• Blauwe schijnpapaver, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Meconopsis betonicifolia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende vaste plant Meconopsis betonicifolia. Een van mooiste bloeiende planten voor de tuin. Een intens blauw bloeiende plant die speciale verzorging vereist. Hoe verzorg je blauwe schijnpapaver, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Meconopsis, PapaverPlanten

  Blauwe schijnpapaver

  De eerste keer dat ik een Blauwe schijnpapaver zag, in Kew Gardens in London, was ik verloren. Nou vind ik papavers toch al mooi bloemen maar blauwe klaprozen zijn echt onwerkelijk mooi. Ik heb er een gekocht en die ging dood. Toen heb ik er eerst heel veel over gelezen en daarna zaad gekocht. Nu doen ze het goed maar de  Meconopsis betonicifolia is geen beginnersplant.

  4b270b7204cae532feacf020629856ff_medium.

  Blauwe schijnpapaver is een plant uit de bergbossen in het Himalaya gebergte. Daar groeit ze op meer dan 3000 tot wel 4000 meter hoogte. We vinden de Blauwe schijnpapaver in China, India, Myanmar en Bhutan. Van dat laatste land is de Blauwe schijnpapaver zelfs de nationale plant.

  Etymologie  Meconopsis betonicifolia

  De wetenschappelijke benaming is Meconopsis betonicifolia al worden ze ook wel aangeboden onder de naam oude Meconopsis baileyi, de officiële wetenschappelijke naam tot 2009. De geslachtsnaam Meconopsis  is een samentrekking van de Griekse woorden “mēkōn” of “papaver” en “opsis” of “gelijkend op”. Meconopsis   is dus een plant die op papaver lijkt. De soortnaam betonicifolia is een samentrekking van de plant “Betonie” en het Latijnse folium of blad. Het blad lijkt dus op dat van Betonie.

  Beschrijving Blauwe schijnpapaver

  Qua uiterlijk is het overduidelijk een papaver. Dezelfde neerhangende bloemknoppen, de behaarde stengels en het wat gerafeld blad. Ze worden vrij groot, 120 tot 150 centimeter is geen uitzondering.

  50d805b8d3d2f289f37004edfc3d8988_medium.

  Op een stengel verschijnen meerdere helblauwe bloemen met een geel of oranje hart. De bloemen zijn zo mooi dat voorbijgangers onwillekeurig stilstaan en de plant bewonderen.

  Toepassing Blauwe schijnpapaver in de tuin

  Blauwe schijnpapavers houden niet van hitte. Zorg daarom voor een standplaats waar of ze alleen in de ochtend of in de avond direct zonlicht hebben. Directe middagzon is vaak funest. Het is een plant voor de echte liefhebber die iets bijzonders wil hebben. Van de Blauwe schijnpapaver is ook een prachtige witte cultivar verkrijgbaar en een paarse. Deze laatste is echter niet heel mooi.

  e4aeb6d0ab47c28e71ae79cd878f1982_medium.

  Verzorging en grondsoort Blauwe schijnpapaver

  Blauwe schijnpapaver moet nooit uitdrogen. Ze hebben soms last van slakken en van meeldauw. Verder is het zo dat als je de uitgebloeide bloemen niet verwijderd dan zal de plant het volgende jaar niet meer opkomt. Sommige mensen kweken ze dan ook uitsluitend als eenjarige planten. 

  381dd9cac847375305086dc07f011afa_medium.

  De Blauwe schijnpapaver heeft neutrale tot lichtzure grond nodig. Is de grond te basisch dan wordt de kleur van de bloem meer paarsachtig. De grond moet doorlatend zijn anders ontstaat wortelrot. Tegelijkertijd dient de grond altijd vochtig te zijn. Ik gebruik zelf een mengsel van twee delen hortensia- en rhododendrongrond met één deel zwarte grond en één deel zand. De voet van de plant moet altijd omringd te worden met mulch. Verder moet de plek enigszins beschut, met ander woorden niet te winderig zijn.

  Vermeerdering Blauwe schijnpapaver

  Na de bloei verschijnen de zaaddozen. De zaadjes kunnen in situ gezaaid worden en zullen dan het volgende jaar of soms pas het tweede jaar uitspringen. Je kunt ze echter ook binnen zaaien, oppotten en later uitplanten. Het zaad moet dan echter eerste een week of vier in de koelkast. Je kunt het zaad ook kopen in tuincentra of in een webwinkel.

  2ea5d64de400a8339f536f7969800a7b_medium.

  Zaai Blauwe schijnpapaver gewoon op kamertemperatuur of kouder. Doe niet meer dan enkele zaadjes in een potje met vochtige grond en denk dat af met plastic. Na ongeveer 30 dagen ontkiemen de zaadjes. Verpot de jonge plantjes op zijn vroegst pas na twee maanden.

  3379fdd8d45ae63a3746bed33cedcf4d_medium.

  Blauwe schijnpapaver

  Deze plant is niet gemakkelijk maar als je deze plant aan het bloeien krijgt, dan mag je jezelf een echte tuinier noemen. Succes!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load