• Moerashibiscus verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Hibiscus moscheutos

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  De winterharde Moerashibiscus of Waterhibiscus, Hibiscus moscheutos een moerasplant die opvalt met grote roze bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Moerashibiscus, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsVijverplanten, RobsTuinplanten,Hibiscus, Bijenplant

  Moerashibiscus of Waterhibiscus

  Hibiscus moscheutos is een uit Noord-Amerika afkomstige, bladverliezende, middelgrote heester behorende tot de Malvafamilie of Malvaceae. De typische habitat voor deze plant zijn randen van meren en rivieren, in rietlanden, moerassen en kwelders met brak water. In deze habitat worden ze vaak in grote hoeveelheden aangetroffen. In de Verenigde Staten en Canada wordt de plant Swamp rosemallow, Swamp mallow of  Crimsoneyed rosemallow genoemd.

  Etymologie Hibiscus moscheutos

  De botanische benaming van de Moerashibiscus is ‘Hibiscus moscheutos’. De geslachtsnaam Hibiscus is afgeleid van het Griekse ‘hibiskos’ of ‘kaasjeskruid’, een verwijzing naar de gelijkenis van de bloemen. De soortaanduiding ‘moscheutos’ is afgeleid van het Latijnse ‘moschus’, dat zijn oorsprong vindt in het Griekse ‘moskos’ dat op zijn beurt is afgeleid van het Perzische ‘mushk’ of ‘muskus’. De betekenis van ‘moscheutos’ is ‘naar muskus geurend’.

  Foutieve benaming

  Vaak wordt Moerashibiscus aangeduid met de naam ‘Hibiscus palustris’. De soortaanduiding ‘palustris’ is afgeleid van het Latijnse 'palus' of 'moeras' en betekent 'uit het moeras', een verwijzing naar de typische habitat. Deze naam is echter niet juist. De enige juiste en volledige wetenschappelijke naam is Hibiscus moscheutos ssp. Moscheutos.

  Beschrijving Moerashibiscus

  Moerashibiscus is een middelhoge struik met een hoogte tot maximaal twee meter. De plant één, beperkt vertakte vertakt, met uitzondering van de bloemstengels. Aan de takken staan lichtgroene, getande, ovale bladeren, Deze zijn ovaalvormig en grof getand. Ze kennen een afwisselende bladstand: aan elke knoop van de stengel één blad. De bloeitijd van de Waterhibiscus loopt grofweg van juli tot en met september. De vijf prachtig geaderde wit-roze bloembladen, die een lengte van zes tot tien centimeter hebben, vormen samen met een kelk, opgebouwd uit meeldraden en stamper, de bloem. De bloemen worden bezocht door bijen en hommels. In Noord-Amerika is er een bij, Ptilothrix bombiformis, die gespecialiseerd is in het verzamelen van honing uit deze plant. In oktober rijpen de zaden.

  Is Hibiscus moscheutos giftig?

  De plant is niet giftig maar kent ook geen eetbare delen.

  Is het Moerashibiscus winterhard?

  Hibiscus is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul. In het najaar sterft de plant af om in het voorjaar weer uit te lopen.

  Toepassing Moerashibiscus in de tuin

  Hibiscus moscheutos is een plant die onderdeel kan vormen van de bloeiende border en daarnaast een prima moeras- of oeverplant is die het mooi tussen rietplanten groeit bij een vijver.

  Standplaats en planten Moerashibiscus

  Het Moerashibiscus heeft een zonnige standplaats nodig en rijk bemeste, vochtige tot natte grond. Vul het plantgat met een flinke hoeveelheid compost want Moerashibiscus houdt van humusrijke grond. Bemesting kan het beste jaarlijks plaatsvinden met organische meststoffen. Mulch bij voorkeur jaarlijks.

  Hibiscus snoeien

  De Moerashibiscus is kan worden gesnoeid, zodra de bladeren zijn gevallen. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Moerashibiscus

  Moerashibiscus is een relatief sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Ze zijn erg gevoelig voor de Japanse kever (Popillia japonica) maar gelukkig komt deze in Nederland nog niet voor.

  Hibiscus moscheutos vermeerderen

  De Moerashibiscus kan het beste worden vermeerderd door de plant te scheuren. Elk jaar maakt de plant scheuten aan met nieuwe planten aan, die het daaropvolgende jaar al bloeien. Daarnaast kun je ze zaaien in normale stek- en zaaigrond. Zaaien kan het beste in het voorjaar gebeuren, zodat ze snel kunnen worden uitgeplant.

  Moerashibiscus kopen

  Echte Moerashibiscus is niet zo vaak in tuincentra te kopen. Ik heb mijn exemplaar via een webshop gekocht. Gewone Hibiscus moscheutos, die erg mooie grote bloemen heeft, komen we vaker tegen. Hele mooie cultivars daarvan zijn:

  • Hibiscus moscheutos 'Carousel Geant Red', rode bloemen
  • Hibiscus moscheutos Carousel 'Pink Candy', witte roze bloemen
  • Hibiscus moscheutos 'Clown', roze bloemen met rood hart
  • Hibiscus moscheutos 'Summer Poinsettia’, mauve bloemen
  • Hibiscus moscheutos 'Luna White', witte bloemen
  • Hibiscus moscheutos 'Summer storm', roze bloemen

  Moerashibiscus

  Rijkbloeiende halfheester voor bij de vijver.

 • End of content

  No more pages to load