• Moeraslelie: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Helonias bullata

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over het Moeraslelie of de Ballonplant, Helonias bullata, een in het voorjaar bloeiend gewas met roze bloemkegels. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Moeraslelies.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Helonias, Wintergroen, Moerasplant

  Moeraslelie of Ballonplant

  De Moeraslelie is een uit Noord-Oosten van de Verenigde Amerika afkomstige, wintergroene, kruidachtige plant met opvallende roze bloemen. In het wild vinden we het Moeraslelie vooral in moerassige plekken, vaak groeiend aan de voet van wilde Thuja's. De Moeraslelie plant zich maar moeizaam voort. De kleine populaties leiden onder inteelt door zelfbestuiving en het zaad kiemt slecht. Daarom worden planten uit de natuur geroofd. Dat is vrij gemakkelijk omdat ze in de winter, zodat ze wintergroen zijn, opvallen. Sedert 1988 staat deze plant bekend als bedreigt. Het project ‘Adopt-a-Swamp-Pink Population’ werkt met vrijwilligers samen om deze plant te beschermen. 

  Etymologie Helonias bullata

  De wetenschappelijke naam van het Moeraslelie is Helonias bullata. De soort is ontdekt door de Zweedse botanist Peter Kalm, die een exemplaar naar Carl Linnaeus in Zweden stuurde, In 1753 vermelde Carl Linnaeus de plant in zijn Species Plantarum. Hij deelde de plant, ten onrechte, in bij de Leliefamilie waardoor de plant nu de naam Moeraslelie kent. 

  De Moeraslelie is de enige plant uit het geslacht Helonias. Het geslacht is ingedeeld bij de eenbesfamilie of Melanthiaceae. De geslachtsnaam ‘Helonias’ is samengesteld uit het Griekse ‘helo’ of ‘moeras’ en het Latijnse ’ias’ of ‘behorende tot’, met andere woorden ‘groeiende in moerassen’ . De soortnaam ‘bullata’ is afgeleid van het Latijnse ‘bulla’ of ‘klinknagel’, een verwijzing naar de bloeikegel.

  Beschrijving Moeraslelie

  Moeraslelies groeien vanuit een verdikte wortelstokken en een heel uitgebreid wortelstelsel. Van daaruit ontstaat een rozet. De eivormig tot lancetvormige, grijsgroene bladeren worden vijftien tot dertig centimeter lang, wintergroen en hebben parallel nerven. De bloeitijd van het Moeraslelie loopt van maart tot en met mei. De holle bloeistengel is zo’n dertig centimeter lang als de plant bloeit maar kan bij het rijpen van het zaad tot wel anderhalve meter lang worden. De bloei is een vier centimeter lange, eindstandige kegel bestaande uit dertig tot vijftig kleine bloempjes. De bloemen hebben zes roze bloemblaadjes en blauwpaarse meeldraden. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is het Moeraslelie giftig?

  De plant is giftig en kent geen eetbare delen.

  Toepassing Moeraslelies in de tuin

  Moeraslelies zijn ideaal voor de vijverrand. Het is een moerasplant waarvan de kluit nooit mag uitdrogen. Het rozet mag echter niet onder water staan. 

  Standplaats en planten Moeraslelies

  Moeraslelies staan graag op een plek met halfschaduw. Ze houden van continu vochtige, humusrijke grond. Deze plant heeft een heel uitgebreid wortelstelsel. Verplanten is alleen mogelijk met een grote kluit. 

  Overwinteren Moeraslelie

  Het Moeraslelie is volledig winterhard. In de winter liggen de bladeren plat op de grond, vaak bedekt door vallende bladeren van bomen. De knop voor de bloem is dan al zichtbaar, klaar om vroeg in het voorjaar uit te groeien tot de bijzondere bloem. 

  Snoeien Moeraslelies

  Moeraslelies hoeven niet gesnoeid te worden. De uitgebloeide bloem kan verwijderd worden als je geen zaad wilt hebben. Na de winter kun je bruine bladeren verwijderen. 

  Vermeerderen Moeraslelies

  Moeraslelies kun je het beste binnenshuis zaaien, in vochtige, humusrijke grond. Gebruik dan zogenaamde turfpotjes om ze in te zaaien, dan zijn ze later gemakkelijk uit te planten. De plant kan ook worden gescheurd. In dit geval letterlijk, met de hand scheuren en de wortel voorzichtig uit elkaar trekken. 

  Moeraslelies kopen

  Moeraslelies zijn uitsluitend bij gespecialiseerde kwekers te koop. Ik heb mijn eerste exemplaren in Duitsland gekocht. Zaad is te koop in de Verenigde Staten. 

  Moeraslelie

  Deze moerasplant met de bijzondere bloeikegel is heel apart. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load