• Nagelkruid, verzorging, planten en vermeerderen van Geum coccineum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over Nagelkruid, Geum coccineum, de uitzonderlijk lang, oranje bloeiende bergplant.  Wat is de beste verzorging, waar plant je ze in de tuin en hoe en wanneer moet je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Geum, Rotsplant

  Nagelkruid

  Geum is een geslacht van kruidachtige planten uit de rozenfamilie of Rosaceae. Vroeger heette het geslacht Sieversia. Geum coccineum is afkomstig uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië waar de plant in bergen groeit in alpenweiden op een hoogte van 900 tot 2300 meter. Nagelkruid is familie van onze inheemse Knikkend nagelkruid. De plant werd in 1809 voor eerst beschreven, door James Edward Smith, in de Florae Graecae Prodromus. Er worden twee variaties onderscheiden:

  • Geum coccineum var. florepleno hort. ex P.Vilm.
  • Geum coccineum var. heldreichii hort.

  Volgens een Bulgaarse legende werd Tamara, dochter van koning Assen! ziek. Om te herstellen werd ze naar het Balkangebergte gestuurd in de regio Teteven. Het was lente. Tamara plukte een bloem en stak die achter haar oor, denkende: wie heeft er een kroon nodig met zulk een mooie bloem. Deze bloem heet in het Bulgaars ‘kleine charmeur’ en wij noemen haar Nagelkruid.

  d5a320f63cd8059a3952aba8d72d6ee7_medium.

  Etymologie Geum coccineum

  De botanische benaming van Nagelkruid is Geum coccineum. De geslachtsnaam “Geum” is de oude Latijnse naam die door Plinius de oudere aan de planten uit dit geslacht werd gegeven. Waarschijnlijk is deze naam afgeleid van het Griekse “geuoo” dat “lekker ruikend” betekent en verwijst naar de aromatische wortel. De soortnaam “coccineum” is afgeleid van het Latijnse “coccineus” of “scharlaken rood”

  De Nederlandse naam Nagelkruid verwijst naar de geur van de wortels van Geum die enigszins op die van kruidnagel lijkt. In het Engels wordt deze plant Dwarf orange avens genoemd. In Duitsland noemen ze haar Rote Nelkenwurz in Frankrijk gebruiken ze de naam Benoîte orange.

  Beschrijving Nagelkruid

  Nagelkruid is een kruidachtige plant  die in het wild maximaal dertig centimeter hoog wordt. Vanuit een stelsel van kruipende wortels verschijnen in rozetvorm de blaadjes op steeltjes De glanzend groene bladeren zijn diep getand, maar niet gelobd en staan op harige stengels. De duidelijke nerven geven het blad structuur. De bloeitijd van Geum coccineum loopt van mei tot en met augustus en soms zelfs tot in september toe. De oranje bloemen met gele meeldraden zijn uiterst attractief en staan op stengels van tien tot vijfentwintig centimeter. Na de bloei verschijnt het zaad.

  8a7f71b73d32adbc1703ea9cac8dd6dd_medium.

  Is Nagelkruid giftig?

  Nagelkruid is niet bijzonder giftig, echter is zeker niet eetbaar.

  Is Nagelkruid winterhard?

  Wilde Geum coccineum is winterhard -25 graden Celsius. Sommige cultivars zijn gevoeliger voor vorst.

  Toepassing Nagelkruid in de tuin

  Nagelkruid is een opvallende plant voor de rotstuin en helemaal voorin een bloeiende border staan ze ook mooi. Combineer Nagelkruid met andere Geum soorten, Kaukasisch vergeet-mij-nietje of Wondklaver. Heel mooi voor onze tuinen zijn onder meer:

  • Geum coccineum ‘Borisii’, oranje bloemen
  • Geum coccineum ‘Cooky’, oranje bloemen
  • Geum coccineum ‘Eos’, prachtig goudgeel blad met oranje bloemen
  • Geum coccineum ‘Koi’, oranjerode bloemen
  • Geum coccineum 'Queen of Orange’, licht oranje bloemen

  Nagelkruid vermeerderen

  Nagelkruid is een klompvormende plant die voortdurend jonge plant aanmaakt. Nagelkruid is daarnaast vrij eenvoudig te zaaien, binnen in potjes, in mei om in augustus te worden uitgeplant. Het duurt ongeveer drie tot zes  weken eer het zaad ontkiemd.

  Nagelkruid snoeien, hoe en wanneer

  Geum hoeft niet te worden gesnoeid maar het verwijderen van uitgebloeide bloemen verlengd de bloei aanzienlijk.

  Nagelkruid standplaats, grondsoort en planten

  Nagelkruid heeft behoefte aan een zonnige plek met goed gedraineerde, humusrijke grond. Wees terughoudend met bemesting. Het is belangrijk om Geum regelmatig uit te dunnen. Verwijder oude planten en maak zo plaats voor jonge planten die beter en langer bloeien.

  73a8e72e0b115ea19c28db21c1147e60_medium. 

  Nagelkruid ziektes en plagen

  De Nagelkruid is een sterke struik die nauwelijks last heeft van ziektes

  Nagelkruid kopen

  Nagelkruid wordt regelmatig aangeboden in gespecialiseerde webshops en in tuincentra.  

  Nagelkruid

  Geum coccineum, prachtig oranje bloeier!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load