• Moerasvergeet-mij-nietje, standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Myosotis scorpioides

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten bespreek ik een oeverplant, het hemelsblauw bloeiende Moerasvergeet-mij-nietje of Myosotis scorpioides.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Moerasplant, Myosotis

  Moerasvergeet-mij-nietje ofwel Myosotis palustris

  Het Moerasvergeet-mij-nietje is een overblijvende oeverplant  met een kruipende wortelstok. Moerasvergeet-mij-nietje wordt zo’n 30 tot 60 centimeter hoog en bloei van mei tot en met  september. De fijne blaadjes en stengels zijn lichtbehaard. De kleine bloemen zijn hemelsblauw, roze of een combinatie van beiden. De wetenschappelijke benaming is Myosotis palustris of Myosotis scorpioides subsp. Scorpioides.

  b11d44e8e4aee0914a30da1236acd410_medium.

  Etymologie Myosotis scorpioides

  De botanische benaming van het Moerasvergeet-mij-nietje is ‘Myosotis scorpioides’. De Latijnse geslachtsnaam ‘Myosotis’ is een samenvoeging van de oud-Griekse woorden ‘mûs’ of ‘muis’ en ‘oûs’ of ‘oren’. Het ‘Myosotis’ staat voor ‘plant met de blaadjes als muizenoren’. De naam verwijst naar de vorm en de zachte beharing van de bladeren. Het geslacht werd in 1753 beschreven door Carolus Linnaeus en is ingedeeld in de Ruwbladigenfamilie of Boraginaceae. De soortaanduiding ‘scorpioides’ is samengesteld uit ‘scorpion’ of ‘schorpioen’ en ‘oïde’ of ‘-achtig’ en betekent ‘schorpioenachtig’. Deze naam verwijst naar het feit dat de bloemstengels, als ze nog in knop zijn, aan het uiteinde omkrullen en dan lijken op de staart van een schorpioen.

  Vaak wordt het Moerasvergeet-mij-nietje, ten onrechte, aangeduid als ‘Myosotis palustris’. Dat is de oude door Carolus Linnaeus gegeven naam, die niet meer mag worden gebruikt. De soortaanduiding ‘palustris’ is afgeleid van ‘palus’ of ‘moeras’ en betekent ‘moeras bewonend’ . Deze naam geeft aan dat de plant graag natte voeten heeft.

  Moerasvergeet-mij-nietje in het wild

  Moerasvergeet-mij-nietje is inheems in Europa, Noord -Afrika en Azië maar door introductie groeit de plant nu ook in Noord-Amerika . In het wild vinden we Moerasvergeet-mij-nietje voornamelijk langs de water kant en in drassige weiden. Een enkele keer groeit het ook in het water.

  Moerasvergeet-mij-nietje in de vijver

  In de vijver is het een plant voor het moerasgedeelte of net naast de vijver. Plant Moerasvergeet-mij-nietje op een licht beschaduwde plek, liefst met de voeten in het water, maar met de wortelstok zo’n vijf centimeter boven de waterspiegel. Moerasvergeet-mij-nietje groeit in leem of klei maar ook op zandgronden.

  23e1ab88a094e4d9844d6d835b1e084f_medium.

  Moerasvergeet-mij-nietje vermeerderen

  Moerasvergeet-mij-nietje kan heel eenvoudig worden vermeerderd door middel van zaaien, wortelstek en scheuren van de planten.

  Moerasvergeet-mij-nietje

  Moerasvergeet-mij-nietje is een gemakkelijk plant die de vijverrand elk jaar verblijd met prachtige zachtblauwe bloemen. Ze trekken bijen en hommels aan en vormen e62b203b66a7a86b26b531e73d3ac7297.jpgen goede schuilplek voor amfibieën.

 • End of content

  No more pages to load