In de serie vijverplanten deze keer alles over de gracieuze moerasplant: moerasgladiool of Hesperantha coccinea.
Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Moerasplant, Hesperantha , RobsTuinplanten
De Moerasgladiool is een overblijvende plant uit de irisfamilie. De wortelstokken vormende planten hebben zwaardvormige bladeren met een lengte van 40 tot 60 centimeter en een breedte van maximaal 1 centimeter.
De kafferlelie is een herfstbloeier die bloemen draagt van september tot en met november. De bloemen, die in zes tot tien stuks per stengel verschijnen, hebben zes bloembladeren en grote stampers.
In Nederlands noemen we de plant moerasgladiool maar de benaming kafferlelie is beter omdat de naam moerasgladiool ook wordt gebruikt voor de echte moerasgladiool Gladiolus palustris.
In Nederland wordt de plant vrijwel altijd aangeboden onder de naam Schizostylis coccinea. De wetenschappelijke benaming is echter al in 1996 veranderd in Hesperantha coccinea.
De kafferlelie komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en Zimbabwe. In de natuur vinden we moerasgladiool vaak in grote getale in de nabijheid van stromend water. Dit is een plant van de vochtige waterkant met een voorkeur voor plekken in de volle zon. De wilde planten hebben een prachtige kleur die het midden houdt tussen oranje en rood zoals de Latijnse naam coccinea (scharlaken) al aangeeft.
Moerasgladiool heeft een plek in de volle zon nodig om goed te bloeien en staat bij voorkeur met de voeten in het water. Je kunt ze ook op de oever planten mits deze niet uitdroogt. Als sterke groeier houden ze van voedselrijke grond. In handel zijn rode, witte en roze exemplaren verkrijgbaar. Een heel mooie is de Schizostylis coccinea major.
De moerasgladiool is winterhard tot maximaal -18 graden Celsius. De vele varianten van de kafferlelie zijn soms maar winterhard tot -10. Bedek de plant daarom in de winter voor de zekerheid met wat stro. Als je de uitgebloeide bloemen verwijderd blijft de plant bloeien tot aan de eerste vorst.
Moerasgladiool vormt zaad wat zeer gemakkelijk ontkiemt in een kweekkastje. De zaadjes op de foto ontkiemden binnen twee weken, bovenop heel natte grond.
De volwassen planten kunnen ook gescheurd worden. De afzonderlijke wortelstokken groeien dan weer snel uit tot nieuwe planten.
Moerasgladiool zijn gemakkelijke te verkrijgen planten die vanwege hun late boei een aanwinst zijn voor de vijver.
End of content
No more pages to load