• Moerashertshooi of Hypericum elodes, een nuttige vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de inheemse Moerashertshooi of Hypericum elodes een bijzondere moerasplant en oeverplant met kleine gele bloemen.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Hypericum

  Moerashertshooi

  Moerashertshooi is een inheemse, overblijvende moerasplant die we helaas nog maar weinig aantreffende in de natuur. Het is de enige plant uit de Hypericum geslacht met een kruipende groeiwijze. Moerashertshooi komt van nature voor in West-Europa in vennen op zandgrond en aan de rand van andere voedselarme wateren.

  fff79a29abd6823c2e9545aa9444c74f_medium.

  In Ierland werd de plant vroeger gebruikt voor de behandeling van dysenterie. De Keltische naam birin yarragh betekent dan ook letterlijk dysenterie kruid. Ook werd het gebruikt bij koeien. Als deze diarree hadden, werd Moerashertshooi toegevoegd aan het voer. Daarnaast zijn er oude verhalen over het gebruik van moerashertshooi bij nierstenen.

  Etymologie Hypericum elodes248eca1666ac63e5d0280b846c03239a_medium.

  De botanische benaming van Moerashertshooi is ‘Hypericum elodes’.

  De geslachtsnaam ‘Hypericum’ is afgeleid van de Griekse god ‘Hyperion’, vader van Helios, ofwel de zon. Deze naam verwijst naar de heldergele bloemen van Hertshooi. Het geslacht is ingedeeld bij de Hertshooifamilie of Hypericaceae. De soortaanduiding ‘Elodes’ is afgeleid van het Griekse ‘helōdēs’ of ‘moerassig’ en vind zijn oorsprong in ‘helos’ of ‘moeras’.

  Beschrijving Moerashertshooi

  Moerashertshooi is een laagblijvende plant die zich met kruipende stengels verspreid. De stengels zijn zwaar behaard, evenals de blaadjes die paarsgewijs groeien. Zoals bij veel hertshooisoorten groeien de ovale blaadjes direct aan de stengels, waarbij ze de stengel geheel omvatten. In de periode juli, augustus verschijnen de kleine bloempjes die precies één dag bloeien.  Daarna verschijnt het zaad. Zoals bij veel kleine planten is de schoonheid van Moerashertshooi pas te zien met een macro-opname.

  21347e4d473f249ee90118dffb262074_medium.

  Moerashertshooi in de vijver

  Voor de vijver is Moerashertshooi alleen geschikt voor het  moerasgedeelte van een visarme vijver. Tussen andere planten, die sterk groeien, maken ze geen kans. Geschikt om te planten met een langzame groei, zoals Genadekruid, veenmos of Moerasaardbei.

  f390977a793fce23b5fb5558a9506a51_medium.

  Moerashertshooi vermeerderen

  Moerashertshooi kan worden gezaaid maar zoals bij veel planten met een kruipende groei is het veel gemakkelijker om een paar stengels met wortels van Moerashertshooi af te scheuren.

  36fe524efcc153380e15d2a84b6f8f1b_medium.

  Moerashertshooi

  Een kwetsbare en zeldzame plant voor de vijver.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load