• Loodkruid standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen van Ceratostigma willmottianum

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Loodkruid, Ceratostigma willmottianum, een bijzondere Chinese heester met helderblauwe bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien Loodkruid, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Loodkruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, SierHeester, Vlinderplant, Bodembedekker

  Loodkruid

  Ceratostigma is een uit acht soorten bestaand geslacht van vaste planten en heesters uit de strandkruidfamilie of Plumbaginaceae, die voorkomen in Afrika en Azië. Ceratostigma willmottianum komt oorspronkelijk uit Tibet en de provincies Gansu, Guizhou en Sichuan in China waar ze groeien op droge, zonnige hellingen op een hoogte van 1300 tot 2000 meter. In de Bach Bloesem Remedie wordt Loodkruid aangeraden om je te helpen je individualiteit en je persoonlijkheid te vinden en, bevrijd van invloeden van buitenaf, je eigen wijsheid te ontwikkelen. 

  Etymologie Ceratostigma willmottianum

  De botanische naam van Loodkruid is Ceratostigma willmottianum. De plant werd ontdekt door de Britse fotograaf en botanist Ernest "China" Wilson en in 1914 wetenschappelijk beschreven door de Oostenrijks botanicus Otto Stapf in het Botanical Magazine. De geslachtsnaam ‘Ceratostigma’ is samengesteld uit  het  Griekse ‘keras’ of ‘hoorn’ en ‘stigma’ of ‘stempel’ en verwijst naar de hoornachtige uitgroei van de stempel. De soortnaam ‘willmottianum’ is een eerbetoon aan de Engelse tuinvrouw Miss Ellen Ann Wilmott die Ceratostigma willmottianum opkweekte uit zaad.

  De Nederlandse naam ‘Loodkruid’ is een verwijzing naar het feit dat de bloemen erg lijken op die van planten uit het geslacht ‘Plumbago’. Die naam is weer afgeleid van het Latijns ‘plumbum’ of ‘lood’. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Chinesische Bleiwurz’ en in het Engels ‘Chinese Plumbago’ of ‘Chinese Leadwort’. De Fransen gebruiken de naam ‘Plumbago de Willmot’. 

  Beschrijving Loodkruid

  Loodkruid is met één meter hoogte, een laagblijvende, bladverliezende heester met sterk vertakte bruinrode stengels die bij het verhouten bruin kleuren. De plant groeit vanuit een een ondergrondse wortelstok. De kleine groene bladeren zijn lancetvormig, vrijwel zonder steeltje en hebben een afwisselende bladstand.  Ze zijn ongeveer twee centimeter lang en hebben een bruinrode, behaarde rand. In de herfst kleuren de bladeren via geel naar bronsrood of oranjerood. De bloeitijd van Ceratostigma loopt van juli, augustus tot uiterlijk oktober. De opvallende rood geaderde, gentiaanblauwe bloemen hebben vijf bloemblaadjes en staan in dichte trosjes. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Ceratostigma winterhard?

  Ceratostigma is winterhard tot minimaal 10 graden Celsius onder nul. Bij strenge vorst vriest de plant in om in het voorjaar weer uit te lopen. Bescherm de voet met een flinke mulchlaag en zorg dat de grond goed afwatert. In strenge winters is extra bescherming met noppenfolie een mogelijkheid

  Is Ceratostigma giftig?

  Ceratostigma staat niet bekend als giftig maar heeft verder ook geen eetbare delen. Loodkruid heeft geen medicinale werking maar wordt gebruikt in Bach bloesem remedies.

  Toepassing Loodkruid in de tuin

  Loodkruid is een interessant tuinplant door de late bloei en de herfstkleur van de bladeren. De plant kan worden gebruikt als bodembedekker, vooral de lagere cultivars, in de rotstuin, in de vlindertuin, maar ook in de bloeiende border langs paden. Loodkruid combineert mooi met  Siergras en Japanse Anemoon.

  Standplaats, planten en verzorging Loodkruid

  Loodkruid heeft een standplaats in de volle zon nodig. De grond dient goed gedraineerd en humusrijk te zijn. Bij zware grond, voldoende grit toevoegen om de grond losser te maken.

  Loodkruid snoeien, waar en wanneer

  Loodkruid kan het beste in het voorjaar worden teruggesnoeid. Dan loopt de plant weer mooi uit en bloeit rijk in de nazomer. 

  Ziektes Loodkruid

  Loodkruid  is prima bestand tegen ziekten en insecten.

  Ceratostigma vermeerderen

  De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Loodkruid is het scheuren van de moederplant. Dit kan zowel in het voorjaar als in het najaar worden gedaan met een scherp mes of met een spade. Het maken van afleggers is ook eenvoudig en gebeurt vaak spontaan, door liggende takken. Daarnaast is deze plant eenvoudig te stekken, door middel van zomerstekken van niet verhoutte stengels.

  Loodkruid kopen

  De Loodkruid is als plant vooral in webshops te vinden en soms is de plant in tuincentra te koop.

  • Ceratostigma willmottianum, wildvorm
  • Ceratostigma plumbaginoides 'Autumn Blue'
  • Ceratostigma willmottianum 'Forest Blue’, spreidende groei
  • Ceratostigma willmottianum 'My Love’, goudgeel blad, zomerbloeier
  • Ceratostigma willmottianum ‘Palmgold’, goudgeel blad

  Loodkruid

  Een van de weinige najaarsbloeiers met echt blauwe bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen?

 • End of content

  No more pages to load