• Magnolia: beschrijving, verzorging, snoeien en vermeerderen van de Beverboom

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Beverboom, de majestueus bloeiende heester en kleine boom de Magnolia. Hoe verzorg je de Magnolia, waar kun je ze het beste planten, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Voorjaarsbloeier, Heester, Magnolia

  De Beverboom of Tulpenboom

  De naam Beverboom  of Magnolia gebruiken we voor een geslacht van groenblijvende of bladverliezende bomen en struiken die bekend staan om hun prachtige, grote bloemen. In Nederland wordt de Beverboom vaak abusievelijk Tulpenboom genoemd maar dat is feitelijk niet correct. De Tulpenbomen zijn namelijk van het geslacht Liriodendron. Oorspronkelijk komen de Magnolia’s uit China, Japan en Noord-Amerika.

  69a175b4441ec40cca922b9c8c9ba080_medium.

  De Magnolia’s behoren tot de oudste familie van bloeiende planten waarvan fossielen zijn gevonden van bijna honderd miljoen jaar oud. De dinosaurussen hebben nog Magnolia’s zien bloeien. Omdat er toen nog geen bijen, vlinders en motten waren heeft de Magnolia zich gespecialiseerd in bevruchting door kevers. De vorm van de bloemen is daarom anders dan die van meer recente soorten. De oudheid van de Magnolia’s geeft al aan dat het sterke planten zijn, die zich gemakkelijk aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen.

  372bb1eebd3b13c50d5fb49a3ccbac41_medium.

  Etymologie Magnolia

  De naam Magnolia is afgeleid van de Franse botanist Pierre Magnol die als eerste ter wereld een botanisch classificatiesystem publiceerde. In Japan en China is de Magnolia een belangrijke plant en wordt daar al eeuwenlang gecultiveerd. Zij gebruiken de bast en de bloemen van Magnolia’s in de traditionele geneeskunde tegen verkoudheden, hooikoorts en gewone koorts. Ook word Magnolia ingezet tegen depressies en stress. De geur van Magnolia bloemen vormt een essentieel bestanddeel van tal van parfums. 

  Beschrijving Magnolia

  6a3a8cff8b07033e47746cf67d54db01_medium.

  Hoewel er nogal wat soorten Magnolia’s zijn, hebben ze een aantal overeenkomsten. Het zijn alle karakteristiek groeiende struiken of bomen met langwerpige, enigszins spits toelopende bladeren met diepe nerven. Opvallend zijn de grote, vaak heerlijke ruikende, bloemen in de kleuren wit, crèmekleurig, geel, roze of paars.

  Toepassing Magnolia in de tuin

  Deze opvallende voorjaars- en zomer bloeiers wordt veel in tuinen en parken aangeplant vanwege de spectaculaire bloemen. Daarbij is er ruime keuze in grootte en in kleur. Ze doen het vooral goed als solitair maar kunnen ook in een groepje bij elkaar staan. Zorg voor een zonnige plek of halfschaduw. Kleinere Magnolia’s kunnen prima in een grote pot of kuip gehouden worden.

   Magnolia verzorging en grondsoort 

  ccd37aebac0174d5e1222d90616d2198_medium.

  De Magnolia is een plant die vooral in de zomer veel water nodig heeft maar absoluut behoefte heeft aan een waterdoorlatende bodem. Zorg voor veel compost in de grond en zorg jaarlijks voor een nieuwe laag mulch om de plant. Deze zorgt ervoor dat de bodem licht zuur blijft en levert voedingstoffen voor de Magnolia.  De eerste jaren moeten ze water krijgen tijdens droogte. Na twee jaar is het wortelgestel zodanig ontwikkeld dat gieten gewoonlijk niet meer nodig is.

  Magnolia verplaatsen of verplanten

  65e35d639a4d21eb3ec7f781ef029346_medium.

  Magnolia’s houden er niet van verplant te worden. Ze hebben vrij gevoelige wortels. Als ze niet te groot zijn kun je ze verplanten in het najaar als het blad is gevallen of vroeg in het voorjaar als het niet vriest. Neem een zo groot mogelijke kluit om de  wortels niet te beschadigen. Het eerste jaar ná het verplaatsen zal de magnolia niet of nauwelijks bloeien. 

  De Magnolia snoeien, wanneer en hoe9c6c16c0bcc7507cd6480048cfd7c13d_1397418

  De magnolia is geen boom of heester die het fijn vindt om gesnoeid te worden maar het kan wel. De groenblijvende soorten zoals de Magnolia Grandiflora  snoei je direct na de bloei en de bladverliezende soorten worden best gesnoeid direct nadat het blad gevallen is in het najaar.

  Knip de takken door, direct achter een oog (groeiknop). Bij geënte magnolia’s verschijnen soms scheuten op de onderstam. Deze kunnen best verwijderd worden.  Indien je een dikkere tak doorzaagt, behandel dan de zaagwond met snoeibalsem of wondbehandelingsmiddel, tegen bloeden en infecties.  Dode takken kun je het hele jaar door verwijderen.

  c139918c3386a7a3a3e598f8a08ef726_medium.

  Magnolia vermeerderen

  De Magnolia is gemakkelijk zelf te vermeerderen. Stekken en zaaien zijn heel eenvoudig zelf te doen.

  Magnolia stekken3bbe2d836c1c64698dbdf71a1dc8e12c_medium.

  Magnolia’s zijn heel gemakkelijk te stekken. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek e pot af met een plastic zak. Na vier tot acht weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien.

  Magnolia zaaien

  Het zaaien van Magnolia’s is heel gemakkelijk. Laat de zaden een nacht in warm water liggen en zaai ze de dag erna in gewone zaaigrond. Bedek de zaadbak met plastic en zet deze op een warme, lichte plek. Na vier tot zes weken komen de zaailingen te voorschijn. De eerste paar jaren zijn ze erg vorstgevoelig.

  9c99572c2414b005c2a58f132006d61e_medium.

  De beste Magnoliasoorten voor de tuin

  Er zijn meer dan 200 soorten magnolia’s. Sommige daarvan zijn tropisch maar anderen zijn heel geschikt voor Nederlandse tuinen. Hieronder vind je een aantal mooi soorten maar er zijn ook heel veel hybriden te verkrijgen.

  Magnolia Butterfly

  Prachtige magnolia met diepgele bloemen. eze bloeit wat later dan de meeste andere soorten.

  Magnolia Denudatea4fa1ecd6d9c0978b26d6e344a904f3e_medium.

  Magnolia denudate, de Chine Yulan Magnoliais een witbloeiende Magnolia die ongeveer vier a vijf meter hoog wordt. Ook is er een prachtige gele Magnolia te koop van deze soort.

  Magnolia Bobus

  Magnolia kobus is een boom magnolia die wel 10 meter hoog kan worden. De prachtig ewitte bloemen verschijnen in maart-april.

  Magnolia Liliiflora

  Prachtige middelgrote boom die bijna paarse bloemen heeft met een roze tot witte binnenkant. Wordt ongeveer vier a meter hoog en bloeit in mei.

  Magnolia Grandiflora

  Deze groenblijvende Magnolia kan wel 40 meter hoog worden. De Grandiflora komt oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten en kan niet goed tegen hoge vorst, maar de cultivar Magnolia Grandiflora Edith Bogue kan gemakkelijk 20 graden vorst aan en staat bij al jaren in de tuin. De witte bloemen zijn enorm.

  Magnolia macrophylla

  Vooral voor de kuststreken is deze imponerende soort geschikt. Matig winterhard, maar wat een prachtige gigantische bladeren en prachtige bloemen. Deze eerste drie jaar beschermen tegen de winterse koude en planten tegen een zuidelijke muur of gevel.

  Gagnolia Hypoleuca

  Deze prachtige Japanse Magnolia heeft grote bladeren en grote witte bloemen met een rood hart, bloemen die enigszins als meloenen ruiken. Na de bloei verschijnen de doosvruchten.

  Magnolia Shirazz

  Mooie, hele grote, wijnrode bloemen. Een van mijn persoonlijke favorieten.

  Magnolia Soulangeana

  De misschien wel meest voorkomende Magnolia, die in april-mei , voordat de bladeren verschijnen, getooid is met prachtige tulpachtige bloemen

  Magnolia stellata of stermagnolia

  Prachtige Japanse heester die ongeveer tweeëneenhalve meter hoog wordt en prachtige witte stervormige bloemen heeft. Er zijn ook roze varianten te koop.

  e1dbdc619d9da4c7652f7f4cc12e5e6b_medium.

  Boom van het jaar 2015

  De Magnolia kobus is boom van het jaar geworden in 2015. Deze prachtige heester heeft een compacte vorm die hem geschikt maakt voor stadstuinen, mooie stervormige bloemen en vruchten die in het najaar langzaam verkleuren naar rood.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load