• Lidsteng of Hippuris vulgaris, mysterieuze aren

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In de serie vijverplanten alles over de attractieve zuurstofplant en moerasplant: lidsteng of Hippuris vulgaris: beschrijving en verzorging.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, zuurstofplant , Moerasplant, Hippuris

  Lidsteng

  Lidsteng is een algemeen voorkomende waterplant  uit de familie van de waterweegbree. Het is een vaste plant met een kruipende, vertakte wortelstok die onderwater groeit met stengels die 20 tot 90 centimeter boven het water groeien.  De kleine bladeren die aan dennennaalden doen denken, staan in kransen bij elkaar.  De plant kan relatief diep onderwater groeien en de bladeren hebben dan een slappere vorm. De onderwatervorm wordt graag gegeten door watervogels maar is ook eetbaar voor mensen.

  Van mei tot augustus bloeit Lidsteng met minuscule, onopvallende, groene bloempjes, zonder kroonbladeren, in de bladoksels. De plant bloeit alleen boven water. Bestuiving vindt plaats via de wind.

  Etymologie Hippuris vulgaris

  De wetenschappelijke benaming voor lidsteng is Hippuris vulgaris, wat vrij is te vertalen als gewone paardenstaart.

  Lidsteng in de natuur638b5d30eccbc87e91f1ab7361dc229a_medium.

  Lidsteng komt in Europa, Azië en Noord-Amerika voor in stilstaande en zwak stromende wateren. Hoewel zoetwaterplant treffende we lidsteng ook wel in brakke wateren aan. Over het algemeen houdt lidsteng van voedselrijke, kalkhoudende grond maar ook in vennetjes op zandgronden treffende we ze aan.

  Lidsteng in de vijver

  Lidsteng is een gemakkelijke en aantrekkelijke plant voor de vijver. De plant heeft echter de nijging om te woekeren. Gebruik liefst manden met vijvergrond  voor lidsteng en zet deze op 30 tot 70 centimeter diepte in de zon of in de halfschaduw.

  Knip elk jaar de uitlopers bij anders staat je hele vijver vol met lidsteng. Je kunt ook de boven het water uitgroeiende lidsteng voor een deel weg snoeien.

  Lidsteng vermeerderen

  Scheuren van planten en wortelstek is het gemakkelijkst. De kleine zaadjes, die drijven op het water, kunnen ook gemakkelijke in natte grond worden gezaaid.

  Lidsteng

  Lidsteng is een aantrekkelijke plant  voor de vijver. Kikkers en salamanders voelen zich goed thuis tussen Lidsteng en jonge vissen vinden er bescherming.

 • End of content

  No more pages to load