• Mexicaans vedergras: standplaats, verzorging en vermeerderen van Nassella tenuissima

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Niets beweegt zo gracieus in de tuin als het ultradunne, elegante siergras Nassella Tenuissima. Hoe verzorg je Mexicaans vedergras, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Mexicaans vedergras vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Siergras, Prairieplant

  Mexicaans vedergras, Fakkelgras of Engelenhaar

  Mexicaans vedergras is een uit Chili, Argentinië, Mexico en het zuiden van Noord-Amerika afkomstig gras. We vinden Mexicaans vedergras vooral op zanderige, droge hellingen en open plekken in bossen. In Argentinië wordt het soms gebruikt als dakbedekking van hutten, zoals wij riet gebruiken. In Australië is het een invasieve plant.

  Etymologie Mexicaans vedergras

  De botanische naam van Mexicaans vedergras is Nassella tenuissima. De geslachtsnaam 'Nassella'  is afgeleid van het Latijnse 'nassa', een typische mand om vissen mee te vangen. De soortnaam 'Tenuissima', is de versterkte vorm van het Latijnse 'tenuis' of 'slank' en betekent 'zeer fijn'. Het verwijst naar lange dunne stengels van dit gras. Soms worden de oude naam Stipa tenuissima of Stipa tenuifolia  nog gebruikt. Vanaf 2011 moet Nasella volgens the Jepson Manual weer Stipa genoemd worden: met andere woorden, de geleerden zijn het oneens.

  In het Engels wordt Mexicaans vedergras Mexican feather grass, Mexican needle grass of ponytail grass genoemd. In het Frans heet de plant Cheveux d'Ange en in Duitsland noemen ze haar Mexikanisches Federgras, Zartes Federgras of Engelhaar.

  Beschrijving Mexicaans vedergras

  Mexicaans vedergras is een tot tachtig centimeter hoge grasplant. Vanuit een pol groeit een fonteinvormig gras met ultradunne blaadjes. Tijdens de bloei, die grofweg in mei begint maar wel tot in de herfst kan doorlopen, vormen zich van groen tot lichtbruin verkleurende halmen. De scherpe zaadjes blijven gemakkelijk aan vachten van dieren en onze kleren zitten.

  Toepassing Mexicaans vedergras in de tuin

  Mexicaans vedergras is heel geschikt als voorgrond in de bloeiende border, In grote groepen aangeplant geeft de golvende beweging van de planten in de wind, een prachtig effect. Ook kan ze worden gebruikt als rotsplant voor een alpentuin beplanting of als onderdeel van de prairietuin. Mexicaans vedergras combineert heel mooi met Prachtkaars of Gaura en met oranje of rood kleurende bloemen zoals Kokardebloem of Zonnehoed. De cultivar die we meestal aantreffend in tuincentra is Stipa tenuissima 'Pony Tails’.

  cd9225d944f1cfbf7988070d04f13526_medium.

  Grond en standplaats Mexicaans vedergras

  Mexicaans vedergras groeit het liefst op een zonnige plaats met een zanderige grond. De grond moet goed gedraineerd omdat ze niet van natte voeten in de winter houden. Verder hoeft de plant niet veel te worden bijgemest, maximaal één keer per drie jaar. 

  Mexicaans vedergras vermeerderen

  Mexicaans vedergras kan gezaaid worden bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Gebruik gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaadjes slechts licht. Binnen twee tot vier weken komen de jonge plantjes te voorschijn. Het is ook eenvoudig om na de bloei de planten te scheuren. Met behulp van een spade kan de bol worden gesplitst.

  Mexicaans vedergras

  Mexicaans vedergras is een meest elegante siergassen voor de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load