• Mansbloed of St. Janskruid, Hypericum androsaemum, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de zomer aantrekkelijk geel bloeiende heester Mansbloed of Hypericum androsaemum. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en het vermeerderen van de Mansbloed.

  Tags/labels RobsTuinplanten, Heester, Hypericum

  Mansbloed of St. Janskruid

  Mansbloed of St. Janskruid is een overblijvende halfheester die halfwintergroen is. Mansbloed groeit in het wild in Europa, Azië en Noord-Afrika op hellingen in een open bossen. Vanuit tuinen heeft de plant zich verspreidt in Oceanië en Noord-Amerika. Mansbloed wordt aangeplant vanwege de prachtige bloemen en de decoratieve bessen. In Frankrijk wordt de plant toute saine, alles gezond, genoemd vanwege de vermeende medicinale eigenschappen van de bladeren. In het Engels is de Fransen naam verbasterd tot Tutsan.2d506ca3ec2a6587fbcd74d43d62abdd_1405626

  Etymologie Hypericum androsaemum

  De botanische naam van Mansbloed is Hypericum androsaemum.

  Hypericum is afgeleid van de Griekse god Hyperion, vader van Helios, ofwel de zon. De naam verwijst naar de heldergele bloemen van Mansbloed.

  De toevoeging androsaemum is Latijn en betekent ‘mans bloed’ en verwijst naar het dieprode sap van de bessen.

  Beschrijving Mansbloed

  Mansbloed is een struikachtige heester die maximaal één meter hoog wordt. Deze niet woekerende heester groeit met een stevige wortelstok van waaruit  de stengels om hoog groeien. De relatief grote blaadjes staan paarsgewijs en omvatten de bruinrode stengel. Ze zijn ovaal tot lancetvormig van vorm, donkergroen van boven en aan de onderkant lichtgrijs. Als je over de blaadjes wrijft geven ze een harsachtige kleur af. 

  In het najaar krijgen de bladeren een rode zweem. In de periode mei tot en met juli verschijnen de relatief grote bloemen die opvallen door hun heldergele kleur en de prachtige grote meeldraden. Vervolgens verschijnen de bessen die eerst rood van kleur zijn en later verkleuren naar zwart.

  Toepassing Mansbloed in de tuin4d8fa3d246b21fb0ceb43faaba09cd81_1405627

  Mansbloed wordt veel toegepast in openbare groenvoorzieningen en als borderplant. Vanwege de dichte groei laat Mansbloed weinig ruimte voor onkruid en heeft daarom relatief weinig onderhoud nodig.

  Mansbloed is ook een prima snijplant: in de vaas blijven ze lang goed.

  Er zijn in de loop der jaren een aantal cultivars en hybriden van Mansbloed gekweekt. De volgende raad ik aan voor je tuin:

  • Hypericum androsaemum 'Albury Purple', mooi purperen blad
  • Hypericum androsaemum ‘Cornflakes’  heldergele bloemen
  • Hypericum androsaemum 'Gladis Brabazon', bont blad
  • Hypericum androsaemum 'Golden Tutsan', goudkleurig blad
  • Hypericum androsaemum 'Orange Flair', mooie oranje bessen

  Planten en standplaats Mansbloed

  De Mansbloed heeft bij voorkeur een zonnige standplaats, al zullen ze ook met halfschaduw tot bloei komen. Geef Mansbloed een goed gedraineerde grond met een derde deel compost. Natte grond wordt niet verdragen. Een jaarlijkse laag mulch zorgt voor voldoende aanvoer van mineralen.

  Snoeien Mansbloed, wanneer en hoe

  Mansbloed kan het beste in het voorjaar, maart of april, teruggesnoeid worden tot twintig centimeter boven de grond. Deze voorjaarssnoei zorgt voor een mooi nieuwe blad en uitbundige bloei.

  Mansbloed vermeerderen

  Mansbloed is eenvoudig te stekken. Voor het beste resultaat nemen we winterstekken van vijftien tot twintig centimeter lang. Verwijderd alle bladeren behalve die van het groeipunt. Snij de onderkant van de stek schuin af met een vlijmscherp mes en doop dit uiteinde in stekpoeder. Voor de stek gebruiken we gewone zaai- en stekgrond en zorgen dat driekwart van de stek in de grond zit. De grond maken we vochtig en vervolgens zetten we de stekken in een kas of gebruiken een plastic om de stekbak af te dekken. Stekken van Mansbloed is betrekkelijk eenvoudig: ze zullen binnen één tot twee maanden wortelen. In het voorjaar zet je de stekken  buiten en begin zomer kun je ze uitplanten.

  fb112f88f76791c243179e584219b85f_medium.

  Mansbloed of St. Janskruid kopen

  Mansbloeds zijn te koop in tuincentra en webwinkels. Het zijn relatief goedkope planten.  Mansbloed is goed te combineren met bijvoorbeeld Weigela.

  De Mansbloed

  Een prachtige bloeiende struik die kleur brengt in de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load