• Mosselplant of Watersla vijverplant voor de zomer

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de prachtige drijfplant die ook in aquariums gebruikt wordt, de mosselplant of Watersla, Pistia Stratiotes.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Pistia, Drijfplant, RobsAquarium

  Mosselplant of Watersla

  De Mosselplant, ook wel Watersla of Waterkool genoemd, is een oppervlakteplant die voor het eerst ontdekt werd op de rivier de nijl.  Behalve in vijvers wordt Watersla ook veel gehouden in het aquarium. Door toedoen van de mens is de Mosselplant over de gehele wereld in tropische wateren te vinden. Zelfs in Nederlandse grachten komen we ze in de zomer wel eens tegen.

  585ca2f659da228a48a35414e02a580e_medium.

  In sommige landen is de Mosselplant een echte plaag. De plant vermeerderd zich snel waardoor zuurstofuitwisseling voor de wateren onmogelijk wordt en vissen sterven.  Ook onderwaterplanten sterven door het gebrek aan licht. Mechanische ‘oogstmachines’ kunnen de planten ‘wegvissen’ waarna ze als groenbemester kunnen worden gebruikt.7ed389daf72c1d630791e9329d18f600_medium.

  De botanische naam van de Mosselplant is Pistia Stratiotes. De geslachtsnaam Pistia is afgeleid van het Griekse woord πιστός (pistos), ofwel water. De soorttoevoeging Stratiotes  is afgeleid van het Griekse στρατιώτης (stratiṓtēs). Pistia Stratiotes betekent dus letterlijk watersoldaat.

  Beschrijving Mosselplant of Watersla

  De Mosselplant drijft op het water. De planten vormen een rozet van brede bladeren die in een waaiervorm uiteen staan. Vanuit de rozetten vormt de plant uitlopers  waaraan jonge planten groeien. De wortels drijven vrij het in water. In warme landen verschijnt bij de planten een heel kleine kelkvormige bloem, gevolgd door een kleine groene bes.

  Toepassing Mosselplant in de vijver als drijfplantf94e6d376fbb6b4c39c95910c4202182_medium.

  De Mosselplant is een plant die in de maanden mei tot en met oktober  in de vijver kan worden gehouden, zolang de watertemperatuur maar boven de 15 graden Celsius is.

  Deze snelgroeiende plant concurreert met algen waardoor deze geen kans krijgen. De hangende wortelen vormen een goede schuilplaats voor jonge vissen en amfibieën.  

  In de winter kun je een paar planten binnen zetten in een potje met water, om te overwinteren.

  Hoewel de Mosselplant in Nederland niet zo groot wordt als in tropische landen, zal ze zich snel vermeerderen. Doordat de plant betrekkelijk groot is kan een teveel aan planten gemakkelijk worden verwijderd met een schepnet. Deze planten kunnen worden gecomposteerd of worden weggegeven aan een collega vijveriaan of aquariaan. Ook kan de Mosselplant in een aquarium met de Mexicaanse salamander, de axolotl zorgen voor beschutting en schuilplaats.

  Mosselplant vermeerderen4a2d9dc0f0b0de51e43c0a36caddf784_medium.

  De Mosselplant maakt uitlopers aan die weer nieuwe planten vormen. Deze kunnen worden losgescheurd van de moederplant.

  Mosselplant

  Een mooie drijfplant.

  Zie hier voor een overzicht van alle vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load