• Monarda ofwel bergamotplant, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende vaste plant Monarda, een bijenplant. Hoe verzorg je "Bergamotplant, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Monarda, Bergamot, Prairieplant

  Monarda of Bergamotplant

  Bergamot is een maximaal één meter hoge uit Noord-Amerika afkomstige vaste plant met sterk aromatische bladeren en een uitbundige bloei.

  aea8cd5b0b26d8d5033d7b5bbc4c97f6_medium.

  De Indianen gebruikten Bergamot als medicinale plant. Zo zetten zij thee van verse of gedroogde bladeren. De met honing gezoete thee heeft een vrij sterke smaak en zou goed zijn tegen verkoudheid en de griep.

  Er zijn een aantal Monarda soorten die we regelmatig in de handel zien, met name:

  • Monarda bradburiana
  • Monarda didyma
  • Monarda fistulosa

  In de meeste tuincentra treffen we uitsluitend Monarda fistulosa aan.

  Etymologie Monarda

  De geslachtsnaam Monarda is een eerbetoon aan de Spaande botanist Nicolás Monardés. De naam Bergamot is afgeleid van het Italiaanse Bergamo.

  Beschrijving Bergamotplant

  De Bergamot is een klomp-vormende vaste plant die zich met worteluitlopers vegetatief vermeerderd.

  De donkergroene bladeren staan paarsgewijs op steeltjes aan stevige, enigszins hoekige stengels. De spits toelopende bladeren zijn ovaal van vorm en licht tot donkergroen van kleur. De bladeren zijn gekarteld aan de randen en hebben soms roodachtige nerven.

  b0f78ace26d628ed2b44382fea44c540_medium.

  Bovenop de stengels ontstaat de bloei, bestaande uit de tal van buisachtige bloempjes. Monarda kom in de natuur vooral met roze, lila en rode bloemen voor. Zowel de wortels als de stengels en de bladeren hebben een heerlijke citrusachtige geur. Het is deze geur die de planten de naam bergamot geeft.

  Toepassing Bergamotplant in de tuin

  Monarda is een echte borderplant die de tuin gedurende langere tijd opfleurt met zijn kleurrijke bloemen. Plaats de plant in het midden van de border op een zonnige plek. Monarda trekt tal van insecten aan en in het land van herkomst ook kolibries.

  Cultivars Monarda

  Er zijn een grote hoeveelheid cultivars beschikbaar in de kleuren wit, roze, lila, paars en rood.

  e0b42e01a5e4bfdc82d2ef5c1ba773c8_medium.

  Verzorging en grondsoort Bergamotplant

  Monarda houdt van rijke, goed gedraineerde grond die echter nooit mag uitdrogen. Bijna alle grondsoorten zijn goed maar de grond mag nooit zuur zijn. Ze houden van leemachtige grond en haten zure grond zoals turf. Zorg voor een standplaats in de volle zon.

  366888a463b7481db6fa1551b14f5599_medium.

  Monarda dient elke drie jaar uit de grond te worden gehaald en de plant moet dan gescheurd worden in kleinere delen. Wat je over hebt, kan op de composthoop maar je kunt het ook aan een andere liefhebber geven. Bijna alle Monarda’s zijn gevoelig voor meeldauw. De planten gaan er niet aan dood, maar zien er wat minder mooi uit. Sommige cultivars zijn speciaal geteeld om meeldauw beter aan te kunnen.

  Vermeerdering Bergamotplant

  De Monarda kan eenvoudig binnen gezaaid worden in april of mei. Gebruik een gewone stek- of zaaigrond. De zaden komen na ongeveer twee tot vier weken uit en kunnen dan worden uitgeplant in potjes en twee maanden later in de volle grond. Je kunt ook buiten in de volle grond zaaien in augustus of september. De plantje komen dan het volgende  jaar te voorschijn.

  650b490f23a3de0d3cc59e762db97aec_medium.

  In september kun je de bergamot planten scheuren. Graaf de planten op en splits de klomp in meerdere stukken met een scherp mes of splijt de kluit met een spade. In de zomer kun je Monarda ook eenvoudig stekken.

  Bergamotplant

  De Monarda is een hele sterke en wintervaste tuinplant die vanwege zijn uitbundige bloei beslist een plaats in elke tuin verdient.  

  8e9e09d5a4aede542ed8f3299cdfc928_medium.

  Sterk aanbevolen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load