• Middaggoud: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Gazania Rigens

  Gepost in Eenjarige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over Middaggoud, Gazania Rigens, een in de zomer bloeiend perkplantje met felgekleurde, margrietachtige bloemen die zich sluiten in de nacht. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Middaggoud.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Gazania, Wintergroen, Rotsplant, EenjarigePlant

  Middaggoud

  De Middaggoud is een uit Lesotho, Swaziland en Zuid-Afrika afkomstige, wintergroene, kruidachtige plant met opvallende oranje bloemen. In het wild vinden we het Middaggoud vooral in de kuststreken op zanderige bodem. In Australië is de plant verwilderd. Heel bijzonder zijn de grote gele of oranje bloemen die zich sluiten in de nacht. Voor onze tuinen zijn ontelbare cultivars te koop die bij ons allen als eenjarige worden gekweekt. 

  6e3bd30a337a2cec4064f4ca7cf90f4f_medium.

  Etymologie Gazania Rigens

  De wetenschappelijke naam van Middaggoud is ‘Gazania Rigens’. Soms wordt het synoniem ‘Gazania splendens’  gebruikt. Het geslacht ‘Gazania’ is in 1791 voor het eerst beschreven door de Duitse botanist Joseph Gaertner, in het tweede volume van zijn 'De Fructibus et Seminibus Plantarum’. Hij vernoemde het geslacht naar de Griekse vertaler Theodorus Gaza die botanische werken van Theophrastus vertaalde naar het Latijn. Het geslacht is ingedeeld in de composietenfamilie of Compositae.De soortnaam ‘Rigens’ is afgeleid van het Latijnse ‘rigēns’ of ‘stijf’, een verwijzing naar de rechtopgerichte bloemen. De Nederlandse naam Middaggoud is een verwijzing naar de prachtige goudkleurige bloemen die rond de middag opengaan en zich in de avond weer sluiten. 

  1d17914b4023356387b2bd4fdbdd9bcb_medium.

  Beschrijving Middaggoud

  Middaggoud is een diep wortelende plant. Vanuit de wortels groeit de plant in een rozet met uitlopers. De plant wordt zo’n vijftien tot dertig centimeter hoog. De leerachtige bladeren zijn donkergroen en glanzend van boven met een viltige, grijze onderkant. Ze kunnen lancetvormige zijn maar ook gelobd. De bloeitijd van het Middaggoud loopt van juni tot en met oktober. De bloemen gaan echter uitsluitend open, indien de zon schijnt. Er verschijnen korte steeltjes met de enorm grote, gele of oranje bloemen die een doorsnede van vijftig tot negentig millimeter hebben. Zoals bij alle composieten is de bloem geen echte bloemen: in het hart zitten ontelbare kleine bloempjes. De rest zijn schutblaadjes. Na de bloei volgt het pluizige zaad

  Is het Middaggoud giftig?

  De plant is giftig en kent geen eetbare delen. De plant wordt al eeuwenlang door de oorspronkelijke Afrikaanse bevolking medicinaal gebruikt bij menstruatiepijnen en ontstekingen. Jonge Zoeloekrijgers maken een ‘magische’ thee van de wortels. Ze drinken deze thee omdat ze denken daarna de vrouw van hun dromen te kunnen verleiden. 

  d7003172a8e3e71301b7f58e46cf59fc_medium.

  Is Middaggoud Winterhard?

  De plant is beperkt winterhard. Enkele graden vorst kan de plant hebben en een heel zachte winter overleeft hij zelfs.  In Nederland wordt Middaggoud echter vooral als eenjarige perkplant gekweekt. Door de plant als kuipplant te gebruiken en in de winter in een verwarmde serre te zetten kun je ze probleemloos de winter doorhalen. Na de winter direct verplanten en nieuwe grond toevoegen, daarna kunnen ze weer naar buiten. 

  Toepassing Middaggoud in de tuin

  Middaggoud is echte perkplant voor de border met eenjarigen. Ze staan echter ook heel goed in potten en zelfs hangbaskets. Plant ze in een groep en combineer ze met andere eenjarige planten. Als typische kustplant kan Middaggoud vrij veel zout in het substraat aan. Ideaal voor de kuststreek dus!

  29b8b981babe0a6d595cac7a7277f2cf_medium.

  Standplaats en planten Middaggoud

  Middaggoud staat graag op een plek in de volle zon. Zonder zon gaan de bloemen niet eens open. Sterker nog het zijn goed weersvoorspellers: als de plant al in de ochtend open gaat dan wordt het meestal een mooie dag. De grond moet goed gedraineerd zijn en hoeft niet al te veel meststoffen te bevatten. Zanderige grond is prima. In potten echter één keer per maand vloeibare mest gebruiken. De plant wil niet nat staan maar de grond mag niet uitdrogen. 

  Snoeien Middaggoud

  Middaggoud hoeft niet gesnoeid te worden. De uitgebloeide bloem kan best verwijderd worden als je geen zaad wilt hebben. Dat zorgt ook een continue stroom aan nieuwe bloemen. 

  Vermeerderen Middaggoud

  Middaggoud kan het beste in maart of begin april binnenshuis worden gezaaid, in licht vochtige, zanderige grond met grit. Druk de zaadjes licht in de grond. Het duurt dan twee tot drie weken eer de plantjes ontkiemen.

  a8a3a9d17ec5f75ebaa1c51bb6c29235_medium.

  Ziektes en plagen Middaggoud

  Middaggoud is een sterke plant. Pas wel op: indien de de grond niet goed gedraineerd is treedt onvermijdelijk wortelrot op. 

  Middaggoud kopen

  Middaggoud is bij gespecialiseerde kwekers te koop, maar je treft ze ook af en toe in tuincentra.  Vooral de cultivar Gazania rigens 'Giant Deep Orange’ met de grote oranje bloemen treffen we regelmatig aan. Zaad is volop te koop. De volgende hybriden en cultivars zijn ook bijzonder mooi:

  • Gazania rigens 'Daybreak Pink Shade' , witroze bloemen
  • Gazania rigens 'Daybreak Red Stripe’, oranje met bruinrode streep
  • Gazania rigens 'Daybreak White’, witte bloemen met bruingeel hart
  • Gazania rigens `Mitsuwa Better White`, witte bloemen
  • Gazania rigens `Moorpark Orange`, oranje bloemen
  • Gazania rigens 'Kiss Yellow’, gele bloemen
  • Gazania rigens 'Sun gold’, goudgele bloemen, kruipvorm
  • Gazania rigens 'Takatu Red’, rode bloemen

  Middaggoud

  Deze plant bloeit alleen als de zon schijnt. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  SaveSave

 • End of content

  No more pages to load