• Naaldgras verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Isolepis cernua

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Naaldgras, Isolepis cernua (Scirpus cernuus) is een zuurstof- en moerasplant met fijne grasachtige stengels en onopvallende witte bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Naaldgras, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsVijverplanten, RobsTuinplanten, # Isolepis, Moerasplant, Zuurstofplant

  Naaldgras of Glasvezelgras

  Isolepis is een geslacht van grasachtige, aquatische planten uit de Cypergrassenfamilie of Cyperaceae. Naaldgras komt in Europa, Azië, Afrika, Zuid- en Noord-Amerika in het wild voor. De typische habitat voor deze plant bestaat uit regelmatig overstromende oevers, greppels en moerassen met zowel brak als zoet water. De plant kan langere tijd onder water groeien maar is ook blij met natte voeten.

  Etymologie Isolepis cernua

  De botanische benaming van de Naaldgras is heel lang ‘Scirpus cernuus’ geweest. De plant is in 1805 wetenschappelijke beschreven door Martin Vahl. De geslachtsnaam ‘Scirpus’ is Latijn voor ‘bies’, een verwijzing naar de waterplant. Het woord ‘Scirpus’ is afgeleid van ‘scirpare’ of ‘manden vlechten’. De Latijnse soortaanduiding ‘cernuus’ betekent met het hoofd omlaag gebogen. De naam die verwijst naar de omlaag hangende sprieten is afgeleid van ‘cernuare’ of ‘voorover vallen’. Sedert enkele jaren is de plant ingedeeld in een nieuw geslacht ‘Isolepis’. Deze naam is samengesteld uit het Griekse ‘isos’ of ‘gelijk’ en ‘lepis’ of ‘schub’ een verwijzing naar het kelkkafje, de schutbladen van het aartje (de bloeiwijze van grassen). De soortaanduiding ‘cernua’ heeft dezelfde betekenis als ‘cernuus’: ‘omlaag hangend’.

  Beschrijving Naaldgras

  Naaldgras is wintergroene plant met gracieuze, dunne bladeren, die groeit vanuit een kruipend wortelstelsel. De sprietachtige bladeren worden maximaal vijftien tot twintig centimeter lang en zijn voorzien van kleine, zilverachtige aartjes, de bloemen van deze soort. De blaadjes doen denken aan glasvezel, de Engelse naam is dan ook ‘Fibre Optics’. De bloeitijd van de naaldgras loopt grofweg van mei tot en met augustus, waarna het zaad verschijnt.

  Is Isolepis cernua giftig?

  Alle delen van de plant zijn giftig. Naaldgras kent geen medicinale toepassing en is niet eetbaar.

  Is het Naaldgras winterhard?

  Isolepis is beperkt winterhard en verdraagt vorst slecht. Zelf zet ik de planten daarom in de winter in een pot, in mijn schuur. Naaldgras verdraagt zeewind en is brak water tolerant. In de winter kan de plant ook binnen worden geplaatst, als kamerplant of in een koele, vorstvrije ruimte. Het volgend voorjaar kan de plant dan weer naar binnen.  

  Toepassing Naaldgras in de vijver

  Isolepis cernua is een plant die als moeras- of oeverplant kan worden gebruikt maar de plant kan ook onderwater als zuurstofplant worden gebruikt.

  Standplaats en planten Naaldgras

  Naaldgras heeft een zonnige standplaats nodig en vochtige tot natte grond. De plant groeit in het moerasgedeelte van de vijver en kan maximaal 30 centimeter diep worden gezet. Deel de plant elk jaar, zo blijft ze mooi.

  Isolepis cernua snoeien

  Hoewel Naaldgras wintergroen is, worden de bladeren vaak lelijk geel/bruin in het najaar. Knip de plant daarom terug tot ongeveer vier centimeter, zodat in het voorjaar weer nieuwe, frisgroene blaadjes groeien.  Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Naaldgras

  Naaldgras is een relatief sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten.

  Isolepis cernua vermeerderen

  Naaldgras kan het beste worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te scheuren. Gebruik een scherp mes om de kluit de splitsen in meerdere delen. Zaaien kan ook, liefst binnenshuis: vanaf 18 graden ontkiemt het zaad.

  Naaldgras kopen

  Naaldgras is in tuincentra te kopen. Ik heb mijn exemplaar via een webshop gekocht. Meestal zien we:

  • Grass Isolepis cernua, wildvorm
  • Grass Isolepis cernua 'Live Wire', fancy naam voor de wildvorm
  • Grass Isolepis cernua ‘Fairy Lights’, fancy naam voor de wildvorm

  Naaldgras

  Gracieuze zuurstof-, moeras- en oeverplant.

 • End of content

  No more pages to load