• Monnikspeper Vitex agnus-castus verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Monnikspeper Vitex agnus-castus is een in de zomer bloeiende, Mediterrane struik met stengels vol met prachtige lila bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Monnikspeper, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Monnikspeper.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Vitex, Kruiden, Bijenplant, Heester

  Monnikspeper of Kuisheidsboom

  Vitex agnus-castus is een bladverliezende struik uit de IJzerhardfamilie (Verbenaceae), die afkomstig is uit het Mediterrane gebied. Monnikspeper bloeit uitbundig en werkt als een magneet op Bijen, hommels en vlinders.

  b2af0eb335943d75aa6028342205b439_medium.

  In de Romeinse tijd werden de bladeren van de Monnikspeper in bedden en op banken gelegd om de seksuele driften van vrouwen te beteugelen als de mannen met de legioenen op pad waren. Monnikspeper is een bekende plant in de homeopathie die wordt gebruikt bij allerlei vrouwenkwaaltjes. 

  Etymologie Vitex agnus-castus

  De botanische benaming van Monnikspeper is Vitex agnus-castus. De Latijnse geslachtsnaam Vitex is afgeleid het Latijnse vieo,wat weven of opbinden betekent en refereert aan het gebruik van de buigzame takken van Monnikspeper in de mandenmakerij. De soorttoevoeging agnus-castus is een samenvoeging van het Griekse woord “hagnos” ofwel “puur” en het Latijnse woord ”castus” wat “kuisheid” betekent.46b00a340762d5260452cc889307752a_medium.

  De Nederlandse naam Monnikspeper verwijst naar het feit dat de bessen die na de bloei ontstaan niet alleen op peperkorrels lijken maar ook een beetje zo smaken. In kloosters werd monnikspeper gebruik vanwege de vermeende kuisheidsbevorderende werking. In het Engels wordt de plant Vitex of ook wel chaste tree genoemd. In Duitsland noemen ze haar Mönchspfeffer of Keuschlamm en in het Frans wordt L'arbre au poivre of Gattilier genoemd.

  Beschrijving Monnikspeper

  Monnikspeper is een kruidachtige heester die een hoogte van twee tot vier meter kan bereiken. Het handvormig samengesteld blad staat kruisgewijs in paren aan de bruine stengels. Het blad bestaat uit vijf tot zeven delen en ruikt iets naar salie. De bloeitijd van Monnikspeper loopt van juli tot en met september. Aan het uiteinde van de stengels verschijnen dan de vele kleine lavendelblauwe bloempjes. Na de bloei maakt de plant kleine schilmesjes aan, het fruit. 

  72c51d5b1a8f865d2bda4b2c57c6f3e0_medium.

  Is Vitex agnus-castus giftig?

  Bladeren, bloemen en vruchten van de Monnikspeper zijn eetbaar.

  Is het Monnikspeper winterhard?

  Vitex agnus-castus is redelijk koudebestendig in de volle grond, mits de grond goed doorlatend is en winterhard tot ongeveer tien graden onder nul, Zorg dat je de plant goed mulcht. In echt koude jaren vriest de plant terug maar in het volgende jaar ontspringt ze weer vanuit de dikkere takken of zelfs vanuit de wortels. 

  Toepassing Monnikspeper in de tuin

  Vitex agnus-castus is een plant die in de kruidentuin op zijn plaats is, in de bloeiende border als achtergrond en, mits regelmatig gesnoeid, als potplant. Voor onze tuinen zijn prachtige cultivars te verkrijgen: 

  • Vitex agnus-castus, wildvorm
  • Vitex agnus-castus ‘Alba’, met witte bloemen
  • Vitex agnus-castus 'Blue Spire, mooie blauwe bloemen
  • Vitex agnus-castus ‘Lecompte’, met extra grote bloemen
  • Vitex agnus-castus ‘Pink sensation’, roze bloemen
  • Vitex agnus-castus 'Silver Spires’, witte bloemen
  • Vitex agnus-castus 'Shoal Creek’, iets lager blijvende vorm
  • Vitex agnus-castus variatie latifolia, met korter, breder blad

  Standplaats en planten Monnikspeper9f4d0d3ef10f58ec692291c5ef094aff_medium.

  Monnikspeper heeft standplaats in de volle zon nodig. Plant Vitex bij voorkeur in leemachtige grond, met een toevoeging van veertig tot vijftig procent zand.

  Monnikspeper is een redelijke groeier maar het is niet noodzakelijk de plant extra te bemesten. Toevoeging van wat compost in het voorjaar bevordert echter de bloei. 

  Monnikspeper snoeien

  De Monnikspeper is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden, maar als je snoeit, doe dit dan in het najaar, direct ná de bloei, maar altijd vóór de vorst. Snoei nooit in de winter.

  Ziektes Monnikspeper906d53a19989fee49654c5db3d7df4bf_medium.

  Monnikspeper is een relatief sterke plant die doorgaans weinig last heeft van ziektes en insecten. Soms kan de plant last hebben van bladschimmels als de plant niet voldoende ruimte rondom heeft voor beluchting of als ze te veel schaduw heeft. Wortelrot kan optreden in natte winters maar kan worden voorkomen door ze te planten in goed doorlatende grond.

  Vitex agnus-castus vermeerderen

  De Monnikspeper kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te stekken. Gebruik hiervoor uitsluitend niet verhoutte stekken. In het voorjaar kan je de plant zaaien maar de zaailingen mogen pas het volgende jaar buiten overwinteren. Daarnaast kun je afleggers maken voor mooie jonge planten. 

  Monnikspeper kopen9917798035e8e8bf1eb14d7a210c8f96_medium.

  Vitex agnus-castus wordt niet zo heel vaak in tuincentra te koop aangeboden.

  Via webshops is de plant ook  wel te verkrijgen, maar in Nederland zie je de meeste cultivars niet in de handel. 

  Monnikspeper

  Een prachtige bloeiende plant, met een bijzondere werking, die een plek verdient in onze tuinen!

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen