• Moerasooievaarsbek of Moerasgeranium, Geranium palustre, een lila droom

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de inheemse Moerasooievaarsbek of Moerasgeranium, Geranium palustre, een aantrekkelijk moerasplant en oeverplant met heldere, lila bloemen.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Geranium

  Moerasooievaarsbek of Moerasgeranium

  De Moerasooievaarsbek, ook wel Moerasgeranium genoemd, is een overblijvende, inheemse plant die we aantreffen in moerassen, natte weiden en langs de waterkant. Hoewel de plant zelf vaak in het niet valt tussen andere planten springen de aantrekkelijke lila, soms lilablauwe bloemen direct in het oog.

  Etymologie Geranium palustre

  De botanische benaming van Moerasgeranium is Geranium palustre. De geslachtsnaam Geranium is afgeleid van het Griekse geranion, een verkleinwoord van geranios, ofwel kraanvogel.

  4c3f8b52c2308393146edf74b069aa3a_medium.

  Het verwijst naar de vrucht van de Geranium soorten die lijkt op de bek van een Kraanvogel. De soorttoevoeging Palustre is afgeleid van het Latijnse palustris, een vervoeging van palus ofwel moeras en betekent levend of groeiend in het moeras.

  6f67f6b9985927e7e5f3150f1da8a921_medium.

  Beschrijving Moerasooievaarsbek

  De Moerasgeranium is ongeveer 40 centimeter hoge plant die groeit vanuit een rozet. De stengels zijn zwaar behaard met neerwaarts gerichte haren. Ze zijn niet sterk en liggen op de grond of maken gebruik van andere planten om zich omhoog te richten. De bladeren staan paarsgewijs aan de stengels en hebben de typische geranium vorm: handlobbig (meestal 5 stuks) geveerd. Ze zijn groen van kleur maar kunnen in de zon een soort van herfstrood kleuren.

  65f7e625c56dd231b99b31534414dcd2_medium.

  In de periode juni tot en met augustus verschijnen de prachtige, wijd openstaande, lila bloemen die in paren van twee staan. De bloemen, met hun prachtige paarse nerven, worden gevolgd door de kenmerkende langwerpige zaaddozen die de plant hun naam, reigersbek, geven. 

  ca12527b3555f2648dc731c8c93c0915_medium.

  Moerasooievaarsbek in de vijver

  In de vijver is de Moerasooievaarsbek op zijn plaats in het moerasgedeelte met de wortels in het water en het groeipunt er net boven. Qua grondsoort zijn er niet veel eisen. Moerasgeranium plant je best naast planten die de stengels steun kunnen geven maar niet te hoog worden.

  7942b3d92825c4c037f25483ebd0e274_medium.

  Prima planten hiervoor zijn bijvoorbeeld Gele maskerbloem, Moerasandoorn,  Valse Moerasanemoon en Moerasgladiool.

   Moerasooievaarsbek vermeerderen

   Moerasooievaarsbek is gemakkelijk te vermeerderen uitzaad. Zaaien ze in het voorjaar op kamertemperatuur in vochtige grond. Daarnaast kan de plant na enkele jaren groei worden gescheurd.

  Moerasooievaarsbek

  Mooie, integrerende vijverplant.

 • End of content

  No more pages to load