• Moerasknoflook of Thulbachia violacea, eetbare moerasplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vijvaria. In de serie vijverplanten deze keer alles over de bijzonder rijk bloeiende moerasplant: Moerasknoflook of Thulbachia violacea, ook wel waterknoflook genoemd.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Moerasplant, Thulbachia, Knoflook, RobsTuinplanten

  Moerasknoflook of Thulbachia violaceae39465c3e4cfa59a55648960877a222a_medium.

  Moerasknoflook is een van mooiste moerasplanten die er te koop zijn. Het is een snelgroeiende, kluitvormende plant met een decoratief, grasachtig, groengrijs blad en prachtige klokvormige bloemen op lange stengels. Het blad wordt ongeveer 30 centimeter hoog en de bloemstengels zijn 40 tot 60 centimeter lang.

  Moerasknoflook bloeit van juni tot en met oktober met 20 tot 30 violetkleurige bloemen bovenaan de stengel. De geurende bloemen worden veelvuldig bezocht worden door bijen en vlinders.

  Zowel de bladeren als de bloemen kunnen gegeten worden. Met hun lichte knoflooksmaak en uitgesproken kleuren geven ze een mooi accent aan een salade. In Zuid-Afrika gebruiken de Zoeloes de bladeren als een soort van spinazie en in vlees en aardappelschotels. Van de knolletjes worden antihoest middeltjes gemaakt.

  Zoals veel planten uit de lookfamilie (Alliaceae) bevat de plant antiseptische eigenschappen. Ook worden de gekookte knolletjes als afrodisicum gebruikt.

  96884ed540911140e565b5cf5c312296_medium.

  Etymologie Thulbachia violacea

  De wetenschappelijke naam van Moerasknoflook is Thulbachia violacea. Thulbachia is afleid van Ryk Tulbagh de toenmalige Nederlandse gouverneur van Zuid-Afrika. Violacea verwijst naar de kleur van de bloemen.

  Moerasknoflook in de natuur7c089e8557736d4f6c1f04834cbfd828_medium.

  In het wild vinden moerasknoflook in Zuid-Afrika,Botaswana  en Zimbabwe doorgaans in de buurt van water. Moerasknoflook kan daar hele vlaktes bedekken. De plant wordt in Afrika vaak in de nabijheid van huizen geplant omdat de geur slangen op een afstand houdt.

  Moerasknoflook in de vijver

  Moerasknoflook is een plant voor het moerasgedeelte of natte oever van de vijver. De plant staat graag in de zon of halfschaduw en heeft een rijke, compost houdende, voedingsbodem nodig. Hoewel het een moerasplant is kan de plant enige droogte prima verdragen maar het blad wordt dan minder mooi en de bloei minder uitbundig.22b9e36779df3ee608684a8eb651094d_medium.

  Moerasknoflook is niet winterhard en moet dus vorstvrij overwinterd worden. In de winter zet ik de planten in de keuken in een ruime pot met vochtige grond. Moerasknoflook bloeit vrijwel de gehele winter en ik gebruik de bloemen om de salade mee te versieren. In het voorjaar gaat de Moerasknoflook weer naar buiten.

  Moerasknoflook vermeerderen

  De gemakkelijkste manier om de planten te vermeerderen is het scheuren van de planten. De zwarte zaden kunnen gezaaid worden in het voorjaar. Gebruikt gewone stekgrond en denk de zaaibak af met plastic zodat de grond vochtig blijft. Bij kamer temperatuur ontkiemen de zaden binnen enkele weken.

  Moerasknoflook50996e9dffba48c63393ad2f73287eb4.jpg

  Moerasknoflook is een bijzonder aantrekkelijke moerasplant die in de winter echter vorstvrij moet staan.

  Toevoeging 2015

  Moerasknoflook blijkt ook geringe vorst aan te kunnen, zoals de zachte winter van 2014 op 2015.

 • End of content

  No more pages to load