• Lidcactus, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Schlumbergera truncatus

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Lidcactus, Schlumbergera truncatus, de in de kleuren wit, crème, roze, zalm, geel, oranje, rood en lila bloeiende succulent die meestal wordt aangeboden onder de naam Kerstcactus. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig voor een bloeiende Lidcactus, hoe kun je ze vermeerderen, Lidcactus watergeven, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Lidcactus.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Schlumbergera

  Lidcactus of Kerstcactus

  Schlumbergera is een uit zes soorten bestaand geslacht van planten uit cactusfamilie of Cactaceae. De Schlumbergera truncatus, een uit het kustgebergte van de staat  Rio de Janeiro in Brazilië afkomstige lidcactus. De Lidcactus groeit in het wild als epifyt op bomen en in rotsspleten op plekken met relatief veel schaduw en hoge luchtvochtigheid, op een hoogte van 500 tot 1000 meter boven de zeespiegel. Het is een eenvoudig te verzorgen kamerplant, die vooral in de winter in Nederland en België wordt aangeboden.

  337656327d58e8fc0ab86cf7f6a453df_medium.

  Etymologie Schlumbergera truncatus

  De botanische naam van de Lidcactus is Schlumbergera truncatus. De geslachtsnaam Schlumbergera werd door de botanist Charles Lemaire gegeven aan dit geslacht, als eerbetoon aan de Fransman Frédéric Schlumberger, een befaamde verzamelaar van cactussen en succulenten. De soortnaam “truncatus” is Latijn voor “afgeknot, afgesneden” en is afgeleid van het werkwoord “truncare” of “afsnijden, verminken”.  De soortnaam verwijst naar het abrupte uiteinde van de stengels.

  b3998926b6302fcc970501304d00b040_medium.

  Omdat deze plant in de winter bloeit wordt ze vaak rond de kerst aangeboden en men geeft ze daarom ook wel de naam Kerstcactus. De Nederlandse naam lidcactus verwijst naar de platte stengeldelen.

  Beschrijving Lidcactus

  De Lidcactus is een succulent. De plant heeft geen bladeren maar wel een maximaal zestig centimeter lange stengel die bestaat uit platte segmenten. Een individueel segment is ongeveer 6 centimeter lang en twee centimeter breed en sterk getand. De lidcactus groeit uit door de vorming van nieuwe segmenten aan de top van een ander lid. Wanneer er zich twee of meer nieuwe segmenten vormen vertakt de stengel. De stengels buigen, zodra ze langer worden, door en hangen omlaag.  

  42ed0b3cc15eb76653f03649b9bdcd12_medium.

  Aan de uiteinden van de stengel verschijnen de knoppen. De uitbundige bloemen in de kleuren wit, crème, roze, zalm, geel, oranje, rood en lila zijn wel acht centimeter lang. Korte dagen en lange nachten zijn noodzakelijk om de bloei te induceren. Na de bloei verschijnen kleine, met zwart zaad gevulde, peervormige vruchtjes.

  Bloeitijd Schlumbergera

  De Lidcactus bloeit normaal gesproken van september tot in december. Na de bloeitijd dient de plant een rustperiode te krijgen met wat lagere temperaturen, minder water en géén voeding. De korte dagen en lange nachten van de zomer zorgen ervoor dat de Lidcactus het volgende najaar wederom gaat bloeien.

  9025ea68a8f8ec2c7a21e799b9c7abba_medium.

  Is de Lidcactus Giftig?

  De Lidcactus is niet echt giftig maar is ook niet eetbaar.

  Standplaats en verzorging Lidcactus

  Lidcactus heeft een lichte standplaats nodig maar zonder zon. Zet de plant niet te dicht bij de verwarming omdat ze niet houdt van droge lucht. In zomer kun je de Lidcactus het beste buiten zetten op een plek zonder direct zonlicht, daar worden ze sterker van.

  Planten en bemesting Lidcactus

  De Lidcactus kan het beste in een mengsel van twee delen potgrond, één deel turf en één deel cactusgrond worden geplant. Verpot de plant elke twee jaar in een pot die slecht een beetje groter is dan de vorige. Tijdens het verpotten verwijder je, wat van de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Bemest de Lidcactus, maar alléén in de groeiperiode, één keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  Snoeien Lidcactus

  De Lidcactus hoeft niet te worden gesnoeid maar bruine segmenten moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de plant te groot wordt, kun je de toppen uit de plant wegknippen.

  Temperatuureisen Lidcactus

  Schlumbergera kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. Het is echter een sterke plant. De Lidcactus kan van mei tot en met september in de tuin.

  Water geven en sproeien Lidcactus

  De Lidcactus is weliswaar een succulent, maar de Lidcactus houdt absoluut niet van droogte. Geef regelmatig water. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en sproei wekelijks.

  Ziektes Lidcactus

  Een Schlumbergera heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten. Als de planten in de zomer buiten hebben gestaan leiden ze in de winter soms aan wolluis.

  Lidcactus vermeerderen door stek

  De Lidcactus kan het beste worden vermeerderd door stek. Je kunt gewoon een segment stekken. Breek een segment af van de plant laat deze enige dagen drogen. Steek de stek tot halverwege het blad in een zanderige grond. De plant maakt binnen vier tot acht weken wortels aan. 

  Lidcactus kopen

  De Lidcactus is vooral in het najaar en rond de kerst, voor betrekkelijk weinig geld, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Lidcactus en Feng Shui

  De Lidcactus is volgens de Feng Shui leer een plant die bij uitstek geschikt is voor de entree omdat zij in het donkere seizoen extra energie geeft. Zo krijgt jouw ch’i een boost zodra je het huis binnenkomt. Ook is de plant geschikt voor het keukenraam omdat de felle kleuren jouw creativiteit bij het koken stimuleren.

  Lidcactus

  Een dankbare, minimaal tien weken lang bloeiende kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.