• Lippenstiftplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Aeschynanthus pulcher

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de hangplant met de buisvormige rode bloemen, het Lippenstiftplant, Lipstickplant of Schaamrood. Aeschynanthus pulcher is een decoratieve kamerplant met dieprode bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Hangplant, Aeschynanthus

  Lippenstiftplant,  Lipstickplant of Schaamrood

  Aeschynanthus is een uit ongeveer 150 soorten bestaand geslacht van tweezaadlobbige planten familie Gesneriaceae. In haar natuurlijke habitat groeit deze plant als epifyt op de takken van bomen in het tropische regenwoud. De uit Java afkomstige Lippenstiftplant, Aeschynanthus pulcher, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen. Volgens de meeste botanisten is Aeschynanthus pulcher een aparte soort terwijl anderen het als een variëteit van Aeschynanthus radicans zien.

  Etymologie Aeschynanthus pulcher

  De botanische naam van het Lippenstiftplant is ‘Aeschynanthus pulcher'. Deze naam kreeg de plant in 1837 van George Don. De geslachtsnaam ‘Aeschynanthus' is opgebouwd uit het Griekse ‘aischyne’ of ‘schaamte’ en ‘anthos’ of ‘bloem’, een verwijzing naar de rode kleur van de bloem. De soortnaam ‘pulcher’ is Latijn voor ‘mooi’. De Nederlandse naam Lippenstiftplant verwijst naar de rode kleur van de ontluikende knop.

  Beschrijving Lippenstiftplant

  Aeschynanthus pulcher is een epifytische plant met tot maximaal één meter lange, hangende stengels.  Botanisch gezien is het een halfheester. De hangende stengels zijn bezet met kleine dikke, vleesachtige, licht getande donkergroene blaadjes die meestal in paren staan. Aan het eind van de stengel of in de bladoksels verschijnen één of meerdere, tot zes centimeter lange, buisvormige bloemen die licht behaard zijn en van binnen geel.

  Is de Lippenstiftplant giftig?

  De Lippenstiftplant staat niet bekend als giftig, maar de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. 

  Standplaats Lippenstiftplant

  Lippenstiftplant heeft een lichte standplaats nodig zonder direct zonlicht. Een venster op het noorden is ideaal. In de zomer hang ik de plant meestal een buiten onder een boom.

  Planten Lippenstiftplant

  Plant de Lippenstiftplant liefst in Bromelia-aarde, deze is perfect voor Aeschynanthus soorten. Verpot de plant elke jaar. Tijdens het verpotten verwijder je waar mogelijk de oude grond en vervang je deze door nieuwe.

  Snoeien Lippenstiftplant

  De Lippenstiftplant kan het beste in de winter tot één derde worden teruggesnoeid. De plant zal dan compacter en voller worden.

  Temperatuureisen Lippenstiftplant

  Aeschynanthus dient op kamertemperatuur te worden gehouden.. De minimumtemperatuur voor de winter ligt rond de vijftien graden. In de zomer kan deze plant hoge temperaturen aan. 

  Water geven en sproeien Lippenstiftplant

  De Lippenstiftplant heeft regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en laat de kluit tussentijds nooit helemaal opdrogen. Zorg ervoor dat je deze plant liefst dagelijks sproeit met lauwwarm regenwater want ze houdt van hoge luchtvochtigheid

  8653db1f0368d8eb2337add62b912474_medium.

  Ziektes Lippenstiftplant

  Het Lippenstiftplant is erg sterk, maar soms hebben ze last van bladluizen. Als de Lippenstiftplant te weinig licht heeft dan worden de bladeren geel.

  Lippenstiftplant stekken86a8b0c70d81a020bd57dbd02c66ba1b_medium.

  De Lippenstiftplant kan in het voorjaar binnenshuis worden gestekt. Gebruik stekjes van ongeveer zeven centimeter. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt. Snij de stekken schuin af en doop ze in stekpoeder. Daarna stek je ze. De grondtemperatuur moet boven de 20 graden en afgedekt met plastic of glas om de luchtvochtigheid hoog te houden. De plant kan ook in het voorjaar worden gescheurd.

  Lippenstiftplant kopen

  De Lippenstiftplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Aeschynanthus pulcher, standaard plant
  • Aeschynanthus pulcher 'Bella Donna', compact groeiend
  • Aeschynanthus pulcher 'Twister', gekruld blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Lippenstiftplant

  De mooiste hangplant voor de kamer.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load