• Muskietengras, verzorging, planten en vermeerderen van Bouteloua gracilis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten, lees je alles over de Muskietengras, Bouteloua gracilis, een siergras dat bloeit met sierlijke aartjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Bouteloua gracilis.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bouteloua, SierGras

  Muskietengras

  Bouteloua is een geslacht uit de grassenfamilie of Gramineae, een familie waartoe bijvoorbeeld ook Diamantgras, Calamagrostis brachytricha  en Lampenpoetsersgras, Pennisetum alopecuroides behoren. Muskietengras is dominante grassoort van de zogenaamde kortgras prairies uit het centrale gedeelte van Noord-Amerika . Dat zijn gebieden met koude winters en droge, hete zomers. De plant heeft een heel oppervlakkig wortelstelsel dat de weinige regen die er valt, snel kan opnemen. Dat wortelstelsel houd de bovenlaag van de prairie goed vast. In de periode 1931 tot 1939 tijdens de Dust Bowl, letterlijk 'stofschaal', werd door een combinatie van extreme droogte en intensieve landbouw met diep ploegen de graslaag verwijderd, waardoor enorme stofwolken ontstonden omdat de toplaag wegwaaide.

  Muskietengras is het staatsgras van de staten Colorado en New Mexico. De Zuni Indianen gebruiken Muskietengras, samengebonden, als bezem en kam, terwijl de Costanoan en de Ohlone Indianen de holle strootjes als rietje gebruikten.

  Bouteloua gracilis

  Etymologie Bouteloua gracilis

  De botanische naam van de Muskietengras is ‘Bouteloua gracilis’. Het geslacht ‘Bouteloua’ is in 1805 beschreven door  de Spaanse botanist Mariano Lagasca, directeur van de Real Jardín Botánico de Madrid. De geslachtsnaam ‘Bouteloua’ is een eerbewijs aan de negentiende-eeuwse Spaanse botanisten Claudio en Esteban Boutelou. Bouteloua gracilis werd wetenschappelijke beschreven door de Duitse botanicus Karl Kunth, nadat de Pruisisch botanicus en taxonoom Karl von Willdenow een eerste, beknopte beschrijving had gemaakt. Pas in 1912 werd Muskietengras door Amerikaanse botanicus David Griffiths in het juiste geslacht ingedeeld.Bouteloua gracilis

  De soortaanduiding ‘gracilis’ is Latijns en betekent of ‘sierlijk, slank’, een verwijzing naar de ranke strootjes en aartjes. De Nederlandse naam Muskietengras verwijst naar vorm van de aartjes, die van een afstand op muggen zouden lijken. De Engelse naam is ‘Blue Grama Grass’, ‘Eyebrow Grass’ of ‘Mosquito Grass’. De Duitse naam is ‘Moskitogras’ of ‘Haarschotengras’ en in Frankrijk noemen ze Muskietengras ‘Boutelou gracieux’.

  Beschrijving Muskietengras

  Muskietengras is een compact groeiende, pollen vormend gras met een hoogte van dertig  tot veertig centimeter. Vanuit het oppervlakkig groeiende wortelstelsel groeien smalle, overhangende, blauwgroene grasstengels die in de herfst verkleuren naar purperbruin. Muskietengras bloeit van juni tot augustus met opvallende schuin afstaande aren, die lijken op wenkbrauwen en sierlijk bewegen in de wind. In het najaar vormen ze in sommige jaren zaden. Zaden worden in hun natuurlijke habitat vooral gemaakt na prairiebranden. De verspreiding van zaden vindt plaats door dat zaden in de huid van grazende dieren, zoals bizons, blijven hangen.

  Is Bouteloua gracilis giftig?

  Muskietengras  is niet giftig en wordt gegeten door vee. De plant zelf is niet eetbaar voor mensen, behalve de zaden die kunnen worden gemalen tot meel om brood mee te bakken. Er is geen medicinale werking bekend.  

  Bouteloua gracilis

  Is de Muskietengras winterhard?

  Muskietengras als Noord-Amerikaanse moet winterhard zijn tot zeker minus 25 graden Celsius, maar de, in de winter, natte Nederlandse bodem is desastreus voor deze planten. Muskietengras moet op een zeer goed afwaterende, zanderige bodem worden geplant anders overleven ze de winter niet. In hun natuurlijke habitat zijn ze in de winter vaak bedekt met sneeuw. De grond en daarmee de wortels blijft dan droog.

  Toepassing Muskietengras in de tuin

  Bouteloua is een bijzonder aantrekkelijk siergras dat vanwege de geringe hoogte heel geschikt is voor stadstuinen. In bloeiende borders worden ze aangeplant voor structuur en beweging. Muskietengras is geschikt al solitair maar kan ook in groepen worden geplant.

  Standplaats, verzorging en gieten MuskietengrasBouteloua gracilis

  Muskietengras groeit het best op een enigszins beschutte plek plaats in de volle zon. De grond moet niet te voedselrijk zijn en vooral goed afwateren want ze verdragen geen vochtige grond in de winter. Je kunt ze planten van april tot en met oktober. In de eerste weken na het planten wel houden maar daarna kan deze plant uitstekend tegen droogte.

  Muskietengras vermeerderen

  Je kunt Muskietengras eenvoudig in het voorjaar onder glas zaaien in gewone zaai- en stekgrond. Bedek de zaden slechts licht. Het zaad ontkiemt bij temperaturen tussen de vijftien en twintig graden Celsius. Daarnaast is deze grassoort gemakkelijk te vermeerderen door middel van scheuren.

  Muskietengras snoeien

  De Muskietengras is kan het beste, zoals eigenlijk vrijwel alle siergrassen, in het voorjaar worden gesnoeid. 

  Ziektes Muskietengras

  Muskietengras is erg sterk en heeft weinig last van ziektes. Het grootste probleem vormen onze natte winters.

  Muskietengras kopen

  Muskietengras komen we niet in tuincentra zo vaak tegen, maar is zeker in webshops verkrijgbaar. Mooi zijn:

  • Bouteloua gracilis, wildvorm
  • Bouteloua gracilis 'Blonde ambition', met heel licht gekleurde aartjes’
  • Bouteloua gracilis 'Hachita', zeer droogtetolerant
  • Bouteloua gracilis 'Pestana de Angeles', compact groeiend

  Muskietengras

  Een grassoort met sierlijke aartjes.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load