• Meisjesogen of Coreopsis verticillata, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de zomer aantrekkelijke, rijkbloeiende plant met gele bloemen: Meisjesogen, Coreopsis verticillata. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en het vermeerderen van Meisjesogen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Meisjesogen, Coreopsis

  Meisjesogen

  Meisjesogen is een populaire kruidachtige, overblijvende tuinplant die afkomstig is uit het zuidoosten van de Verenigde Staten en behoort tot de composietenfamilie of Compositae.  Het is een echte beginnersplant die het in bijna alle tuinen goed doet en weinig tot geen verzorging nodig heeft. Ook is het een dankbare snijplant voor wie van bloemen in de vaas houdt.

  ae91264fd3a144d88d9dc6daec2cc1ab_medium.

  De Nederlandse naam Meisjesogen is afgeleid van de prachtige bloemen. Een andere naam die ook wel gebruikt wordt is luizenbloem. Deze naam dankt de plant aan het feit dat ze soms nogal wat last kunnen hebben van bladluizen. Toch is het een sterke plant die een plek verdient in de Nederlandse tuinen.  

  Etymologie Coreopsis verticillata

  De botanische naam van meisjesogen is  'Coreopsis verticillata'. De geslachtsnaam 'Coreopsis' is Neolatijn voor twee Griekse woorden: kóris (wandluis) en -opsis (gelijkend op). Deze naam dankt de plant aan de vorm van de zaden. De soortnaam 'verticillata' betekent kransvormig en wijst op de wijze waarop de blaadjes rondom de stengels zijn gepositioneerd.

  Beschrijving Meisjesogen

  Meisjesogen groeit vanuit een ondiepe kruipende wortelstok, waaruit vertakte stengels groeien. In de knopen van de stengels groen de bijzondere, naaldvormige blaadjes.

  De blaadjes zijn naaldvormig omdat de plant in de natuurlijke omgeving regelmatig met droogte heeft te maken. De gele bloemen die vanaf halverwege de zomer tot in de herfst verschijnen zijn een echte blikvanger.

  In het wild groeit Meisjesogen uit tot een lengte van maximaal één meter. In de tuinen bereiken ze doorgaans een lengte van vijftig centimeter.

  Is Coreopsis verticillata winterhard?

  Coreopsis is goed winterhard.

  Toepassing Meisjesogen in de tuin

  In de tuin is Coreopsis verticillata een plant voor de bloeiende border. Geplant in een grote groep komt Meisjesogen goed tot zijn recht. Meisjesogen combineert goed met Dropplant en Bergamotplant. Er zijn een aantal aantrekkelijke cultivars van Meisjesogen in de handel:

  • Coreopsis verticillata ‘Grandiflora’, met extra grote bloemen
  • Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’, lichtgele bloemen
  • Coreopsis verticillata 'Route 66', gele bloem met rood hart
  • Coreopsis verticillata 'Ruby Red', bruinrode bloemen
  • Coreopsis verticillata ‘Zagreb’, laagblijvend

  Standplaats, grondsoort en planten Meisjesogen

  Deze plant groeit in het wild vaak op zanderige, relatief arme bodems. Geef Meisjesogen liefst een plek in de volle zon en zorg voor een goed gedraineerde grond. Heb je klei of leem in de tuin, werk er dan wat zand doorheen want  Meisjesogen is niet bepaald dol op natte voeten.652b622aca8b11cd1818945b9edf047a_medium.

  Meisjesogen snoeien, wanneer en hoe

  Meisjesogen hoeft niet echt gesnoeid te worden maar zelf knip is de stengels elk jaar op gelijke hoogte, nadat ze zijn uitgebloeid.

  Ik knip er na de bloei maximaal vijf centimeter vanaf. Zo ontstaat vaak een tweede bloei. Een langdurige bloei wordt ook bereikt door de uitgebloeide bloemen steeds te verwijderen.

  Meisjesogen

  Decoratief blad en uitbundige bloei!

  b3c64bebb276e7bd004552e0862f8890_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load