• Moeraswolfsmelk: verzorging, standplaats en vermeerderen van Euphorbia palustris

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over Moeraswolfsmelk, Euphorbia palustris die vanaf april tot en met mei bloeit met opvallende goudgele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van deze Moeraswolfsmelk en wat is de beste cultivar om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsVijverplanten, Euphorbia, Moerasplant

  Moeraswolfsmelk

  Moeraswolfsmelk is een kruidachtige vaste plant uit de Moeraswolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae. Het geslacht Euphorbia is zeer divers, bestaat uit kruidachtige planten, struiken en bomen en en kent meer dan 2000 soorten. De bekendste plant uit dit geslacht is de Kerstster, Euphorbia pulcherrima. In het wild vinden we Griffith’s Moeraswolfsmelk in rietlanden, vochtige weiden en langs de waterkant in grote delen van Europa en West-Azië.

  Etymologie Euphorbia palustris

  De botanische naam van de Moeraswolfsmelk is 'Euphorbia palustris'. De geslachtsnaam 'Euphorbia', door Carl Linnaeus in 1753 toegekend, is een eerbetoon aan de Griekse geneesheer 'Euphorbus', arts van koning JubaII van Mauritanië. De naam 'Euphorbus' bestaat uit twee delen 'eu' of 'goed' en 'phorbe' of 'voer' en betekent 'weldoorvoed', een verwijzing naar de succulente stengels van de Euphorbia. De soortnaam ‘Palustris’ is afgeleid van het Latijnse 'palus' of 'moeras' en betekent 'uit het moeras', een verwijzing naar de typische habitat.

  a0337f10b78bd8bd6473de865a8f4f82_medium.

  In het Engels wordt Moeraswolfsmelk aangeduid met de naam “Marsh spurge”. In Frankrijk noemen ze deze Moeraswolfsmelk “Euphorbe des marais”, in Duitsland wordt de naam “Sumpf-Wolfsmilch” gebruikt.

  Is Moeraswolfsmelk giftig?

  Alle Euphorbia soorten zijn giftig. Het dikke, melkachtige sap uit Euphorbia palustris is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Moeraswolfsmelk bevat geen eetbare delen en is gevaarlijk voor de ogen. In Finland werd het gif uit deze plant in de traditionele geneeskunde gebruikt om eelt en wratten te bestrijden. Fazanten eten de plant als purgeermiddel om de maag te legen.

  Is Euphorbia palustris winterhard?

  Moeraswolfsmelk is winterhard tot minimaal twintig graden Celsius onder nul.

  7543b63441a5e755a29c656d39064633_medium.

  Beschrijving Moeraswolfsmelk

  Moeraswolfsmelk is een maximaal negentig centimeter hoge, polvormende plant met sterk vertakte stengels waarop blad en bloem in verschijnen. Zowel de stengels als de bladeren zorgen in het najaar voor een spectaculaire rode herfstverkleuring. De bloeitijd van Moeraswolfsmelk loopt globaal van mei tot en met juni, als de plant zich toont met opvallende goudgele bloemen. Nou ja bloemen: feitelijk zijn het slechts schutbladeren: de echte bloemetjes zitten verscholen in het midden van de schutbladeren en zijn vrij onopvallend. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Moeraswolfsmelk in tuinen

  De Moeraswolfsmelk is ideaal voor voor het moerasgedeelte van een vijver of aan de waterkant. In de tuin groeien ze ook goed, mits de grond altijd vochtig is. Plant Moeraswolfsmelk aan als solitair of in een groepje van planten en maak daarbij, vanwege de giftigheid, gebruik van handschoenen.  

  Standplaats en planten Moeraswolfsmelk

  Moeraswolfsmelk heeft behoefte aan een zeer zonnige standplaats. Zorg voor een voedingsrijke, doorlatende grond voor het beste resultaat. Plant Moeraswolfsmelk op een onderlinge afstand van ongeveer tien centimeter. De kleur en vorm van de plant combineert heel mooi met MoerashertshooiSchoenlappersplant en met Kattenstaart.  

  54eb0e381c2ae154f05612d471f855c2_medium.

  Snoeien Moeraswolfsmelk

  Moeraswolfsmelk hoeft niet te worden gesnoeid maar vergeelde stengels en bladeren kunnen in het najaar worden verwijderd. Deze kunnen op de composthoop worden gegooid. Let er op dat je handschoenen gebruikt bij het snoeien.

  Vermeerderen Moeraswolfsmelk

  Het is redelijk eenvoudig om Moeraswolfsmelk te vermeerderen uit zaad. Zaai ze in het voorjaar eerst binnenshuis, in potjes met vochtige grond. Nog eenvoudiger is het om de plant in het najaar te scheuren.

  5d88301c5321a843961f7bb361ff446f_medium.

  Moeraswolfsmelk kopen

  De Griffith’s Moeraswolfsmelk wordt niet heel algemeen aangeboden maar is zeker niet moeilijk te verkrijgen. Er zijn een paar prachtige cultivars te verkrijgen, soms in tuincentra en meestal via het web:

  • Euphorbia palustris, wildvorm
  • Euphorbia palustris ‘Teichlaterne’, compact groeiend
  • Euphorbia palustris 'Walenburg's Glorie’’, warme goudgele bloem

  Moeraswolfsmelk

  Deze vijverplant heeft een bijzondere kleur bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load