• Maarts viooltje verzorging, standplaats, planten en zaaien van Viola odorata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Het Maarts viooltje of Welriekend viooltje, Viola odorata is een in februari en maart bloeiend plantje met heerlijk geurende witte, gele, roze, lavendelblauwe of paarse bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe zaaien, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent ze.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Schaduwplant, Bijenplant, Viola

  Maarts viooltje of Welriekend viooltje 

  Viola is een geslacht van ruim 800 soorten kruidachtige, bloeiende planten uit de Viooltjesfamilie of Violaceae. Het Maarts viooltje, Viola odorata, is oorspronkelijk afkomstig uit het mediterrane gebied, Midden-Europa, Klein-Azië en de Kaukasus. Van daaruit zijn ze wereldwijd aangeplant in tuinen, op kerkhoven en in parken. Van daaruit zijn ze verwilderd. Ook in Nederland komen ze in het wild voor, voornamelijk in Zuid-Limburg. Het is een typische halfschaduwplant die we vooral op humusrijke, vaak kalkhoudende, vochtige bosbodems vinden. 

  Viola odorata

  De oude Germanen dachten dat het maarts viooltje groeide op de plaats waar de lentegodin in het voorjaar met haar voet de aarde aanraakte. Zij zagen de hartvormige blaadjes als een amulet dat beschermd tegen het slechte. De Oude Grieken zagen de bloem, vanwege de heerlijke geur, als een vruchtbaarheidssymbool, een symbool van Aphrodite, en gebruikten ze in liefdesdrankjes. De Romeinen planten het Maarts Viooltje op graven en zelfs tot in onze tijd wordt de plant massaal op kerkhoven geplant. In de middeleeuwen werd de plant als pijnstiller gebruikt en tegen hoofdpijn. Van de bloemen kun je ook thee zetten. Voor Christenen is het Maarts Viooltje een representatie van Maria en symboliseert puurheid en zedigheid. 

  Etymologie Viola odorata

  De botanische benaming van Maarts viooltje is ‘Viola odorata’. De plant werd in 1753 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Viola’ is Latijn voor ‘paarse bloem’ en vindt zijn oorsprong in het Griekse ‘vion’ of ‘welriekende bloem’. De soortnaam ‘odorata’ is afgeleid van het Latijnse ‘odor’ of ‘geur’ en betekent ‘geurend’, een verwijzing naar de zoete geur van de bloem.De Nederlandse naam Maarts viooltje verwijst naar de vroege bloei, in maart. 

  Beschrijving Maarts viooltje9a24dcc3294d08f08c5222c040afea54_medium.

  Maarts viooltje is een, afhankelijk van de soort, tien tot vijftien centimeter hoge, kruidachtige plant.De plant groeit vanuit een rozet met bovengrondse uitlopers. De donkergroene bladeren zijn hartvormig en hebben een gekartelde bladrand. 

  De bloeitijd van Maarts viooltje loopt van februari tot en met maart, soms nog in april. Vaak heeft de plant een nabloei in augustus, september. Dit zijn zogenaamde cleistogame bloemen, die niet openen en waarbinnen zelfbevruchting plaatsvindt. De bloem heeft vijf kroonblaadjes, in de kleuren wit, violet of paarsblauw met een gele stamper. Na bloei verschijnt het zaad in een bolvormige, behaarde doosvrucht. De zaadjes zijn geelbruin van kleur. 

  Is Viola odorata giftig?

  Het Maarts viooltje is niet giftig. Viola odorata wordt gekweekt voor haar etherische olie die een belangrijk bestanddeel vormt van parfums. De blaadjes en de bloemblaadjes kunnen aan een salade worden toegevoegd. Gekonfijte bloembladen worden als decoratie van gebak gebruikt. Van de bloemen kan bovendien een heerlijke siroop worden gemaakt die goed werkt tegen keelpijn en hoofdpijn.

  Is het Maarts viooltje winterhard?

  De Maartse viooltjes voor onze tuin zijn redelijk winterhard. Mulch, voor de zekerheid, licht bij een strenge winter. 

  Toepassing Maarts viooltje in de tuin

  Viola is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is voor een tuin op het noorden. Combineer het Maarts Viooltje met andere schaduwplanten zoals Leliegras. In een natuurlijke tuin zijn ze heel goed te gebruiken onder bladverliezende struiken en aan een bosrand. 

  f31fb39d51ca8d270a36f5d832eed626_medium.

  Standplaats en gieten Maarts viooltje

  Maarts viooltje heeft standplaats in de Halfschaduw tot schaduw. Als echte bosplant heeft het  Maarts viooltje een sterke voorkeur voor humusrijke grond. Normaal vochtig houden. 

  Maarts viooltje vermeerderen

  Je kunt Maarts viooltje het beste in het najaar buiten zaaien waar je ze wil hebben. Het zaad moet slechts heel licht bedekt zijn en altijd vochtig worden gehouden. In het voorjaar kun je ze dan eventueel nog verplanten. Daarnaast maakte plant bovengronds uitlopers aan. Deze kunnen worden opgepot.

  Maarts viooltje snoeien

  De Maarts viooltje is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. 

  ef9425988f28a199b4e76f296da28dda_medium.

  Ziektes Maarts viooltje

  Maarts viooltje is erg sterk en heeft weinig last van ziektes.

  Maarts viooltje kopen

  Viola wordt in webshops en in tuincentra te koop aangeboden als zaad. In het voorjaar kun je ook plantjes kopen. Er zijn verschillende cultivars te koop, met enkelvoudige of gevulde bloemen. 

  • Viola odorata, paarsblauwe bloemen
  • Viola odorata ‘Alba’, witte bloemen
  • Viola odorata 'Amethyst Witch’, violetblauwe bloemen
  • Viola odorata ‘Bethan Davies’, gevulde, witpaarse bloemen
  • Viola odorata 'Coeur d’Alsace’, roze bloemen
  • Viola odorata ‘Donau’, paarse bloemen
  • Viola odorata ‘Elsmeer’, witblauw bloemen
  • Viola odorata 'Königin Charlotte’, blauwe bloemen
  • Viola odorata 'Lydia Groves’, witroze bloemen
  • Viola odorata `Miracle Red’, lilarode plant
  • Viola odorata 'Reine de Neiges’, helderwitte bloemen 
  • Viola odorata ssp sulphurea, abrikoosgele bloemen
  • Viola odorata ‘Triumph’ , lavendelblauwe bloemen

  Maarts viooltje

  Een bijzondere schaduwplant met een heerlijke geur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load