• Muisjeslook Allium angulosum verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:
  Muisjeslook Allium angulosum is een in de zomer bloeiend, bolgewas met aantrekkelijke lila bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Muisjeslook, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Kantige look.

  Muisjeslook of Kantige look

  Allium angulosum is een laagblijvend bolgewas uit de Leliefamilie (Liliaceae), dat in het wild te vinden is in Centraal Europa en in grote delen van Azië, vooral in valleien die regelmatig overstromen. Muisjeslook bloeit uitbundig en is bijzonder aantrekkelijk voor bijen, hommels en tal van vlinders.
  47fc5786737a0b08a5727c054afe914c_medium.

  Etymologie Allium angulosum

  De botanische benaming van Muisjeslook is Allium angulosum. De geslachtsnaam Allium is afgeleid het Latijnse “Allium” ofwel “knoflook”. De soorttoevoeging angulosum is een vervoeging van het Latijnse woord “angulus” ofwel “hoek” en ”omus” wat “veelvoud” betekent. Angulosum betekent dus “hoekig” en verwijst naar de bijzondere vorm van de stengel. Behalve de naam Allium angulosum wordt ook het synoniem Allium acutangulum wel gebruikt.

  bc57c2af5245b26cc3ed28840837dfed_medium.
  De Nederlandse naam Muisjeslook is een letterlijke vertaling van de Engelse naam Mouse garlic, waarvan de herkomst onduidelijk is. Vermoedelijk verwijst de de naam naar het feit dat deze plant in de moestuin muizen op afstand houdt. In Duitsland noemen ze haar Kanten-Lauch en in het Frans wordt Muisjeslook Ail anguleux genoemd.

  Beschrijving Muisjeslook342a68672238cc2e83678e1fa846c78d_medium.

  Muisjeslook is een twintig tot veertig centimeter hoge, kruidachtige plant die groeit vanuit kleine bolletjes. Vanuit de hoofdbol groeien tal van kleine broedbolletjes waaruit nieuwe planten ontstaan. Het lange, platte blad ruikt naar look als je het kneust en loopt spits toe. De bloeitijd van Muisjeslook loopt van juli tot en met augustus. Aan het uiteinde van de hoekige, gedraaide stengels verschijnt het ronde bloemhoofd met tal van kleine wit tot roze bloempjes op stengeltjes. Na de bloei maakt de plant zaad aan. 

  Is Allium angulosum giftig?

  Bladeren, bolletjes en bloemen van Muisjeslook zijn eetbaar. Zo kunnen ze aan salades worden toegevoegd. In vroegere tijden werd Kantige look in Rusland en Siberië ingemaakt in zout, voor de winter. Hoewel niet giftig wordt het eten van grote hoeveelheden afgeraden.  

  Is Muisjeslook winterhard?

  Allium angulosum is winterhard tot ongeveer twintig graden onder nul.

  Toepassing Muisjeslook in de tuin

  Allium angulosum is een bijzonder aantrekkelijke plant die in de kruidentuin op zijn plaats is, in de bloeiende border op de voorgrond, maar ook in de rotstuin. Voor onze tuinen zijn te verkrijgen:
  • Allium angulosum, wildvorm
  • Allium angulosum ‘Summer Beauty’, steriele vorm die zich niet uitzaait.

  Standplaats en planten Muisjeslook

  5f867f48e73bbe613dac24c1e4d7849c_medium.

  Muisjeslook heeft standplaats in de volle zon nodig. Plant Allium bij voorkeur in leemachtige grond, met een toevoeging van vijfentwintig procent zand. De plant houdt van vochtige bodem maar kan droge prima weerstaan. Plant ongeveer 25 bolletjes Muisjeslook per vierkante meter. Muisjeslook is een redelijke groeier maar woekert niet. Het is niet noodzakelijk de plant extra te bemesten, de plant kan met weinig voeding toe. 

  Muisjeslook snoeien

  De Muisjeslook is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden.

  Ziektes Muisjeslook

  Muisjeslook is, zoals de meeste planten uit de Look familie relatief sterk en  heeft  doorgaans weinig last heeft van ziektes en insecten. Soms kan de plant last hebben van bladschimmels als de plant niet voldoende ruimte rondom heeft voor beluchting of als er langere tijd uien, prei of knoflook op een plek is geteeld.

  Allium angulosum vermeerderen

  De Muisjeslook kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te zaaien. Daarnaast kun je de bolletjes in het najaar opgraven en de jonge broedbollen apart uitpoten. 

  Muisjeslook kopen

  Allium angulosum wordt niet zo heel vaak in tuincentra te koop aangeboden.
  Via webshops zijn de bolletjes  wel te verkrijgen. 

  Muisjeslook

  Een heerlijke zomerbloeier!
 • End of content

  No more pages to load