• Ligusterhaag, beschrijving, verzorging, snoeien en stekken van Ligustrum ovalifolium

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de heerlijk geurende Ligusterhaag: Ligustrum ovalifolium Hoe verzorg je Ligustrum ovalifolium, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. Een prachtige, in de zomer wit bloeiende struik.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Ligustrum, Heester, Haagplant, Wintergroen

  Ligusterhaag

  De Ligustrum ovalifolium, ook wel Ligusterhaag genoemd, is een uit Japan en Korea afkomstige bloeiende struik uit de familie van Oleaceae of olijfbomen. Hoewel de in Europa inheemse Ligustrum vulgare of Wilde liguster ook wel als haag wordt gebruikt is de Japanse liguster de meest gebruikte Liguster voor een haag, vandaar de Nederlandse naam Ligusterhaag. De bloemen van de Ligusterhaag ruiken hemels, misschien zijn ze nog het best te vergelijken met de geur van de sering. Voor mij is Ligusterhaag bovenal de geur van mijn jeugd omdat wij deze planten rondom onze tuin hadden staan.  

  Etymologie  Ligustrum ovalifolium

  De botanische benaming van  Ligusterhaag  is Ligustrum ovalifolium. De geslachtsnaam Ligustrum is de Latijnse naam van de inheemse Wilde liguster, Ligustrum  vulgare en is afgeleid van het Latijnse ‘ligare’ ofwel ‘binden’ . De naam verwijst naar het feit dat de buigzame twijgen kunnen worden gebruikt dingen mee vast te binden. De soorttoevoeging ovalifolium is een samentreksel van het Latijnse ‘ovata’ of ‘ovaal’ en ‘folius’ of ‘blad’ en betekent dus ovaalbladig In het Engels wordt de Haagliguster California privet, Garden privet of Oval-leaved privet genoemd. In Duitsland noemen ze deze heester Ovalblättrige Liguster en in Frankrijk gebruiken ze de naam Le Troène de Californie of Troène à feuilles ovales. 

  Beschrijving Ligusterhaag

  De Ligustrum ovalifolium is een maximaal vijf meter hoge struik. De Ligusterhaag groeit met meerdere sterk vertakkende stammen. De bladeren staan kruisgewijs (tegenoverstaand) in paren aan elke knoop van de stengel. De bladeren zijn ovaal en hebben een lengte van ongeveer drie centimeter. In juni-juli verschijnen pluimen met kleine witte, stervormige bloempjes met witte kroonblaadjes, die heerlijk ruiken. Na de bloei verschijnen het fruit in de vorm van zwarte bessen.

  f98976d4372e08ae76a7507e2ffca1c0_medium.

  Is Ligusterhaag wintergroen?

  De Haagliguster is een semi wintergroene haagplant. De planten zijn in principe wintergroen is, maar verliezen het blad in strenge winters.

  Is Liguster giftig?

  Ja, zowel bladeren als bloemen en zeker de bessen zijn giftig. Deze plant is niet eetbaar. Het sap kan irritatie opwekken. Ben je al gevoelig voor planten dan is het raadzaam om handschoenen te dragen tijdens het snoeien.

  d630ab1e43a9c9c9a277de7bc0da513b_medium.

  Toepassing Ligusterhaag in de tuin

  De Ligustrum ovalifolium is natuurlijk een haagplant bij uitstek die enerzijds als erfafscheiding wordt gebruikt en anderzijds als windvanger. Ligusterhaag kan ook worden gebruikt om structuur te geven aan een tuin in de vorm van doorkijkjes en vormsnoei. De witte, sterk ruikende bloemen trekken veel bijen, hommels en vlinders aan, die profiteren van de nectar. Er zijn een aantal aantrekkelijke cultivars van de Haagliguster:

  • Ligustrum ovalifolium, groen blad
  • Ligustrum ovalifolium 'Aureum', goudgeel blad met groene accenten
  • Ligustrum ovalifolium 'Argenteum' , groen blad met witgele rand
  • Ligustrum ovalifolium 'Lemon and lime', geel blad, compact groeiend

  Ligusterhaag  verzorging, grondsoort en plantafstand

  De standplaats van de Ligustrum ovalifolium is bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw.  Ligusterhaag  vraagt een plantafstand van ongeveer vijfentwintig centimeter. Deze planten groeien hard en hebben daarom vrij veel meststoffen nodig. Het gemakkelijkst plant je een haag door eerst een sleuf te graven van ongeveer één spade diep en breed.  Spit wat beendermeel en haagmest in het plantgat om de planten een goede start te geven. Het eerste jaar zal het, zeker op winderige plakken, nodig zijn om te planten op te binden. Als de wortels goed zijn aangeslagen, is dat niet meer nodig.  

  f40dfd6f87bed8dafa566e064299a4de_medium.

  Het eerste jaar zal de Ligustrum ovalifolium bij droogte regelmatig extra water nodig hebben en verder dient de plant jaarlijks te worden bijgemest met haagmest, omdat de grond anders uitgeput raakt en de Ligusterhaag  geel en kaal wordt.  Let op met onkruid wieden. De Ligusterhaag heeft een vrij oppervlakkig wortelstelsel. Trek het onkruid liever met de hand uit, dan een schoffel te gebruiken. 

  Ligusterhaag snoeien, hoe en wanneer

  Indien de Ligusterhaag niet gesnoeid wordt dan groeit de ze uit tot een drie tot vijf meter hoge grote struik en krijgt een open takkenstructuur. Ligustrum ovalifolium is een snelle groeier. Als de planten eenmaal goed geworteld zijn groeien ze ongeveer dertig centimeter per jaar. Om een mooie, dichte haag te krijgen is het noodzakelijk om de planten minstens twee keer per jaar te snoeien of liefst drie keer. Gebruik hiervoor een goed scherpe haagschaar of heggenschaar of scheer de haag met een elektrische heggenschaar. De beste snoeitijd voor de Ligusterhaag is begin mei, eind juli en eind september, maar let op of er geen vogeltjes in nesten! Wil je bloei dan dient je in het voorjaar zo weinig mogelijk te snoeien. 

  64acee83c4f9a3fc0d52c0d6e4946044_medium.

  Ligustrum ovalifolium stekken

  Ligustrum ovalifolium is heel gemakkelijk te stekken in het voorjaar. Neem hiervoor nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Na twee tot drie weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. Behalve de voorjaarstek, kennen we ook een najaarstrek. Hiervoor gebruik je een echter stek die een stuk je verhoutte tak heeft . Verder is de procedure hetzelfde als de voorjaarsstek. Het duurt echter wat langer eer de stekken wortelen.  

  Ligusterhaag ziektes

  Ligusterhaag is een vrij sterke plant die echter goed gemest moet worden om tegen ziektes bestand te zijn. Een bekende plaag voor Ligusterhaag zijn de larven van meikevers, de zogenaamde engerlingen, die de wortels aanvreten. Schimmels hebben vooral vat op de plant als de grond te nat is of als de haag wordt ingesloten door andere grote planten en de bladeren onvoldoende wind krijgen om op te drogen. 

  ecbf177abda0f6b86c24c1cf1714bc7e_medium.

  Ligusterhaag kopen

  Ligusterhaag is voor weinig geld te koop bij in hagen gespecialiseerde bedrijven. Daar kun je de planten in de periode november tot en met maart kopen ‘op kale wortel’. Dat is erg goedkoop met een prijs van rond de 50 cent per plant. Let op: planten op kale wortel dienen meteen na aankoop geplant te worden, anders drogen ze uit en kun je ze weggooien. Koop je de Ligusterhaag buiten deze periode dan kun je planten in pot kopen. Deze zijn echter aanzienlijk duurder. 

  Ligusterhaag

  Veel privacy voor weinig geld!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   
 • End of content

  No more pages to load