• Lisdodde of Typha, beschrijving en houden als vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval moerasplant Lisdodde of Typha, het riet met de bekedne sigaarbloei.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Moerasplant , Typha

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het lands chap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. 

  In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een bekende moerasplant: Lisdodde of Typha.

  af1a7e2b779f0bd1642381c0c2fd6d22_medium.

  Lisdodde of Typhafc18a8fb6c4eed6d89bf85ff97396215.jpg

  Een van meest algemene planten in greppels, vochtige gronden en wateren met een voedselrijke bodem is de lisdodde.

  Het is een snelgroeiende plant die via zaad en ondergrondse uitlopers grote gebieden kan bedekken.

  In Nederland komen we de grote lisdodde (Typha latifolia) en de kleine lisdodde (Typha angustifolia) in de natuur tegen. Beiden zijn tot twee meter hoge planten met lange spits toelopende bladeren en de kenmerkende aren, waaraan de bloemen zitten.

  De bladeren van de kleine lisdodde zijn iets smaller dan die van de grote lisdodde en de kleur van de aren is lichter. In de winter zijn de zaden zichtbaar. Deze worden graag gegeten door muizen en ratten.

  Lisdodde in de vijver

  De lisdodde die we in Nederland tegenkomen is vanwege de sterke groei eigenlijk alleen maar geschikt voor grote vijvers. De krachtige wortelstokken vormen een gevaar voor vijverfolie.90ca51eb60fdf92a1ffe0bf0e4bec772.jpg

  Gebruik in kleinere vijvers daarom bij voorkeur Typha minima, de dwerg lisdodde die zo’n 30 tot 80 centimeter hoog wordt. Er worden ook varianten met bonte bladeren aangeboden.

  Plant lisdodde in vijvermanden met een voedselrijke bodem en zet de lisdodde op een plek vol in de zon. De planten kunnen met de voeten in het water staan tot maximaal 30 centimeter diep maar lisdodde kan ook net met de voeten in het water staan.

  De dwerglisdodde mag je niet dieper dan tien centimeter in het water planten.

  Lisdodden vermeerderen

  Lisdodde vormt voortdurend wortelstokken waaraan nieuwe planten ontstaan. Ze kunnen echter ook gezaaid worden.

  Lisdodde166b72866d49cb2f96b1a16ef027e65e.jpg

  Prachtige, sterke en decoratieve plant met een krachtige groei.

  Voor de vijver wordt dwerglisdodde aanbevolen.

   

 • End of content

  No more pages to load