• Moeraswederik, beschrijving, verzorging, standplaats en vermeerderen van Lysimachia thyrsiflora

  Gepost in Vijver planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de moerasplant Moeraswederik: Lysimachia thyrsiflora een oeverplant met een bescheiden gele bloempluim.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Moerasplant, Lysimachia

  Moeraswederik of Trosdragende Wederik

  Moeraswederik is een plant uit in het Noordelijke halfrond wiens natuurlijke habitat moerassen, veengronden, greppels en de oevers van vijvers en meren is. Voor Nederland en België is het een inheemse plant. Vroeger werd de plant Trosdragende Wederikgenoemd.

  Beschrijving Moeraswederik

  Moeraswederik groeit vanuit een kruipende wortelstok. Van daaruit groeit een veertig tot zeventig centimeter hoge, behaarde stengel. De bladeren zijn lancetvormige en lijken op die van een wilg. Ze staan kruisgewijs tegenoverstaand aan de stengel. De bloeitijd van Moeraswederik loopt grofweg van mei tot en met juni. Op ongeveer tweederde van de stengel verschijnen de, vrij onopvallende, kwastvormige bloemhoofden op een kleine stengel die groeit uit de oksel van een blad. De individuele bloempjes zijn geel met een oranje hart.

  Etymologie Lysimachia thyrsiflora

  De wetenschappelijke benaming van Moeraswederik is ‘Lysimachia thyrsiflora’. Lysimachia is een uit 193 soorten bestaand geslacht van moerasplanten Sleutelbloemfamilie of Primulaceae. Het werd in 1753 beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Lysimachia’ is een eerbetoon aan de Macedonische veldheer Lysimachos, later koning van Thracië. Toen hij werd aangevallen door een stier voerde hij het dier Wederik om het dier tot rust te brengen. De naam ‘Lysimachos’ is samengesteld uit de Griekse woorden ‘Lysis’ ofwel ‘zich bevrijden van’ en ‘mache’ of ‘strijd’ en kan vrij worden vertaald als ‘zich bevrijden van een strijd’. De soortnaam ‘thyrsiflora’ is samengesteld uit het Latijnse ‘thyrsus’ of ‘de versierde staf van Bacchus, de god van de vruchtbaarheid en de wijn in de Romeinse mythologie’ en ‘flos’ of ‘bloem’ en betekent ‘pluimvormige bloemen’. De Nederlandse naam ‘Moeraswederik’ is afgeleid van ‘moeras’ ofwel de standplaats en ‘wede’ of ‘wilg’, een verwijzing naar de vorm van de bladeren.

  Moeraswederik standplaats en planten, toepassing in vijver

  Moeraswederik is een moerasplant. Moerasplanten staan het liefst met de voet in het water. Moeraswederik plant je liefst direct aan de oever of in vijf tot tien centimeter diep water. Moeraswederik heeft behoefte aan een rijke, vruchtbare bodem. Het is een snelle groeier die met worteluitlopers snel kan uitbreiden.

  Is Moeraswederik giftig?

  Moeraswederik staat niet bekend als giftig. Volgens sommige bronnen kunnen de jonge bladeren gegeten worden. In Azië wordt de plant in de traditionele geneeskunde gebruikt bij hoge bloeddruk. Ook worden ze in huis verbrand om insecten te weren. Van de bloemen wordt een gele verfstof gemaakt en van de wortels een bruine verfstof.

  Is Moeraswederik winterhard?  

  Moeraswederik is volledig winterhard. De plant sterft af in de winter en loopt in het voorjaar weer uit.

  Moeraswederik in de vijver

  In de vijver is het een dankbare plant die elk jaar bloeit. Plant Moeraswederik aan de rand van de vijver of op een diepte van vijf centimeter. Gebruik een rijke voedingsbodem want deze plant heeft dat nodig. In natuurvijvers kunnen ze gewoon in de grond worden geplant. Moeraswederik verwijdert nitraat uit het water en is daarom heel geschikt voor een plantenfilter.

  Moeraswederik vermeerderen

  Moeraswederik eenvoudig kan gezaaid worden maar nog makkelijker is het om de plant te ‘scheuren’. Hiertoe wordt een klomp planten bij de wortels uit elkaar gescheurd of met een spade doormidden gekliefd. Ook wortelstek is effectief.

  Moeraswederik kopen

  In de tuincentra zijn de planten niet altijd verkrijgbaar. In webshops kun je ze echter vinden. Vaak kun je een scheutje krijgen van bevriende vijverliefhebbers.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load