• Moederplant, standplaats, verzorging en vermeerderen van Saxifraga stolonifera

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over een in mei - juni bloeiende Moederplant, Saxifraga stolonifera. Hoe verzorg je deze Steenbreek, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Moederplant vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten,Grondbedekker, Saxifraga, Schaduwplant, Bijenplant

  Moederplant

  De moederplant, Saxifraga stolonifera, is een polvormende bodembedekker. Het geslacht Saxifraga telt zo’n 440 soorten, voornamelijk alpine, planten en behoort tot de Steenbreekfamilie of Saxifragaceae. We vinden deze soort, die inmiddels haar weg heeft gevonden naar onze tuinen en huiskamers, onder meer op schaduwrijke, bemoste kliffen in China, Japan en Korea. Kwekers hebben tal van cultivars gecreëerd. Vele daarvan worden ook als kamerplant aangeboden.

  Etymologie Saxifraga stolonifera

  De botanische naam van Hubei-Steenbreek is 'Saxifraga stolonifera’ . Deze plant is in is in 1774 wetenschappelijk beschreven door William Curtis. Het geslacht ‘Saxifraga’ werd in 1753 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus. De naam ‘Saxifraga’ is samengesteld uit de Latijnse woorden ‘saxum’ of ‘steen, rots’ en ‘frangere’ of ‘breken’ en betekent letterlijk ‘steenbreker’. Deze naam verwijst naar het feit dat deze planten vaak in rotsspleten groeien waardoor de wortels na een aantal jaren een steen letterlijk kunnen laten splijten. De soortnaam ‘stolonifera is afgeleid van het Latijnse ‘stolon’ of ‘uitloper’ en ‘ferre’ of ‘voortbrengen’ en betekent ‘uitlopers dragend’, een verwijzing naar de uitlopers waarbij de plant zich voortplant.

  De Fransen noemen deze Steenbreek ‘La Saxifrage stolonifère’, de Duitsers noemen haar ‘Krieg-Steinbrech’ of ‘Judenbart’ en de Engelsen ‘Creeping Saxifrage’ of ‘Strawberry Saxifrage’.

  Etymologie Moederplant

  De Moederplant vormt dunne bovengrondse uitlopers. Aan het einde van deze uitlopers vormen zich jonge plantjes, vandaar de naam Moederplant.

  Beschrijving Moederplant

  Moederplant heeft een vrij oppervlakkig wortelstelsel. Vanuit een rozet groeien min op meer ronde, geschulpte, handnervige bladeren met een doorsnelde van twee tot drie centimeter en een hartvormige voet. De plant bloeit doorgaans in de periode april tot en met mei. De stengel produceert dan één, eindstandige witte bloem. De totale hoogte bedraagt tussen de tien en vijftien centimeter. De bloemen zijn grotendeels wit: de drie bovenste kroonbladen hebben roze-lila vlekken, terwijl de onderste twee, langwerpige, kroonbladeren geheel wit zijn. Het hart van de bloem is oranje van kleur. De bloemen worden bestoven door bijen en na de bloei verschijnen de doosvruchtjes. De totale hoogte bedraagt tussen de tien en vijftien centimeter. 

  Toepassing Moederplant in de tuin

  Moederplant is perfect geschikt om te laten verwilderen onder struiken en bomen, maar wel op een beschutte plek. In groepen geplant, op een bemost oppervlak, geeft Steenbreek een prachtig effect. Mos houdt ook de grond vochtig en dat is belangrijk voor deze plant. Als plant uit de bergen is ze ook op haar plaats in een rotstuin en in potten, mits dit weer een schaduwrijke plek betreft.

  Grond, planten en standplaats Moederplant

  Moederplant groeit het best op een beschaduwde plaats met humusrijke (bos)grond. De grond moet goed gedraineerd zijn maar wel altijd vochtig blijven. Plant ze op een afstand van 25 centimeter van elkaar, door de uitlopers groeit de plant een plek al snel dicht. 

  Is Moederplant winterhard?

  Steenbreek is redelijk winterhard, 10 graden vorst wordt zeker verdragen. Dit geldt overigens niet voor alle als kamerplanten aanboden Saxifraga stolonifera, deze zijn soms gevoeliger voor koude omdat ze gekweekt zijn voor de huiskamer. 

  Is Moederplant giftig?

  Moederplant staat niet bekend als giftig. In de Japanse keuken worden de bladeren zowel rauw als gefrituurd gegeten. Deze bladeren bevatten quercetine, een antioxidant en een van de meest actieve ingrediënten van knoflook, waarvan wordt beweerd dat deze kanker remmend zijn.

  Moederplant vermeerderen

  Moederplant kan gezaaid worden maar dat is een moeizaam proces. Het is veel gemakkelijker om de planten te vermeerderen via de uitlopers. Ze produceren namelijk heel wat jonge plantjes aan de uiteinden van uitlopers. Je kunt deze van de moederplant afsnijden zodat ze zelf wortels hebben gemaakt. Plant deze jonge uit in kleine potjes. 

  Moederplant kopen

  Moederplant is te koop in gespecialiseerde webshops en in tuincentra. Heel mooi zijn onder meer:

  • Saxifraga stolonifera, wildvorm
  • Saxifraga stolonifera ‘Cuscutiformis’, purper-groen geaderd blad
  • Saxifraga stolonifera 'Hsitou Silver’, zilver gemarmerd blad
  • Saxifraga stolonifera 'Kinki Purple’, mooi bruin-groen, wit geaderd blad
  • Saxifraga stolonifera 'Nezu Jinja’, grootbladig
  • Saxifraga stolonifera 'Maroon Beauty’, zilver gemarmerd blad

  Moederplant

  Moederplant is een elegant voorjaarsbloeiend schaduwgewas.  

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load