• Moerasandoorn of Stachys palustris, intrigerende bloem

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de Moerasandoorn of Stachys palustris een prachtige moerasplant en oeverplant met bloemen die haast zo mooi zijn als een orchidee.  

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Stachys

  Moerasandoorn

  Moerasandoorn is overblijvende moerasplant uit de Lipbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt Moerasandoorn uit Eurazië.  De plant is door introductie door de mens ook in Noord-Amerika in het wild te vinden. In Nederland en België is het een algemeen voorkomende soort langs de waterkant, vooral daar waar de grond voedselrijk is.

  Moerasandoorn vormt in het najaar knolletjes aan de wortels. Deze knolletjes werden in vroegere tijden gegeten. Ze hebben een ietwat nootachtige smaak en kunnen zowel rauw worden gegeten als gebakken met boter, uitjes en knoflook. De knolletjes kunnen ook worden gedroogd en vermalen tot meel. Lekker als je brood bakt om ongeveer 20% aan je meelmengsel toe te voegen.

  Moerasandoorn kent een eeuwenoude gebruikt als medicinale plant vanwege de bloedstelpende en ontsmettende werking. Ook kunnen de jonge scheuten worden gestoofd en gegeten. De smaak is lekker maar de reuk is minder.

  Etymologie Stachys palustris

  De botanische naam is Stachys palustris. Het eerste deel is afgeleid van het Griekse woord stachus of aar en verwijst naar de bloeiwijze die doet denken aan aren. Palustris komt van het Latijnse paluster en betekent "van het moeras" .

  Beschrijving Moerasandoorne79c793d437347fb44b0af38cd4b22de_1404057

  Moerasandoorn heeft een ondergrondse kruipende wortelstok. Vanuit de wortelstok ontspringen de sterk behaarde, hoekige stengels die tot maximaal één meter hoog groeien.

  De bladeren zijn lancetvormig en staan in paren aan de stengel. In de oksels van de bladeren groeien soms zijstengels.

  In de periode juni tot september verschijnen de aren met prachtige gevlekte roze bloemen die door de gevlekte onderlip sterk aan orchideeën doen denken.

  De bloemen staan uitnodigend open om hun nectar aan insecten aan te bieden. Na de bloei verschijnen de zaadjes. In de natuur drijven die enige tijd op het water en zo verspreidt de plant zich langs de waterkant.

  Moerasandoorn in de vijver

  44b1030989f67a43f313075b0f5c17e1_1404058

  De Moerasandoorn is een prachtplant voor de natte oever of het voor het moerasgedeelte van de vijver.

  Let op: deze plant kan gemakkelijk gaan woekeren met haar ondergrondse wortelstok. Zelf plant ik ze daarom altijd in potten om de groei in te perken.

  Gebruik lekker losse, voedselrijke grond voor Moerasandoorn

  Moerasandoorn wordt massaal bezocht door bijen, hommels en in mindere mate ook vlinders.

  Zo zorgen ze voor extra wildleven in je tuin.

   

  Moerasandoorn vermeerderen96af747a246733d5253b98d898e1a974_1404058

  Deze plant kan heel gemakkelijk worden vermeerder door te scheuren.

  In de natuur trek je, in het voorjaar, een stengel uit de grond en poot die bij thuiskomst direct.  De plant zal datzelfde jaar nog bloeien.

  Uit zaad opgroeien kan ook. Je kunt het zaad van Moerasandoorn in webwinkels kopen.

  Zaai Moerasandoorn in vochtige grond, waarbij je het zaad net even aandrukt in de grond zodat het voor de helft bedekt is.

  Moerasandoorn

  Een prachtige vijverplant!

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen