• Muurpeper: verzorging, standplaats en vermeerderen van Sedum acre

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bloeiende vetplant Muurpeper, Sedum acre die in juni en juli muren, daken en tuinen opfleurt met haar heldergele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Muurpeper en wat zijn de beste Muurpepers om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Rotstuin, Sedum, Vetplant, Wintergroen

  Muurpeper

  De Muurpeper is een bekende vaste plant die veel in tuinen wordt gehouden en groeit op oude muren en daken. Muurpeper is een algemeen voorkomende inheemse plant, behorende tot de vetplantenfamilie (Crassulaceae). In het wild vinden we Muurpeper vooral om droge, stenige plekken zoals op muren, tussen stoeptegels, in zanderige duinen alsmede op daken van huizen. Vroeger werd Muurpeper net als gewone Huislook op daken aangeplant in de veronderstelling dat ze een bescherming tegen blikseminslag  zouden bieden. Omdat de plant relatief zouttolerant is vinden we ze ook vaak op zilte plekken, zoals langs snelwegen waar vaak zout gestrooid wordt en dicht bij de zee. 

  c07a389e11aeddc4b6da2893bd05cdf7_medium.

  Etymologie Sedum acre

  De botanische naam van de Muurpeper is Sedum acre. De geslachtsnaam Sedum is Latijn en is afgeleid van het werkwoord ‘sedere’ wat je kunt vertalen als ‘zitten’ en verwijst naar het feit dat deze planten altijd in dichte kussens op muren, rotsen en daken groeien, alsof ze erop zitten. De soorttoevoeging ‘Acre’ is Latijn en betekent ‘scherp’ of ‘bijtend’. Het verwijst naar de peperige smaak van de blaadjes.

  bf4c6cf3f76ee7adf79cc2cc22e1d9d3_medium.

  In het Engels wordt Muurpeper aangeduid met de namen Biting Stonecrop, Common Stonecrop of Golden Carpet Stonecrop. In Frankrijk noemen de Muurpeper Orpin âcre, Orpin brûlant of Poivre de muraille. In Duitsland wordt de naam Scharfer Mauerpfeffer gebezigd. 

  Etymologie muurpeper

  De naam muurpeper bestaat uit twee delen. Het eerste deel is afgeleid van het feit dat de plant vaak op oude muren groeit en het tweede deel is afgeleid van de pittige smaak van de blaadjes. Vroeger werd de plant ook aangeduid met de naam Jodenbaard, maar deze naam wordt niet als politiek correct ervaren. Ook wordt de plant wel gewoon “vetplant’ genoemd.

  Is Muurpeper giftig?

  Muurpeper wordt al eeuwen gebruikt ter bereiding van een soort limonade en in salades om ze een beetje pit te geven. De plant is licht giftig en daarom is het niet aan te raden grote hoeveelheden te nuttigen. 

  fbad02c27069df75dc7b9ab3d53f18d7_medium.

  Beschrijving Muurpeper

  De Muurpeper is een maximaal acht centimeter hoge tapijtvormende plant met een kruipende groeiwijze. De stengels zijn dicht bebladerd met ovale, dikke, sappige blaadjes voorzien van een waslaag. Stengels en bladeren zijn succulent, ze kunnen dus water opslaan. De bloeitijd van Muurpeper is de periode juni tot en met augustus. De kleine stervormige bloempjes hebben vijf kelkblaadjes, vijf kroonblaadjes en 10 meeldraden. Na de bloei verschijnen kokervruchtjes met kleine bruine zaden.

  834035956f5dbf958cedfd0d5af6691e_medium.

  Toepassing Muurpeper in tuinen

  De Muurpeper is prachtig in voorgrond, in de bloeiende border en natuurlijk in rotstuinen. Plant Muurpeper op muren, tussen stenen en op daken voor een prachtig effect. Een relatief nieuwe toepassing van de laatste jaren is het gebruik van Sedum soorten op groene daken. Hiervoor zijn zogenaamde sedummatten te koop. Muurpeper combineert goed met andere sedumsoorten. Er zijn een aantal prachtige hybriden en cultivars te verkrijgen in tuincentra en op het web. De volgende Muurpepers zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Sedum acre, wildvorm
  • Sedum acre 'Aureum', groen blad met geelwitte puntjes
  • Sedum acre 'Elegans', witgroen blad
  • Sedum acre 'Minus’, miniatuurvorm
  • Sedum acre ´Oktoberfest´, lichtgroen blad, crèmewitte bloempjes
  • Sedum acre 'Yellow queen', groengeel blad

  Standplaats en planten Muurpeper

  Muurpeper heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan best tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een goed doorlatende, voedselarme, zanderige grond met grit voor het beste resultaat. Op rijke grond groeit de plant te hard en vallen de stengeltjes om. 

  3f68c8e4270c770f9710e53e950f0523_medium.

  Snoeien Muurpeper

  Muurpeper hoeft niet te worden gesnoeid.

  Vermeerderen Muurpeper

  Niets is eenvoudiger dan de Muurpeper te vermeerderen. Je kunt de planten scheuren in het najaar. Stengel is altijd succesvol. Je kunt ook een stengeltje uittrekken, daar blijft altijd wel wat wortel aan vastzitten. Deze stengel kun je dan weer uitplanten. Daarnaast kan de plant gemakkelijk gezaaid worden.

  Muurpeper

  Deze zonneaanbidder is een mooie plant voor de droge plek!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load