• Lupine, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van lupinus polyphyllus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Lupine of  lupinus polyphyllus met haar opvallende, één- of meerkleurige  bloemaren en decoratieve blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Lupine.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Lupine, Lupinus

  Lupine

  De vaste lupine is een plant uit de vlinderbloemenfamilie en groeit van nature op hoge bergweides aan de Westkust van Noord-Amerika. Door uitgebreid kruisingswerk van George Russell ontstonden in het begin van de twintigste eeuw tal van prachtige één- en meerkleurige hybriden (de zogenaamde Russell-hybriden) en de Lupine veroverde zich zo een vaste plek in onze tuinen. Vanuit onze tuinen is de vaste Lupine verwilderd en inmiddels in heel Europa in het wild aan te treffen.

  c4be8afc14c41843e77c2a7fe5a43842_medium.

  De lupine wordt door boeren aangeplant als groenbemester vanwege haar vermogen om stikstof uit de lucht te binden en de grond met haar diepe wortels voor te bereiden voor andere gewassen. Ook wordt de vaste lupine als veevoer gebruikt. Drie andere lupinesoorten, uit het mediterrane gebied, worden speciaal gekweekt als voedsel voor mens en vee:59cc2560b3759a883d527248cd005192_medium.

  • Blauwe lupine, Lupinus angustifolius
  • Gele lupine, Lupinus luteus
  • Witte lupine, Lupinus albus

  Etymologie lupinus polyphyllus

  De botanische benaming van de vaste Lupine is  lupinus polyphyllus. 

  De geslachtsnaam "Lupinus" is afgeleid van het Latijnse “lupus” of “wolf” en betekent “zoals een wolf”. De naam Lupines kreeg de Lupine in vroegere tijden omdat de boeren dachten dat de Lupine de grond waarop ze groeide heel snel uitputte: de plant was een veelvraat zoals de wolf. 

  De soortnaam "polyphyllus" is een samenvoeging van de Latijnse woorden “poly” of “veel” en “phyllus” of “bladeren” en betekent dus “met veel bladeren”

  Lupine allergie

  95641b5701e5feea7a8df17d1f167510_medium.

  De lupine wordt de laatste jaren steeds vaker door de voedselindustrie  toegepast, in de vorm van lupinemeel, als een alternatief voor de sojaboon.

  We vinden Lupine onder meer in koekjes, pasta en cake- en broodmixen.

  De lupine is een ver familielid van de Pinda en mensen met een pinda-allergie hebben daarom een grote kans op een lupinereactie.

  Mensen met een pinda-allergie dienen daarom bij aankoop van producten altijd te letten op de aanwezigheid van Lupine in de bereiding.

  Beschrijving Lupine

  De Lupine is een zestig tot honderdtwintig centimeter hoge polvormende plant. Het prachtige blad is handvormig samengesteld en telt 9 tot 17 lancetvormige deelblaadjes. Het blad van de lupine kan zal een regenbui heel mooi het water kunnen vasthouden, net als de Vrouwenmantel.

  38a0fec5d314cd8abfc8094097d6abd0_medium.

  De lupine blaadjes zijn van onderen licht behaard. Op stevige, rechtopstaande, holle stengels verschijnen in de maanden juni, juli en augustus de erwtbloemige bloemen in lange aren. De lupine is er in bijna alle kleuren van de regenboog. Na de bloei verschijnen de drie tot zes centimeter lange, sterk behaarde peulen met de zwarte zaden.

  Is lupine winterhard?

  De Lupine is matig winterhard. De Russell-hybriden zijn nog het sterktst maar over het algemeen zijn het planten die niet al te lang leven. a1268829175e3a33f9bb4694c1211dcc_medium.

  Toepassing Lupine in de tuin

  De vaste Lupine is bij uitstek een plant voor de bloeiende plantenborder die vooral groepsgewijs geplant bijzonder decoratief is. De lupine is goed voor het wildleven in de tuin doordat ze bijen en hommels aantrekt. De Lupine combineert goed met Zachte Acanthus. Er zijn werkelijk ontelbare hybriden en cultivars in de handel. De volgende Lupines zijn bijzonder mooi voor de tuin:

  • Lupinus 'Camelot White', witte bloemen
  • Lupinus 'Chandelier', goudgele bloemen
  • Lupine 'Gallery Blue', blauwe bloemen
  • Lupinus 'Gallery Pink', rozerode bloemen
  • Lupinus 'Gallery Yellow’, gele bloemen
  • Lupinus 'My Castle', rozerode bloemen
  • Lupinus 'Noble Maiden', witte bloemen
  • Lupinus 'Red Rum', karmijnrood
  • Lupinus 'The Governor', blauw-witte bloemen
  • Lupinus 'Westcountry Manhattan Lights', paarsgele bloemen

  Standplaats en planten Lupinec703d28cd4580a2cd41a04c51ee34427_medium.

  De Lupine is een warmteminnende plant die een standplaats in de volle zon nodig heeft. Zorg voor een goed gedraineerde grond.

  Kleigrond of leem moet worden voorzien van grit en zand voor een betere doorworteling.

  Spit de grond vóór het planten twee spades diep en zorg voor een compost die de zuurgraad iets naar beneden brengt.

  Lupines vormen in het eerste jaar een stevige wortelkluit en zullen pas in het tweede jaar echt rijk bloeien. Mulch elk jaar.

  Lupine snoeien

  De lupine dient in het najaar terug te worden gesnoeid tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Uitgebloeide bloemen dienen geknipt te worden, direct ná de bloei, voor een rijke nabloei.  Eventueel laat je èèn bloem zaad maken om deze te verzamelen en later te zaaien. 

   

  Lupine vermeerderenb501a8a1f657367cff01377fdca6a4c5_medium.

  De Lupine kan het beste worden gezaaid en gescheurd. Lupines dienen elke drie jaar opgegraven te worden en gerdeeld met behulp van een spade. De beste tijd hiervoor is oktober. De afzonderlijke delen kunnen daarna, in de volle grond, worden geplant. Het zaaien van de lupine kan in situ, op de plek zelf, in april.  Zaai steeds drie zaadjes in een plantgat van maximaal drie centimeter diep, zo'n twintig centimeter uit elkaar.

  De Lupine

  Een kleurrijke tuinplant!

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load