• Lotusbloem, betekenis, symboliek, verzorging en overwinteren van de heilige Lotus, Nelumbo nucifera

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de betoverend mooie bloeiende Lotus, betekenis van de Lotus, symboliek van de Lotusbloem en het zelf kweken van de Lotus, Nelumbo nucifera in een vijver in Nederland. Waar staat de Lotusbloem voor en wat is de betekenis van een Lotus tattoo?

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsVijvaria, Vijverplant, RobsWeetjes

  Heilige Lotus of Indische Lotus

  De Heilige Lotus ook wel Indische Lotus genaamd, Nelumbo nucifera, is een waterplant uit de Lotusfamilie of Nelumbonaceae die afkomstig is uit tropisch Azië en Australië. De Indische Lotus is de nationale bloem van India en een heilige plant voor zowel de Boeddhisten als de Hindoestanen.

  The lotus flower grows from the bottom of streams and muddy ponds to rise above the water and bloom. At night it closes and winks below the water, just to resurface again untouched the next day. Fully grounded in earth, yet aspiring towards the divine, the lotus flower lives in the muddy water yet remains unsoiled.

  8894bf844a41707ad8e7f9b256690682_medium.

  Etymologie Nelumbo nucifera

  De botanische naam van de Indische Lotus is Nelumbo nucifera. De geslachtsnaam “Nelumbo” is afgeleid van het Tamil woord “Nelum” of “blauw” en verwijst naar de blauwe Lotus. De soortnaam “nucifera” is een samentrekking van het Latijnse “nux” of “noot” en “–fer”  of “dragend” en betekent dus “nootdragend”, een verwijzing naar de zaden van de Lotus. Wat betekent Lotus? De naam Lotus is afgeleid van het Griekse “lōtós”, de naam van de Egyptische witte Lotus.

  Beschrijving van de Heilige Lotus

  Nelumbo nucifera groeit vanuit een kruipende wortelstok die, in de landen van herkomst, in tot wel drie meter diep water groeit. Vanuit de wortelstok verschijnen stengels met elk één min of meer cirkelvormig blad aan het uiteinde. Het blad kan drijven of het water maar meestal steekt het boven het wateroppervlak uit. De knoppen van de Lotus rijzen uit het water en binnen drie uur gaat een bloem open om in de middag weer te sluiten. Na de bloei verschijnt het zaad, dat een enorme kiemkracht bezit. In China heeft men een zaadje van meer dan 1300 jaar oud succesvol laten ontkiemen.

  49e7f425ace89156246af03ad08a7689_medium.

  Is de Heilige Lotus eetbaar?

  Bijna alle delen van de Lotus zijn eetbaar, de bloemen, de zaden, de Jonge bladeren en zelfs de wortels. Van de bloemen wordt een kruidenthee gezet, de jonge stengels worden in salades gebruikt, de wortel wordt gefrituurd gegeten, van de zaden kan een soort van popcorn worden gemaakt en daarnaast vinden vrijwel alle delen van de plant hun weg in de traditionele geneeskunde van India en China. Van de bloemen wordt bovendien een parfum gemaakt.

  f1add38afeabea9c5bdaf0d418e846d4_medium.

  Het Lotus effect

  Er is iets bijzonders aan de hand met de bladeren van de Lotus: ze kunnen niet nat worden, water parelt er gewoon vanaf. Wetenschappers hebben dit effect met behulp van een elektronenmicroscoop onderzocht en kwamen tot de ontdekking dat het oppervlak van het blad een pyramideachtige structuur heeft. Waterdruppels kunnen zich hier niet aan vasthechten. De industrie probeert nu verven te ontwerpen die hetzelfde effect hebben. Een mooi staaltje van biomimicry

  Symboliek van de Lotusbloem0d32588e537b078f689971ecb780de60_medium.

  Iedereen die de uit modder ontspringende schoonheid van de Lotus heeft mogen ervaren begrijpt dat deze plant een belangrijke rol speelt in de het Hindoeïsme, het Boeddhisme, bij de oude Egyptenaren, de Romeinen, de Perzen en Grieken. Waar staat de lotusbloem voor?

  De Perzen hebben tal van afbeeldingen van hun koningen, zoals Darius, met een Lotus in hun linkerhand. In de Griekse mythologie is er een eiland waarop de bewoners alleen voornamelijk Lotus bloemen en zaden eten: zij worden de lotophagi of Lotuseters genoemd. Voor de Egyptenaren stond de Lotus bloem die bloeit in de ochtend en daarna sluit, symbool voor wedergeboorte, voor de zon en voor de creatie. De betekenis van de Lotus voor de  Boeddhisten is die van een heilige bloem, die staat voor wedergeboorte en daarnaast voor spirituele verlichting. De Hindoestanen zien in de Lotus het symbool voor zuiverheid, waarheid en kennis. De Hindoe god Vishnu wordt vaak afgebeeld met een lotusbloem. Brahma wordt vaak zittend op de heilige lotusbloem afgebeeld. In veel afbeeldingen komen we de Lotus tegen.

  Afbeelding Lotusbloem tattoo

  De lotus is een van de meest populairste bloemen om als tatoeage te worden gezet. Dat heeft natuurlijk te maken met de intrinsieke schoonheid van de bloem maar zeker ook met de rijke symboliek van de Lotusbloem.

  5f1ed716fca775dcc08fc9acf7cf5de1_medium.

  Lotus in de vijver

  Hoewel de Lotus een tropische plant is, kan deze prima overleven in een gematigd klimaat, mits de wortels vorstvrij worden gehouden.  In de winter moet deze plant dan ook wat dieper staan (vijftig centimeter) en de zomer wat hoger (twintig centimeter) om zo te profiteren van de warmte. Zodra de watertemperatuur richting de twintig graden gaan, beginnen ze heel hard te groeien en prachtig te bloeien. De foto’s zijn in Nederland gemaakt.

  The Lotus flower fears
  before the sun's splendour,
  and with drooping headbdc5d2e0be767ad9eec867055e811f66_medium.
  she dreamily awaits the night.

  The moon, he is her lover.
  He wakes her with his light
  and to him she happily unveils
  her devoted flower-face.

  She blooms and glows and shines
  and stares mute in the heavens.
  She exhales and weeps and trembles
  with love and love's pain.

  Heinrich Heine

  De heilige Lotus

  Een magische plant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load