• Moerassalvia, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Salvia uliginosa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het Moerassalvia,  Salvia uliginosa , een snel groeiende, rijk bloeiende borderplant met bijzonder mooie  azuurblauwe bloempjes. Wat is de beste standplaats, hoe Moerassalvia  te planten, de beste verzorging en vermeerderen. Hoe en wanneer te snoeien, welke cultivars te kopen, wat is de bloeitijd van en welke ziekten kent Moerassalvia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten,  Salvia,  Borderplant,  Bijenplant, Cottagetuin, Oeverplant, Moerasplant

  Moerassalvia

  Salvia  is een meer dan 1000 soorten bestaand geslacht uit muntfamilie. Salvia uliginosa is afkomstig uit het zuiden van Brazilië, Uruguay en Argentinië, waar het wordt gevonden in natte weiden en moerassen. Moerassalvia is relatief onbekend in Nederland en België en vinden we daarom slechts sporadisch in tuinen. Dat is jammer want deze langbloeiende planten zijn werkelijk prachtig.

  4e5df95bb938618b05e156b14d36f5a3_medium.

  Etymologie Salvia uliginosa05cad432eda5fb4a26b30656a60039b8_medium.

  De botanische benaming van Moerassalie is Salvia uliginosa. De geslachtsnaam Salvia is afgeleid van het Latijnse “salvere” ofwel zich gezond voelen. De soortnaam uliginosa komt uit het Latijn en betekent “moerassig” en verwijst naar de vindplaats van Moerassalvia. De Nederlandse benaming Moerassalvia is rechtstreeks afgeleid van de botanische naam.  

  Beschrijving Salvia Uliginosa  

  Moerassalvia is een plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok en van daaruit in één seizoen tot wel twee meter de hoogte in kan groeien.

  De uitlopers van de stengels zijn groen maar als ze ouder en steviger worden, kleuren ze rood.

  De getande bladeren zijn lancetvormig en zoals in veel planten uit het geslacht Salvia aromatisch: wrijf ze maar eens plat tussen je vingers.

  In de periode juli tot en met oktober ontwikkelen zich continu, de kenmerkende azuurblauwe, lipvormige bloempjes, kenmerkend voor de mint familie.  

  Ze hebben witte lijntjes als landingsbaan voor insecten.

  Tijdens de bloei wordt de plant dan ook druk bezocht door bijen en hommels, soms ook vlinders. Na de bloei verschijnt het zaad.

  898e5c2a15cfdf59c04e321e88f58c26_medium.

  Is het Moerassalvia giftig?

  De plant is niet giftig maar is ook niet speciaal bedoeld om gegeten te worden zoals onze gewone Salvia. Zelf gebruik ik de bloempjes van Moerassalvia om salades wat kleur te geven.

  Toepassing Moerassalvia in de tuin

  Moerassalvia, met zijn sterk verspreidende wortels, is een ideale plant voor de cottagetuin. Overal tussen andere planten in verschijnen de rode stengels met de prachtige blauwe bloemen. Ook in een bijen- en vlindertuin zijn ze zeer geslaagd vanwege hun langdurige bloei. Combineer Moerassalvia met andere hoog opgroeiende planten zoals  Dahlia, Monarda, Monnikskap en Reuzenscabiosa . Van Moerassalvia  zijn de volgende cultivars erg mooi:

  • Salvia  uliginosa, de standaard vorm, tot wel twee meter hoog
  • Salvia uliginosa 'African Skies', dwergvorm, wordt ongeveer 1 meter hoog
  • Salvia uliginosa 'Ballon Azul', dwergvorm, wordt ongeveer 1 meter hoog

  Standplaats, planten en verplanten Moerassalvia

  Moerassalvia is van nature een plant uit natte, moerasachtige gebieden. In Nederland en België planten we ze echter droger omdat ze anders de winter niet overleven.  Geef Salvia ’s bij voorkeur een plek in de volle zon. Mulch de grond jaarlijks met een enkele centimeters dikke laag compost. De grond dient bijzonder goed gedraineerd te zijn en minstens 50% zand en/of grit te bevatten, maar mag nooit uitdrogen. Deze snelle groeier heeft voedselrijke grond nodig.7d9ca84eeaa4df1c9f7ac6099016dd62_medium.

  Vermeerderen Moerassalvia

  Moerassalvia  met zijn talloze uitlopers is vrij gemakkelijk te scheuren. Deze methode van vermeerderen wordt dan ook meestal gebruikt. Ze zijn ook te zaaien. Zaai ze liefst binnen op kamertemperatuur in januari of februari en plant ze uit in mei.

  Snoeien Moerassalvia

  Moerassalvia heeft weinig verzorging nodig en hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de stengels aan het eind van de zomer tot op ongeveer vijftien centimeter boven de grond knipt, is dat voldoende. Het wegknippen van uitgebloeide bloemen leidt extra bloei.

  Overwinteren  Moerassalvia

  Deze plant is redelijk winterhard. In mijn tuin in den Haag groeien ze al jaren op dezelfde plek. Ze sterven echter in de winter als de grond te nat is. Woon je in het wat koudere oosten van het land of heb je natte grond, mulch de grond dan vóór de winter met wat stro.

  Ziektes Moerassalvia

  Moerassalvia is een heel ziekte- en insecten resistente plant en heeft nauwelijks problemen, met uitzondering van natte voeten in de winter. Ze hebben ook weinig last van slakken.

  571929a456ef70228aaacbe126db7268_medium.

  Moerassalvia

  Een prachtige plant met een uitbundige azuurblauwe bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load