• Rubberplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Ficus elastica

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Rubberplant, de Indische rubberboom, de plant met de prachtige, dikke, grote bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, RobsTuinplanten, Ficus

  Indische rubberboom of Rubberplant

  Ficus is een geslacht van ruim 850 soorten planten uit de moerbeifamilie (Moraceae). De Indische rubberboom of Rubberplant komt van nature uit Zuidoost-Azië waar het een boom wordt met een hoogte van dertig tot veertig meter. De meeste cultivars voor onze huiskamer worden niet groter dan drie meter en kunnen gemakkelijk worden gesnoeid. De Rubberplant kan zelfs worden gesnoeid tot bonsai.659fa277b14f42389df7101d6e1be298_medium.

  Etymologie Ficus elastica

  De botanische naam van de Indische rubberboom is Ficus elastica. De geslachtsnaam “Ficus” is afgeleid van het Latijnse “fīcus” of “Vijgenboom”, dat op zijn beurt weer is afgeleid van het Hebreeuwse “feg”. De soortnaam “elastica” is Latijn en is afgeleid van het Griekse “elastós,” of “buigzaam” en betekent “elastisch”. De Nederlandse naam Indische rubberboom verwijst enerzijds naar de afkomst en anderzijds naar het feit dat deze boom lang geleden werd aangeplant voor de winning van rubber. Het sap uit de bladeren en de stengels kan worden verwerkt tot rubber. Deze functie is nu overgenomen door de Braziliaanse rubberboom, Hevea brasiliensis.

  Beschrijving Ficus elastica

  De Indische rubberboom is een maximaal drie meter hoge, sterk vertakte boom. De stammen ontwikkelen talrijke houtachtige luchtwortels. De tot veertig centimeter lange, van een duidelijke hoofdnerf voorziene, ovale bladeren zijn dik, glanzend groen en lopen spits toe. Het nieuwe blad bevindt zich opgerold in een rood omwindsel. De minuscule bloempjes kunnen in de huiskamer niet uitgroeien tot de kleine rode vruchtjes omdat hier geen insecten zijn die deze kunnen bevruchten.

  8b7d7f1e4779db58ebeeb89ff67407ab_medium.

  Is Ficus elastica Giftig?

  Het witte 'melksap' van Ficus elastica kan allergische reacties oproepen, als op de huid terecht komt of in de ogen. Het sap is giftig bij inname.

  Standplaats en verzorging Ficus elastica

  Ficus elastica heeft een heel lichte standplaats nodig, zonder direct daglicht rond het middaguur. De groene planten kunnen met iets minder licht toe dan de bonte planten. Vermijd tochtrijke plekken en zet ze niet direct bij een raam, vanwege de koude lucht.  

  Planten en bemesting Ficus elastica

  De Ficus elastica kan het beste in een kamerplanten mengsel worden geplant. Op de bodem van de bloempot leg je een laagje potscherven. Bemest de Indische rubberboom, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant elk jaar, waarbij je een deel van de portgrond vervangt door nieuwe.

  b4ac732b8666f6e704e3badcfcabc3ee_medium.

  Temperatuureisen Ficus elastica

  De Rubberboom is een tropische plant die minimaal op kamertemperatuur moet worden gehouden. Alleen in de periode juli – augustus kan de plant buiten worden gezet.

  Water geven en sproeien Ficus elastica

  De Ficus elastica is een plant die nooit te nat mag staan maar wel regelmatig water moet krijgen. Het is belangrijk de bladeren regelmatig af te nemen met een zachte spons. Zo glimmen de bladeren mooi en worden ze niet geel.

  Ziektes Ficus elastica

  Een Rubberplant heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten en de plant haar bladeren vallen. Schimmels treden vooral op als de plant te zwak is door onvoldoende meststoffen en als de plant op de (koude) tocht staat.

  Ficus elastica vermeerderen

  De Ficus elastica kan eenvoudig worden vermeerderd door stekken, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Snij de stekken schuin af, doop ze in stekpoeder en zet in gewone zaai- en stekgrond. Ze wortelen binnen vier weken. marcotteren is ook vrij eenvoudig.

  95ae819d7fdd0f7c29db423fe72d1bf9_medium.

  Ficus elastica kopen

  De Ficus elastica is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Ficus elastica ‘Abidjan’, donkerrood blad
  • Ficus elastica ‘Black Prince’, prachtig donkerrood, haast zwart blad
  • Ficus elastica 'Decora', kleiner, groen blad
  • Ficus elastica ‘Rubusta’, mooi groot, groen blad
  • Ficus elastica ‘Tricolor‘, geel-groen-rood blad
  • Ficus elastica 'Variegata', geel-groen blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Ficus elastica en Feng Shui

  De Ficus elastica is volgens de Feng Shui leer een plant die het leven harmoniseert en mensen tot rust maant.

  Ficus elastica

  Een dankbare, gemakkelijk te  verzorgen kamerplant met prachtig blad.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load