Verbeter je tuingrond en bestrijd onkruid. Wat is mulchen, hoe kunnen we mulchen wanneer mulchen, waarmee mulchen en tien redenen waarom we mulchen. In dit artikel lees je alles over mulchen, welk type mulchlaag waarvoor geschikt is. Waarom is mulchen zo belangrijk voor onze moestuin en onze tuinplanten? Mulchen is een cadeautje voor je tuin!
Tags/labels: RobsMoestuin, RobsTuinplanten, Tuinieren, Mulchen
Mulchen is het permanent of tijdelijk bedekken van de grond met een laag organisch materiaal, met als bedoeling de grond te beschermen en te verrijken.
Mulch is een Engels woord wat is afgeleid van oud-Engels voor zacht. Het werkwoord mulchen is een vernederlandste vorm van het Engelse mulch.
Mulchen is feitelijk een kopie van water in de natuur gebeurt: plantendelen vallen op de grond en worden afgebroken en zo weer in de grond opgenomen. Een laag bladeren zorgt ervoor dat zaden niet kunnen ontkiemen. In de natuur zie je daarom nooit braakliggende grond, mulchen is daar een natuurlijk proces. Mulchen is geschikt voor ecologisch tuinieren.
Mulchen heeft een goot aantal voordelen voor de grond en voor de planten die er groeien:
Er zijn een groot aantal organische stoffen waarmee we kunnen mulchen. Sommige zijn meer geschikt voor bepaalde planten dan anderen.
Breng de mulchlaag met een riek of schep aan. Zorg dat je altijd enige ruimte laat rondom stengels of stammen.
Over het algemeen mulchen we vooral in het voorjaar, om zo het onkruid te bedwingen en te zorgen dat de tuin niet uitdroogt in de zomer. Ook in het najaar kun je ook mulchen. Zo bescherm je de planten in de winter tegen te erge vorst.
Ecologisch verantwoord, goed voor je tuinplanten en moestuin.
Uit de gemakkelijke moestuin reeks:
Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe bes, druiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.
Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.
Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.
Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.
End of content
No more pages to load