gekweekt:

  • Asplenium scolopendrium, Tongvaren
  • Asplenium scolopendrium 'Angustifolia', smalbladig
  • Asplenium scolopendrium 'Angustatum', smalbladig, gekroest blad
  • Asplenium scolopendrium 'Crispum Cristatum', gekuifd blad
  • Asplenium scolopendrium 'Fimbriata', golvende rand
  • Asplenium scolopendrium 'Laceratum Kaye' , gevorkt blad
  • Asplenium scolopendrium 'Undulatum', gerimpeld blad

  7307a6a8d8dc032a813b951640ac6965_medium.

  Grond en standplaats Tongvaren

  Tongvaren groeit het liefst op een schaduwrijke plaats met een kalkrijke, humusrijke grond. De grond moet altijd vochtig zijn maar goed gedraineerd omdat ze niet van natte voeten in de winter houden. Mulch jaarlijks rondom de Tongvaren om de grond humusrijke te houden. Verder hoeft de plant niet veel te worden bijgemest, maximaal één keer per drie jaar. Mocht je geen kalkrijke grond hebben, dan kun je wat schelpengrit mengen in de grond. Tongvarens worden ook wel in huis als kamerplant gebruikt.

  5b7e7f9f0c9b2f1a35179de4d07241d8_medium.

  Tongvaren vermeerderen

  Tongvaren is een langzaam groeiende plant die zich verspreidt via uitlopers en sporen. Vermeerdering vindt plaats door de planten de scheuren. Het vermeerderen door sporen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het beste resultaat heb ik zelf bereikt  door de sporen uit te strooien over vochtig mos of vochtige turf, dat in te wikkelen met huishoudfolie en op een wat donkere plek in de kamer te bewaren. Het kan maanden duren eer ze aanslaan.

  Tongvaren

  Tongvaren is een van de mooiste varens  voor de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load