• Lievevrouwebedstro: standplaats, verzorging, snoeien, vermeerderen en overwinteren van Galium odoratum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  De bekende bodembedekker Lievevrouwebedstro met haar lekker ruikend blad en kleine, witte, zoet, naar vanille geurende stervormige bloemen. Hoe verzorg je Galium Odoratum, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe kun je de Lievevrouwebedstro vermeerderen en zaaien, hoe maak je Lievevrouwebedstro thee.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bodembedekker, Galium

  Lievevrouwebedstro

  Lievevrouwebedstro is een in Europa en Azië in het wild groeiende bodembedekker uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Het is een schaduwminnende, vaste plant die we in het wild aantreffen in loofbossen en struikgewas met vochtige maar nooit natte grond.

  Lievevrouwebedstro gebruik

  Lievevrouwebedstro kent al duizenden jaren tal van toepassingen. Gedroogd, in beddengoed en in klerenkasten voor de heerlijke geur die bovendien motten afweert. Als medicinale thee. De plant wordt gezien als afweer tegen zowel ziektes als boze geesten. Ook werd er in Duitsland vroeger een likeur van gemaakt.

  Etymologie Galium odoratum

  De botanische naam van Lievevrouwebedstro is Galium odoratum. De geslachtsnaam Galium is afgeleid van het Griekse woorden ‘gala’ of ‘melk’ en verwijst naar het vroegere gebruikt van de planten in de kaasbereiding, om melk te doen stremmen. De soorttoevoeging ‘odoratum’ is van Latijnse afkomst en betekent ‘geurend’ en verwijst naar de heerlijke geur van de bloemen. Soms wordt het synoniem Asperula odorata gebruikt. 

  De Nederlandse naam Lievevrouwebedstro is ontstaan door het gebruik van Lievevrouwebedstro in wiegen en matrassen (bedstro) en het feit dat de plant aan Maria is gewijd: een andere Nederlandse naam is Meikruid, Mei is de Mariamaand. Daarnaast worden in Nederland nog tal van namen gebruikt zoals onzelievevrouwebedstro , Kruidenkussen, Mottekruid, Ruwkruid, Nierkruid, Sterleverkruid, Leverkruid, Maagdenkussen, Donka, Toenka en woudmeester. In het Engels wordt Lievevrouwebedstro Sweetscented bedstraw genoemd. In het Frans heet de plant L’Aspérule odorante en in Duitsland noemen ze haar Waldmeister.

  Beschrijving Lievevrouwebedstro

  Vanuit een dunne kruipende wortelstok groeit Lievevrouwebedstro met tien tot twintig centimeter lange, vierkante stengels, die behaard zijn op de knopen. De kleine lancetvormige blaadjes voelen ruw aan en staan in stervorm rond de stengel. In de periode mei - juni verschijnen schermpjes met kleine, stervormige bloempjes die zoet geuren. Na de bloei verschijnen de zaadjes.

  Recept Lievevrouwebedstro thee

  Van de bladeren van deze plant kan thee worden gezet. Pluk de blaadjes in mei en gebruik ongeveer twee eetlepels verse blaadjes, per kopje thee. Laat ze blaadjes tien minuten in heet water trekken voor ze te verwijderen, voeg zoetstof toe naar smaak en daarna kun je de thee drinken die naar verluid goed is voor nieren en lever. Gebruik niet meer dan één kopje per dag. Drink je teveel van deze thee dan krijg je er hoofdpijn van.

  Is Lievevrouwebedstro giftig?

  Hoewel Lievevrouwebedstro in kruidengeneeskunde nog steeds wordt gebruikt, is dat niet geheel zonder risico. De plant bevat de stof coumarine, die de bladeren de typische ‘gemaaid hooi’ geeft, en gebruik hiervan kan klachten opleveren bij substantiële consumptie.

  87b133565e1f76786ad6926ccc5868cb_medium.

  Is Lievevrouwebedstro winterhard?

  Lievevrouwebedstro is volledig winterhard.

  Toepassing Lievevrouwebedstro in de tuin

  Lievevrouwebedstro is heel geschikt om in de tuin als grondbedekker onder bladverliezende struiken en bomen aan te planten. Op de plekken waar schaduw is, voelt deze plant zich thuis. Combineer Lievevrouwebedstro met vroegbloeiende bolgewassen zoals Blauwe druifjes, Sneeuwklokje en Bosanemoon die al bloeien eer de bomen en struiken bladeren hebben.

  Grond en standplaats Lievevrouwebedstro

  Lievevrouwebedstro groeit het beste op een humusrijke bodem met voldoende organische meststoffen. De grond moet goed gedraineerd zijn om rot van de wortels te voorkomen maar wel vochtig. Verder dient de plant jaarlijks een beetje te worden bijgemest met gedroogde koemest. Kies een standplaats onder bladverliezende struiken en bomen of een plek waar de plant tussen tien en vier in de schaduw staat.

  Lievevrouwebedstro vermeerderen

  Lievevrouwebedstro vermeerderen is uiterst eenvoudig. Vermeerdering vindt plaats door uitlopers op te poten, door ze te zaaien in het voorjaar of door in het najaar de planten te scheuren.

  Lievevrouwebedstro snoeien

  De Lievevrouwebedstro hoeft niet gesnoeid te worden, maar de takjes bijknippen in het voorjaar zorgt voor nieuw, fris groen.

  Lievevrouwebedstro

  Lievevrouwebedstro, een leuke bodembedekker met een plek in je klerenkast.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen