• Moerasspirea, vijverplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Filipendula ulmaria

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de inheemse oeverplant moerasspirea of Filipendula ulmaria, beschrijving, verzorging, vermeerderen en standplaats . Moerasspirea is niet alleen een vijverplant maar ook een prima tuinplant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Filipendula, RobsTuinplanten

  Moerasspirea

  Moerasspirea is een overblijvende plant uit de rozenfamilie. Het delicate blad met de diep ingesneden nerven is prachtig gevormd met een kartelrand en heeft een enigszins donzig oppervlak. De plant kan tot twee meter hoog worden.

  De bloei vindt plaats van juli tot en met begin september. De kleine crèmekleurige bloempjes hebben een heerlijke zoete geur die doet denken aan amandel.

  Ook de groene delen van Moerasspirea hebben een lekkere geur. Delen van de plant worden gebruikt in likeuren, wijn, bier en azijn. De bloemen kunnen worden meegekookt in jam en gebruikt worden in groene salades. Bosjes gedroogde Moerasspirea kunnen worden opgehangen in huis en houden dan insecten op een afstand. Van de wortel worden medicijnen gemaakt.

  Van deze plant wordt ook Moerasspirea-tinctuur gemaakt, door bladeren in alcohol te leggen. De tinctuur wordt voor het eten druppelsgewijs ingenomen en zou volgens de volksgeneeskunde helpen bij problemen met de spieren en gewrichten.

  Etymologie Filipendula ulmaria.

  De wetenschappelijke benaming van Moerasspirea is Filipendula ulmaria. De geslachtsnaam is samengesteld uit Latijnse woorden ‘filium’ of ‘draad’ en ‘pendulus’  of ‘hangend’. De naam is een verwijzing naar de wortelknolletjes van Moerasspirea die als het ware aan draadjes hangen. De soortnaam ‘ulmaria’ is afgeleid van het Latijnse ‘ulmus’ dat ‘olm’ of ‘iep’ betekent en verwijst naar het feit  dat de bladeren veel op die van de olm of iep lijken. De oude Nederlandse naam “Olmkruid” wijst hier ook op.  Soms wordt nog de oude botanische benaming voor Moerasspirea gebruikt: Spiraea ulmaria.

  In het Engels noemen ze Moerasspirea ‘Meadowsweet’ of ‘Queen of the meadow’, In Duitsland ‘Echte Mädesüß’ en in Frankrijk ‘Reine des prés’. De Friese naam is ‘Wyld geiteburd’.

  Moerasspirea in de natuur

  Moerasspirea komen we overal in Nederland tegen langs de waterkant, in moerassen en in natte weiden. Buiten Nederland vinden we de plant in heel Europa en in westelijk Azië. Moerasspirea is ook geïntroduceerd in Noord-Amerika.

  9485e461cc6ac9882775b12ac8c195ee_medium.

  Er is ook een roze vorm in de handel: Filipendula ulmaria 'Rosea'

  d692f3e1ed412406c251d5878b68a026_medium.

  Moerasspirea in de vijver

  Plant Moerasspirea op de oever op licht beschaduwde of zonnige plekken. Vrijwel elke grondsoort is geschikt, behalve turf. Moerasspirea is een prettige, niet woekerende oeverplant die elk jaar bloeit. Door de bloemen te knippen voordat ze zaad vormen, bloeien ze nog een keer. In de handel is de prachtige filipendula ulmaria aurea te koop met een geelgoud blad en de filipendula ulmaria rosea, die mooi roze bloeit.

  Moerasspirea vermeerderen

  Scheuren en zaaien zijn de beste methodes.

  Moerasspirea

  Moerasspirea is een mooie plant die het bijna overal goed doet. Licht en voldoende water is het belangrijkste.

  Aanbevelenswaardig dus!

  a7bffb388f88f34e7959c175fbfe2b03_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load